Σε μία παραδοχή συμφώνησαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ, το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου 2009, στην αίθουσα συνεδριάσεων της εταιρείας. Ότι το «καράβι» της τελευταίας μεγάλης συνεταιριστικής επιχείρησης του νομού μας, «μπάζει νερά» από πολλές μεριές. Κάποιοι μάλιστα εκτίμησαν ότι ήδη άρχισε η βύθισή του, ενώ κάποιοι άλλοι, μεταξύ τους και ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Νικόλαος Παπάς, διατείνονται ότι υπάρχουν ακόμη προοπτικές παρά τις δυσκολίες.
Καταλυτική περίμεναν πολλοί ότι θα ήταν η παρουσία της Σ.Ε.Κ.Ε., ενός εκ των δύο μεγαλομετόχων της επιχείρησης μαζί με την Αγροτική Τράπεζα, αναφορικά με την έγκριση ή όχι των πεπραγμένων της διοίκησης. Τελικά ο πρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, εκφράζοντας την θέση της Σ.Ε.Κ.Ε., φάνηκε διατεθειμένος να δώσει ακόμη μία ευκαιρία στην διοίκηση του κ. Παπά, καθιστώντας του πάντως σαφές ότι «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης τα αποτελέσματα δεν μας ικανοποιούν», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπερψηφίζοντας παρ’ όλα αυτά τον απολογισμό της Διοίκησης.
Σε πολύ εντονότερους τόνους κατατέθηκε και η κριτική των εργαζομένων προς την διοίκηση, αμφισβητώντας χειρισμούς και αποφάσεις της, έχοντας βέβαια πρόδηλη και εμφανή την ανησυχία για το εργασιακό μέλλον των περίπου τετρακοσίων εργαζομένων στην εταιρεία, και καταψηφίζοντας τελικά τον απολογισμό της Διοίκησης.
Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η επιλογή του εκπροσώπου της Α.Τ.Ε. να μην τοποθετηθεί καθόλου στην διάρκεια της Γενική Συνέλευσης
Η τοποθέτηση του προέδρου
Με την έναρξη της Συνέλευσης πήρε τον λόγο ο κ. Παπάς, κάνοντας μία σύντομη εκτίμηση της σημερινής κατάστασης τόσο στην αγορά, λόγω ανταγωνισμού αλλά και αύξησης της φορολόγησης από την πλευρά του Κράτους. Στον απολογισμό του περασμένου έτους ο κ. Παπάς συμπεριέλαβε την πτώση κατά 0,8% στο μερίδιο της ελληνικής αγοράς που κατέχει η ΣΕΚΑΠ, την οποία απέδωσε στην οικονομική αδυναμία της εταιρείας να στηρίξει με περισσότερες διαφημιστικές δαπάνες τα προϊόντα της, καθώς και τις ζημίες ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η επιχείρηση, τις οποίες απέδωσε στο εκτεταμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Παπά «μπορεί να κόστισε περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ, θα συμβάλλει όμως μακροπρόθεσμα στην μείωση των δαπανών για μισθοδοσίες, αφού το 2004 η εταιρεία απασχολούσε 424 εργαζόμενους και δαπανούσε περίπου 17 εκατ. ευρώ για την μισθοδοσία τους, ενώ σήμερα απασχολεί 338 εργαζόμενους και δαπανά περίπου 14 εκατ. ευρώ για την μισθοδοσία τους». Δεν παρέλειψε ακόμη ο κ. Παπάς να αναφερθεί, σε μορφή παραπόνου, στο γεγονός της μη πραγματοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους της εταιρείας κατά την περίοδο της δικής του διοίκησης, κάτι που περιορίζει σημαντικά, κατά τον ίδιο, τα διαθέσιμα κεφάλαια της ΣΕΚΑΠ, «παρά τις επιτυχημένες προσπάθειές μας να «συμμαζέψουμε» την εταιρεία και να σταματήσουμε τις σπατάλες που γινόταν παλιότερα. Από όλη αυτή την προσπάθεια προέκυψε ένα όφελος της τάξης των 26 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι τα χρήματα με τα οποία ζει σήμερα η εταιρεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπάς ευχαρίστησε ακόμη τα δύο σωματεία των εργαζομένων στην εταιρεία για την στάση τους σε όλη την προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο ύψους 16 εκατ. ευρώ πρόγραμμα ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας. Αναφορικά με τα όσα επικριτικά ακούγονται κατά καιρούς από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Παπάς ήταν απόλυτος δηλώνοντας ότι «Δεν έχω τον χρόνο να ασχολούμαι με κάθε φήμη που ακούγεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανυπόστατες κατηγορίες και για αθλιότητες. Αυτό που θέλω όμως να ζητήσω, ιδιαίτερα από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, είναι να προσπαθούν να παρουσιάζουν μία θετική εικόνα της εταιρείας προς τα έξω διότι αυτό βοηθά πολύπλευρα την εταιρεία». Κλείνοντας ο κ. Παπάς χαρακτήρισε την σημερινή συγκυρία ως ένα κομβικό σημείο για την μελλοντική πορεία της ΣΕΚΑΠ, ζητώντας την στήριξη και την βοήθεια των μετόχων, ιδιαίτερα στο θέμα της αναδιάρθρωσης των οφειλών της εταιρείας.
Την ομιλία του προέδρου ακολούθησε μία σύντομη παρέμβαση του επικεφαλής της ομάδας ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών, ο οποίος έκανε μερικές τεχνοκρατικού χαρακτήρα αναφορές και επεξηγήσεις, αναφορικά με το πόρισμα που συντάχθηκε για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Κριτική από την Σ.Ε.Κ.Ε.
Σύντομη αλλά εξαιρετικά περιεκτική ήταν η παρουσία στο βήμα της Συνέλευσης του προέδρου της Σ.Ε.Κ.Ε., κ. Παναγιώτη Ταρενίδη, ο οποίος ήταν επικριτικός από την αρχή της ομιλίας του προς την διοίκηση του κ. Παπά, τις προσπάθειες της οποίας χαρακτήρισε ως «φιλότιμες αλλά όχι αρκετές για να επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια και από την πλευρά μας δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Η προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την περαιτέρω μείωση των εξόδων, ενώ η δεύτερη με την αύξηση ή έστω αποτροπή μεγαλύτερης μείωσης των πωλήσεων». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ταρενίδης προχώρησε και σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την κατάργηση των υποκαταστημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την κατάργηση θέσεων αναπληρωτών διευθυντών, την πρόσληψη επιθεωρητών πωλήσεων από την ίδια την περιοχή για την οποία θα είναι υπεύθυνοι, καθώς και την δημιουργία νέου οργανογράμματος στην επιχείρηση, αν αυτό απαιτηθεί. Κλείνοντας πάντως την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφέρει ένα ακόμη αίτημα, ζητώντας «περισσότερο σεβασμό για την Σ.Ε.Κ.Ε.», όπως χαρακτηριστικά είπε…
Κριτική και από εργαζόμενους…
Προβληματισμό που πολλές φορές έφτανε στα όρια της έντονης κριτικής άσκησαν οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων των εργαζομένων στα πεπραγμένα της διοίκησης, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την πορεία της επιχείρησης αλλά κυρίως για τις θέσεις εργασίας στην εταιρεία. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Παπαβασιλείου Νίκος, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο πολλά ζητήματα τα οποία, κατά τον ίδιο αποδείκνυαν σαφείς ευθύνες της Διοίκησης, κατακρίνοντας πολλές από τις επιλογές της, ιδιαίτερα σε εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας της εταιρείας. Ο κ. Παπαβασιλείου αμφι&#