Πραγματοποιήθηκε η 4η Πανελλήνια φθινοπωρινή συγκέντρωση μανιταρόφιλων, την Παρασκευή 30, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στα Κομνηνά Ξάνθης.
Η διοργάνωση των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε από τον μανιταρογνωστικό σύλλογο Ξάνθης, υπό την αιγίδα του Δήμου Σταυρούπολης. Παρά την κακοκαιρία, η οποία έπληττε το νομό Ξάνθης το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Μανιταρογνωστικός σύλλογος Ξάνθης, πραγματοποίησε κανονικά τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Ιακωβίδης δήλωσε στο “E” ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων της 4ης Πανελλήνιας φθινοπωρινής συγκέντρωσης μανιταρόφιλων, αν και ο κ. Ιακωβίδης περίμενε περισσότερη προσέλευση του κόσμου, όμως λόγο κακοκαιρίας αυτό δεν ήταν δυνατό.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε κανονικά με συλλογή μανιταριών στη φύση , με ενημερωτικά σεμινάρια για τα είδη και τις καλλιέργειες μανιταριών καθώς και για τους τρόπους αναζήτησης της τρούφας, ένα σπάνιο και ακριβό είδος μανιταριού που το ονομάζουν «το υπόγειο διαμάντι», λόγο της αυξημένης του τιμής.
Ο κ. Ιακωβίδης, επισήμανε επίσης την συνεισφορά του Μανιταρογνωστικού Συλλόγου Ξάνθης στον πολιτισμό, την αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Σταυρούπολης Ξάνθης και την εναλλακτική αγροτική ανάπτυξη, καθώς και ενημέρωση του κοινού γύρω από το συγκεκριμένο θέμα των μανιταριών, το οποίο πολλοί αποφεύγουν λόγω της ημιμάθειας ή της μη ολοκληρωμένης εικόνας για το τι μπορεί να προσφέρει το προϊόν αυτό για την περιοχή.
Ο Μανιταρογνωστικός Σύλλογος Ξάνθης
Ο Μανιταρογνωστικός Σύλλογος Ξάνθης ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 από μία ομάδα Ξανθιωτών και παρεπιδημούντων μανιταρόφιλων, με σκοπό την προαγωγή της μανιταρογνωσίας και της μανιταροφιλίας στον τόπο μας μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των μελών του, φιλοδοξώντας ταυτόχρονα να κάνει γνωστό τον παράξενο και θαυμαστό κόσμο των μανιταριών στην τοπική κοινωνία και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους αυτής της ακριτικής γωνιάς της πατρίδας μας στην προστασία της μυκητοχλωρίδας, αλλά και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.
Από το 2006 ο Μανιταρογνωστικός Σύλλογος Ξάνθης διοργανώνει κάθε φθινόπωρο στην ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης του Ν. Ξάνθης την Πανελλήνια Φθινοπωρινή συνάντηση μανιταρόφιλων, μια εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός και συγκεντρώνει κάθε χρόνο μανιταρόφιλους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συνάντηση αυτή δίνει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να κάνει μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών μέσα από σεμινάρια μανιταρογνωσίας και τρουφογνωσίας, καθώς και με συλλογή μανιταριών και τρουφών υπό την καθοδήγηση έμπειρων συλλεκτών και μανιταρογνωστών.
Ακόμη, ο Σύλλογος συνεργάζεται με τους υπόλοιπους συλλόγους της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστηρίζοντας τις εκδηλώσεις τους και συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στην Πανελλήνια Εαρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων.
Δεν τρώμε ποτέ ένα μανιτάρι
αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι φαγώσιμο!
Προστατευτείτε από τα επικίνδυνα μανιτάρια
Τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια είναι τα Amanita Phalloides και Amanita Verna. Τα δύο αυτά ευθύνονται για πάνω από 95% των θανάτων από μανιτάρια παγκοσμίως. Για να αποφύγουμε να μαζέψουμε και να τα φάμε κατά λάθος, πρέπει να γνωρίζουμε τα τρία κοινά χαρακτηριστικά τους, που είναι τα εξής:
α) Γύρω από τη βάση του ποδιού τους έχουν μία φαρδιά, λευκή θήκη σαν σακούλα, που στην αρχή είναι παχιά και δεν ακουμπά στο πόδι, αργότερα όμως λεπταίνει και το αγκαλιάζει.
β) Κοντά στην κορυφή του ποδιού τους έχουν ένα λευκό (σπάνια πρασινωπό) δαχτυλίδι που κρέμεται σαν φουντίτσα. Κι αυτό είναι στην αρχή παχύ και ανοιχτό, αλλά έπειτα λεπταίνει και πέφτει πάνω στο πόδι. Κάποτε μπορεί να χαθεί τελείως.
γ) Το κάτω μέρος του καπέλου τους έχουν ελάσματα που μοιάζουν με φυλλαράκια, τα οποία είναι λευκά ή λευκά-κρεμ.
Το χρώμα της επιφάνειας του καπέλου τους δεν έχει μεγάλη σημασία (από λευκό μέχρι λαδοπράσινο ή καφέ ή ανάμικτο)
Ι.Σ.