Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Χρόνια τώρα ο ίδιος αμανές… Μήπως κάποιος πρέπει να τους μαζέψει;

Χρόνια τώρα ο ίδιος αμανές… Μήπως κάποιος πρέπει να τους μαζέψει;

0

«Μειονοτικό πρόβλημα» στη Θράκη προσπαθεί να δημιουργήσει η γνωστή παρέα της λεγόμενης  «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης», με πρωτοστάτη τον πρόεδρό της  ψευδομουφτή κ. Αχμέτ Μετέ, συνεπικουρούμενος από τους υπογράφοντες  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν και Τ. Μάντατζη και τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Α. Ιλχάν. Με επιστολή τους και σχετικό υπόμνημα στις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, ζητούν τη ενημέρωση των κυβερνήσεων των χωρών τους αλλά και διαμεσολάβηση των ξένων διπλωματών ώστε να διενεργηθούν «επιτόπιοι έλεγχοι στη Θράκη υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «παραβιάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων».

Χρόνια τώρα ο ίδιος αμανές…

Άλλη μια ενέργεια που δημιουργεί κραδασμούς στα θεμέλια της ισονομίας και της ισοπολιτείας και επιχειρεί να διανοίξει ρήγμα στην αρμονική συμβίωση των χριστιανών και μουσουλμάνους της Θράκης συκοφαντώντας παράλληλα τη  χώρα μας. Τα επιχειρήματα γνωστά και όλα στοχεύουν στο να καταδείξουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, να κατοχυρώσουν την γκετοποίηση της μειονότητας και συγχρόνως να νομιμοποιήσουν αιτήματα που οδηγούν σε άτυπη «συνδιοίκηση» στη Θράκη.

Έτσι η μειονότητα χαρακτηρίζεται «τουρκική» την ίδια στιγμή που αναφέρεται ότι  τα δικαιώματα της προβλέπονται από διάφορες διεθνείς συμφωνίες όπως η Συνθήκη της Λοζάννης του 1923» (ώ το οξύμωρον) γίνεται η παραβίαση από τους ίδιους της εν λόγω συνθήκης η οποία αναγνωρίζει θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη. Χρόνια τώρα ο ίδιος αμανές…Και το ερώτημα είναι: Μήπως κάποιος πρέπει να τους μαζέψει;

Το «Ε» δημοσιεύει αποσπάσματα της επιστολής που έλαβε: Το κείμενο έχει ως εξής:

«- Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την «ΤΕΞ» την «Πολιτιστική Ένωση Τούρκων γυναικών της Ροδόπης» και της «Μουσουλμανικής Ένωσης Νέων του Έβρου». Να επιτραπεί η ελεύθερη λειτουργία όχι μόνο των συγκεκριμένων αλλά και άλλων ιστορικών οργανώσεων.

Οι περιορισμοί στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας της συνείδησης (βάσει διμερών συνθηκών ή των Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Στο πλαίσιο αυτό να επιτραπεί η εκλογή των Μουφτήδων, να σταματήσει η υλοποίηση του νόμου 3536/2007 για διορισμό ιεροδιδασκάλων και να αρθούν οι περιορισμοί στους χώρους λατρείας όπως ο περιορισμός στο ύψος των μιναρέδων.

Η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών πρέπει να επιστραφεί άμεσα σε ανθρώπους που εκλέγονται ελεύθερα από τη μειονότητα. Ο νέος νόμος για τη διοίκηση των ιδρυμάτων για τον οποίο δεν ζητήθηκε η γνώμη της μειονότητας πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις βουλήσεις της μειονότητας. Πρέπει να επιστραφούν ή να αποζημιωθούν οι περιουσίες που χάθηκαν από το 1967. Να διαγράφουν όλοι οι φόροι που έχουν επιβληθεί στα Βακούφια και να αρθούν οι περιορισμοί της ιδιοκτησίας ιδίως στην ορεινή περιοχή.

Πρέπει να αποδοθεί άμεσα η ιθαγένεια σε σχεδόν 60.000 μέλη της μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ζουν στο εξωτερικό, που έχασαν την ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 στο διάστημα μεταξύ του 1955 – 1998.

Τα προβλήματα στη μειονοτική εκπαίδευση πρέπει άμεσα να λυθούν.

Μειονοτικά νηπιαγωγεία όπου η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα πρέπει να ανοίξουν για τους μειονοτικούς μαθητές. Πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των αποφοίτων της ΕΠΑΘ και να επιλυθούν τα προβλήματα για το τουρκικό πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για λειτουργία νέων μειονοτικών γυμνασίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη».

Ζητούν κατάργηση του 3%

Η Συμβουλευτική έχει άποψη για τη διοικητική διάρθρωση της χώρας και τον… εκλογικό νόμο και ζητά:

«Οι κανονισμοί που περιορίζουν το δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής της μειονότητας στην ελληνική πολιτική ζωή πρέπει να αρθούν. Πρέπει να καταργηθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή καθώς και το σύστημα των Διευρυμένων περιοχών που εφαρμόζονται στις Νομαρχίες Ξάνθης και Ροδόπης. Οι προβλέψεις για κάλυψη του 0,5 %ο των διαγωνισμών στο δημόσιο από μειονοτικούς, πρέπει να εφαρμοσθεί στη Θράκη.(σ.σ. να διορίζονται στη Θράκη).Το μειονοτικό καθεστώς των Τούρκων που ζουν στα νησιά της Ρόδου και της Κω πρέπει να αναγνωρισθεί και πρέπει να τους αποδοθούν τα σχετικά δικαιώματα.»

«Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μια ενιαία μειονοτική ομάδα…»

Στην επιστολή επιχειρείται να δοθεί απάντηση στις εκθέσεις και στις αναφορές που έχουν εκδοθεί για το πρόβλημα που συνιστά η ενδεχόμενη εκλογή μουφτήδων με δεδομένη τη δικαστική εξουσία που ασκούν, αλλά και για να αποκρουσθούν οι καταγγελίες για την καταπίεση άλλων μειονοτικών ομάδων από τους τουρκογενείς:

«-Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι οι Μουφτήδες δεν μπορεί να εκλέγονται λόγω των ισλαμικών δικαστικών δικαιοδοσιών που έχουν. Τα μέλη της μειονότητας είναι απολύτως ελεύθερα να προσφύγουν είτε στις ισλαμικές νομικές προβλέψεις είτε στα πολιτικά δικαστήρια (με την εξαίρεση των διαζυγίων ζευγαριών που έχουν παντρευτεί σε θρησκευτικό γάμο). Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, οι ισλαμικές αποφάσεις του μουφτή είναι παράνομες και χωρίς ισχύ εκτός εάν εγκριθούν από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, που εξετάζει τη συνταγματικότητα της απόφασης και εάν έχει υπάρξει υπέρβαση αρμοδιότητας από τον Μουφτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι το αίτημα της μειονότητας για εκλογή Μουφτή προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα…

– Σε μερικές εκθέσεις αναφέρεται ότι διάφορες ομάδες εντός της μειονότητας αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση και απειλή. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μια ενιαία μειονοτική ομάδα το καθεστώς της οποίας, το στάτους και τα δικαιώματα της προβλέπονται από διάφορες διεθνείς συμφωνίες όπως η Συνθήκη της Λοζάννης του 1923.Οι δηλώσεις που γίνονται από μερικά μέλη της μειονότητας που υιοθετούν αντιμειονοτική ρητορική για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης καλωσορίζει κάθε απλό μέλος της μειονότητας που θέλει να συνδράμει τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση των μειονοτικών δικαιωμάτων μας. Ο στόχος αυτής της επιστολής είναι να καλέσει τη χώρ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Απογοητευμένος και θυμωμένος ο κόσμος του

Δύσκολες ώρες πε`…