Αναζητείται …φως στο τούνελ

0

Η φράση «μαύρα και άραχνα», ως περιγραφή της εργασιακής κατάστασης στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ακούστηκε πολλές φορές κατά τη συνεδρίαση των προέδρων των Εργατικών Κέντρων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στην Ξάνθη. Αποβιομηχάνιση, απολύσεις, διαθεσιμότητες, εθελούσιες εξόδους, ανασφάλιστη εργασία, μετατροπή των ωραρίων, μείωση των εργάσιμων ημερών, υποχρεωτικές άδειες, πραγματική ανεργία που ξεπερνά το 20% ιδιαίτερα στους νέους, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, ήταν τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τη μελανή εικόνα του νομού μας αλλά και της περιφέρειας.
Ο εφιάλτης της ανεργίας
Άλλωστε, η ανεργία αυξάνεται πλέον, και στα χαρτιά. Για πρώτη φορά, την τελευταία 5ετία, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει και επίσημα την αύξηση της ανεργίας, που καθημερινά και ουσιαστικά βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι. Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον περασμένο Νοέμβριο, στη λίστα της ανεργίας προστέθηκαν περισσότεροι από 11.500 άνεργοι αφού η ανεργία αυξήθηκε στο 7,8%. Μεταξύ Νοεμβρίου 2007 και Νοεμβρίου 2008, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ για πρώτη φορά από το 2004, η αύξηση της απασχόλησης παρουσιάζει τεράστια επιβράδυνση. Μεταξύ Νοεμβρίου 2007 και Νοεμβρίου 2008, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας για το 2007 σημειώνονται, στην Δυτική Μακεδονία (12,1%), στην Ήπειρο (1%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (9,7%). Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (9,6%), η Στερεά Ελλάδα (9,4%), το Νότιο Αιγαίο (9,4%), τα Ιόνια Νησιά (9%) και η Κεντρική Μακεδονία (8,9%).
Η ανεργία χτυπά τους νέους και τις γυναίκες
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας για τις γυναίκες σημειώνεται στη Δυτική Μακεδονία (18,4%), στο Νότιο Αιγαίο (17,6%), στη Στερεά Ελλάδα (16,7%), στην Ήπειρο και στη Δυτική Ελλάδα (15,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (14,9%), στα Ιόνια Νησιά (14,6%) και στην Κεντρική Μακεδονία (14%).
Για τους νέους ηλικίας 15 ως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας το 2007 στην Ελλάδα μειώθηκε στο 22,9%, έναντι 25,2% το 2006. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Δυτική Ελλάδα (31,6%), στην Ήπειρο (30,4%), στη Στερεά Ελλάδα (26,2%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (25,5%).
Κοινωνική «συμμαχία»
Την ίδια στιγμή που οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρα της Περιφέρειας μας κάνουν καταγραφή της κατάστασης, η οποία πιστοποιείται και από επίσημα στοιχεία «συμμαχία» κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σχημάτισαν εργαζόμενοι και εργοδότες. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) κατά τη προχθεσινή τους συνάντηση κατέληξαν σε συμφωνία ότι δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, καθώς και ότι πρέπει να μπει φραγμός σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Αποφασίστηκε να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ώστε τις επόμενες ημέρες να κατατεθούν κωδικοποιημένες οι προτάσεις – μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ κατέθεσε δέσμη προτάσεων που η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε να μελετήσει στο πλαίσιο και των δικών της θέσεων και προτάσεων. Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:
● Να καθιερωθεί ειδική κοινωνική ρήτρα στις δανειακές συμβάσεις των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται με τα εγγυημένα από το Δημόσιο κεφάλαια των 28 δισ. ευρώ ότι δεν θα μειώσουν τις θέσεις απασχόλησης.
● Να δημιουργηθεί Ταμείο Αναχρηματοδότησης και Ανάπτυξης προβληματικών κλάδων ή επιχειρήσεων με κεφάλαια των τραπεζών.
● Ο εργοδότης να μη δικαιούται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, αν προηγουμένως δεν καταθέσει εναλλακτικές λύσεις και συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα για την αποφυγή των απολύσεων και την άμβλυνση των συνεπειών τους («κοινωνικό σχέδιο»).
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…