Με βασικούς ομιλητές τους κυρίους Βογιατζή Κώστα, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του Κ.Κ.Ε., και Φακιρίδη Νίκο, μέλος της Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009, στις 20:00’, στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειον», εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσαν από κοινού τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του Κ.Κ.Ε., όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης της Κ.Ν.Ε.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των πρόσφατων Ευρωεκλογών, που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Ιουνίου 2009, μία διαδικασία εσωτερική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης αλλά και της θέσεως κατευθύνσεων για το 18ο Συνέδριο του κόμματος.
Ανοίγοντας την συζήτηση, ο κ. Φακιρίδης ουσιαστικά έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση του αποτελέσματος αλλά διατύπωσε σαφώς και την σημασία και τον ρόλο που έχει μία εκλογική διαδικασία σε μία αστική Δημοκρατία, όπως είναι η Ελληνική, για ένα αριστερό – μαρξιστικό κόμμα. Για τον κ. Φακιρίδη «οι εκλογές αποτελούν μία αφορμή για το κόμμα ώστε να μπορέσει να ανοίξει μία ακόμη πιο πλατειά συζήτηση με τα λαϊκά και εργατικά στρώματα, δεδομένου ότι τα πολιτικά αισθητήρια των τελευταίων είναι περισσότερο οξυμμένα σε προεκλογικές περιόδους».Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τόσο της Κεντρικής Επιτροπής, όσο και της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, η εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουνίου είχε μεγάλες διαφορές από τις Ευρωεκλογές του 2004, ιδιαίτερα στο θέμα της «χαλαρής», όπως συνηθίζεται να λέγεται, ψήφου. Εκτίμηση των στελεχών του Κ.Κ.Ε. είναι ότι η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία διατήρησε τα χαρακτηριστικά των εθνικών εκλογών, με στοιχεία πόλωσης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε από το κόμμα της Αριστεράς, υπήρξε οργανωμένη στρατηγική για την εκλογική ήττα του Κ.Κ.Ε. και τον εκτοπισμό του από την τρίτη θέση αλλά και από το εθνικό πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Για τα στελέχη του κόμματος, η προσπάθεια αυτή απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, ανέκοψε όμως παρ’ όλα αυτά την δυναμική που εμφανιζόταν να δημιουργείται υπέρ του, με κύριο άξονα επιθέσεων τα οικονομικά του κόμματος. Σημαντικός επίσης κρίθηκε πως ήταν και ο ρόλος της αποχής από την εκλογική διαδικασία μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος, κάτι που πέρα από τα υπόλοιπα κόμματα επηρέασε και το κόμμα της Αριστεράς.
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, συνολικά το αποτέλεσμα που απέσπασε το Κ.Κ.Ε. στην εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουνίου κρίνεται ως θετικό, αφού σύμφωνα με τα στελέχη του «το κόμμα αντιμετώπισε παλικαρίσια τις προβοκάτσιες και ανέδειξε την εμπειρία και την αντοχή του», καταφέρνοντας ουσιαστικά να κρατήσει τις δυνάμεις του. Κρίνεται επίσης ότι μπορεί και τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.) να έχουν απογοητεύσει σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες ψηφοφόρους, δημιουργώντας έτσι μία δυναμική που παίρνει την μορφή της καταδίκης και των δύο «αστικών» κομμάτων, όπως τα χαρακτηρίζουν στο Κ.Κ.Ε. Αυτή η δυναμική μπορεί να εκφραστεί είτε με την ένταξη αυτών των φωνών διαμαρτυρίας στις τάξεις του κόμματος, είτε με την ένταξή τους σε «ανώδυνες», όπως χαρακτηρίστηκαν, ευκαιριακές λύσεις (ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Οικολόγοι κλπ.), είτε με την ολοκληρωτική αποχή από την εκλογική διαδικασία. Στο Κ.Κ.Ε. εκτιμούν ότι οι δύο τελευταίες επιλογές είναι αρνητικές για την εξέλιξη του εργατικού κινήματος, αποδυναμώνοντάς το ουσιαστικά, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική αντίσταση στις πολιτικές των δύο κομμάτων εξουσίας. Οπότε κρίθηκε ως απαραίτητη η ένταση του αγώνα από την πλευρά των μελών και των στελεχών του, ώστε η δυσαρέσκεια που προκαλούν οι παραπάνω πολιτικές να ενισχύσει το Κ.Κ.Ε. και τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων.
Μιλώντας στο «Ε», ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης, κ. Βογιατζής, δήλωσε ότι «οι εκδηλώσεις όπως η σημερινή απευθύνονται τόσο στα παλιά μέλη και τους φίλους του κόμματος, όσο και σε όσους για πρώτη φορά επέλεξαν το Κομμουνιστικό Κόμμα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, με σκοπό να αποτιμηθεί το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, ιδιαίτερα ενόψει και των εσωκομματικών διεργασιών που θα ακολουθήσουν». Προχωρώντας στις εκτιμήσεις του ο κ. Βογιατζής δήλωσε ότι «οι εκλογές του Ιουνίου δεν έγιναν με πολιτικούς όρους με επικέντρωση σε προβοκατόρικές επιθέσεις κατά του κόμματος, ιδιαίτερα για τα οικονομικά του. Αυτή μάλιστα η συζήτηση είχε πραγματικά σαν μόνο στόχο να πλήξει το Κ.Κ.Ε., δεδομένου ότι είναι γνωστά και δημοσιοποιημένα τα έσοδα αλλά και οι δαπάνες του κόμματος. Πάντως όλη αυτή η παραφιλολογία δεν θεωρούμε ότι έβλαψε σε μεγάλο βαθμό το κόμμα στις συγκεκριμένες εκλογές. Πιο σημαντική ήταν η επιρροή της αποχής, που παρά τις αρχικές προβλέψεις μας, μας άγγιξε τελικά. Πλέον αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δουλέψουμε ακόμη σκληρότερα, ιδίως μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά από την άλλη να κρατήσουμε υπόψη μας ότι οι συγκεκριμένες εκλογές έγιναν μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής κρίσης, η οποία δίνει από την μία την δυνατότητα το εργατικό κίνημα να πάει πολύ μπροστά, αλλά από την άλλη ενέχει και τους κινδύνους της οπισθοδρόμησης».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr