Αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά

0

Με αυξήσεις στα τσιγάρα και στα ποτά επιχειρεί η κυβέρνηση να κόψει τα… ξενύχτια μας αλλά και να γεμίσει τα ταμεία του κράτους ακολουθώντας μια φοροεισπρακτική πολιτική, ως αντίδοτο της κρίσης αλλά και προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της Ε.Ε.
Έτσι σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για ένα πακέτο τσιγάρα αξίας 2 ευρώ θα είναι 8,6 λεπτά, ενώ στο μπουκάλι ουίσκι των 750 ml, το οποίο πωλείται προς 12 ευρώ, θα υπάρξει επιβάρυνση ενός ευρώ. Τα «ακριβά» όμως πακέτα τσιγάρα των 3 ευρώ δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στη φορολογία.
Αύξηση στις τιμές των τσιγάρων – Μείωση της κατανάλωσής τους;
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο το κλείσιμο της «ψαλίδας» που υπάρχει στις τιμές των τσιγάρων ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε την αύξηση της ελάχιστης φορολόγησης στα προϊόντα καπνού στην ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, στην Ελλάδα η τιμή των τσιγάρων θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 21,2% έως το 2014. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας κατά 9,1%.
Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την αύξηση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από 75% σε 80% , ενώ παράλληλα κατά 20% αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και στην μπύρα, με εξαίρεση το κρασί.
Και μπορεί βέβαια το φοροεισπρακτικό μέρος να αποδώσει όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα μειώσει την κατανάλωσή τους, καθώς στις προηγούμενες αυξήσεις πριν δύο χρόνια, δεν παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων. Στο ίδιο μοτίβο κυμαίνονται και οι εκτιμήσεις των εμπόρων ποτοποιίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αγοραστική κίνηση δεν θα μειωθεί παρ’ όλη την αύξηση, αφού δεν συνέβη ούτε σε προηγούμενες περιπτώσεις.
Τέλος, εκτιμούν ότι το κρασί εξαιρείται από το κύμα των αυξήσεων, πιθανόν γιατί η Κυβέρνηση επιθυμεί να το προωθήσει ως τοπικό προϊόν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…