Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Χωρίς χειροπιαστές λύσεις η κα Καλατζάκου

Χωρίς χειροπιαστές λύσεις η κα Καλατζάκου

0

Συνάντηση με το προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης και συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της πόλης μας, όπου υπήρξαν προβλήματα τον τελευταίο χρόνο από αυθαιρεσίες της εργοδοτικής πλευράς, είχε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2009, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Κ.Ξ., η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καΣοφία Καλατζάκου.

Στην συνάντηση αυτή η κα Καλατζάκου παρέστη συνοδευόμενη τόσο από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου, κ. Θεόδωρο Ματάλα, όσο και από τον πρόεδρο του Ο.Α.Ε.Δ., κ. Γεώργιο Βερναρδάκη.

Εισερχόμενη στην αίθουσα συνεδριάσεων, η κα Καλατζάκου δήλωσε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ότι «είναι βασική μας προτεραιότητα να δώσουμε έμφαση στην στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα σε αυτή των Ελλήνων τσιγγάνων, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εμάς όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες να μην μείνουν έξω από την αγορά εργασίας και να έχουν και αυτοί πρόσβαση σε ευκαιρίες γιατί μέσα από την επαγγελματική του σταδιοδρομία κατακτά κανείς τόσο το παρόν του, όσο και δημιουργεί το μέλλον του. Εδώ θα έχουμε μία σύσκεψη εργασίας με το Εργατικό Κέντρο, γιατί υπάρχουν μία σειρά θέματα που μας απασχολούν για τα οποία βεβαίως είμαστε και ενήμεροι και νομίζω ότι θα ανταλλάξουμε πολύ χρήσιμες απόψεις. Το θέμα της απασχόλησης είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και βεβαίως του υπουργείου Απασχόλησης. Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρξει, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μία έξαρση της ανεργίας, η οποία πλήττει την κοινωνική συνοχή και για τον λόγο αυτό, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου, που ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, αλλά και με τις δράσεις του Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος είναι βασικός οργανισμός στήριξης της απασχόλησης μέσω ενεργητικών πολιτικών, στοχεύουμε στο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίας και να υπάρχει κοινωνική συνοχή με παράλληλη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Απαντώντας η κα Καλατζάκου σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το αν το υπουργείο έχει παρατηρήσει αύξηση στους δείκτες της ανεργίας, τόνισε ότι «στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρχε μία αύξηση της ανεργίας όμως σε σχέση με την ανεργία του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, δηλαδή του τελευταίου του 2008, η αύξηση ήταν μόλις μία ποσοστιαία μονάδα, κάτι που αν το συγκρίνουμε με το τι γίνεται τόσο σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όσο και εκτός Ένωσης, ο στόχος μας επιτυγχάνεται και τα μέτρα που λαμβάνονται δείχνουν να προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Υπάρχει βέβαια και μία σειρά από πολιτικές που έχουμε εξαγγείλει, οι οποίες πιστεύουμε ότι και αυτές θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Μία τέτοια πολιτική είναι και η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε απασχόληση για 20.000 συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Πάντως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία, ότι μπορεί η οικονομία να ανακάμψει όμως η αγορά εργασίας έχει μία πολύ σοβαρή χρονοκαθυστέρηση στο να ανακάμψει. Άρα το στοίχημα είναι να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, έτσι ώστε να έχουμε πολύ πιο γρήγορη αποκατάσταση της αγοράς όταν τελειώσει αυτή η κρίση που βρίσκεται ακόμη στην μέση της…».

Στη συνέχεια, η κα Καλατζάκου, μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, κ. Σπύρο Παπαχρήστου, και τους κυρίους Ματάλα και Βερναρδάκη, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Groupal»,«Καζίνο Ξάνθης», καθώς και με εκπροσώπους των απολυμένων από την πρώην «Φωνή της Αμερικής», ακούγοντας τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, μερικές φορές μάλιστα σε έντονο ύφος. Για τους απολυμένους από την «Φωνή της Αμερικής» η κα Καλατζάκου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα μπορέσουν να απορροφηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της προγραμματικής συμφωνίας του υπουργείου με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., δηλώνοντας επίσης ότι «το Δημόσιο δεν πρέπει να απέχει από την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, προβαίνοντας σε προσλήψεις, όπου αυτό είναι δυνατό». Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος τόνισε ότι λόγω του μικρού αριθμού τους οι απολυμένοι που έχουν μέχρι και μία 5ετία από την συνταξιοδότησή τους, θα μπορούν να απορροφηθούν ανεξαρτήτου ειδικότητας, έστω και ως διοικητικοί υπάλληλοι. Κλείνοντας δε το θέμα, η κα Καλατζάκου ζήτησε να της παραδοθεί η σχετική λίστα των εργαζομένων.

Αναφορικά με το θέμα των εργαζομένων της «Groupal» η κα Καλατζάκου, αφού ενημερώθηκε από αντιπροσωπεία των εργαζομένων για την διαχρονική κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της Ξάνθης, δήλωσε αναφορικά με την στάση της εργοδοτικής πλευράς να «σνομπάρει» την τριμερή διαπραγμάτευση, αποστέλλοντας νομικό σύμβουλο, ότι «πλέον όποιος εργοδότης εμφανίζεται στο υπουργείο μέσω νομικού συμβούλου δεν θα γίνεται αποδεκτός». Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαχρήστος παρενέβη τονίζοντας ότι «όλα αυτά έγιναν γνωστά γιατί υπάρχει σωματείο. Φανταστείτε τι γίνεται στα άλλα εργοστάσια του ομίλου που δεν υπάρχει κανείς για να τα καταγγείλει…». Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο κ. Ματάλας επισήμανε ότι «προσπαθούμε να πιέσουμε την εργοδοτική πλευρά, μέσω ειδικών επιθεωρητών εργασίας οι οποίοι καταγράφουν τις παρανομίες που γίνονται και τις αποστέλλουν στην Δικαιοσύνη», επισύροντας όμως την διαμαρτυρία του προέδρου του Σωματείου εργαζομένων, κ. Τζελεπάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «μέχρι να φτάσουμε σε δικαστικές αποφάσεις θα έχουμε απολυθεί όλοι από τις τακτικές της εργοδοσίας και την αδράνεια του υπουργείου», ζητώντας με επιτακτικό τρόπο να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι απολύσεις. Ο τόνος μάλλον του κ. Τζελεπάκη φάνηκε να ενοχλεί την κα Καλατζάκου, η οποία απάντησε ότι «θα δοθεί συγκεκριμένη απάντηση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα. Όμως δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε να πούμε στα πρόχειρα μία άποψη που αφορά 900.000 επιχειρήσεις, δίνοντας λανθασμένα μηνύματα στην αγορά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη σε διαπραγμάτευση με την Γ.Σ.Σ.Ε. για το θέμα. Μπορεί να μην σας ικανοποιεί η απάντηση που σας δίνουμε όμως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άλλη», για να συμπληρώσει και ο κ. Βερναρδάκης ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε τα ζητήματα σφαιρικά, πέρα από συγκεκριμένες και προσωπικές περιπτώσεις». &#931

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ράβε – ξήλωνε» στην Τσιμισκή;…

Η πιθανότητα να ξ …