Ο κύκλος των υποψηφίων του 2010

0

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια ιδιαίτερα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, δηλαδή για τη θέσπιση της αιρετής περιφέρειας και τον Καποδίστρια 2, ιδιαίτερα απ’ την στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι αρχίζει άμεσα η διαβούλευση με ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο και συνεπώς με βάση τον νέο διοικητικό χάρτη να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. 

Ήδη στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού κ. Ραγκούση και του υφυπουργού κ. Ντίνου Ρόβλια με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ τέθηκε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου για τη σχεδόν ομόφωνη θέση της ΚΕΔΚΕ ότι, στηρίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση,  Ζητήθηκε δε από την ΚΕΔΚΕ να οριστεί χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νόμου καθώς επίσης βάσει του χρονοδιαγράμματος αυτού, να αποσαφηνιστεί αν αυτός ο νόμος θα ισχύσει από τις εκλογές του 2010, ή αν αντικειμενικοί λόγοι επιβάλλουν να μην ισχύσει από τις εκλογές του 2010.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Ε» επικρατέστερα σενάρια που να διαμορφώσουν τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας είναι τέσσερα.

Σενάριο 1ο :Να παραμείνουν 13 οι περιφέρειες και σ’ αυτές να προστεθεί και ακόμη μία, αυτή της Θεσσαλονίκης, η οποία θα αποσχιστεί από αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο θα είναι αιρετό και σ’ αυτό μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των νομαρχιών οι οποίες και καταργούνται με την παρούσα τους μορφή. Παραμένουν αιρετές και έχουν μόνο ρόλο εκτελεστικό με κύριο συντονιστή το περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο θα μεταφερθούν πόροι και αρμοδιότητες.

 Σενάριο 2ο : Αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και περιφερειάρχης που διορίζει τον νομάρχη.

Σενάριο 3ο: Μείωση των περιφερειών σε 7 στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι δύο μητροπολιτικές Αθηνών –  Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο τα διοικητικά όρια της δικής μας περιφέρειας φτάνουν μέχρι την κεντρική Μακεδονία. Έντονος, πάντως, είναι ο προβληματισμός που κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών, των διοικητικών περιφερειών, αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες.

Σενάριο 4ο: Αφορά στον Καποδίστρια 2. Τα σενάριο μιλά για «Καποδίστρια 2» με 300-350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και αναφέρεται σε θεσμοθέτηση μεν τώρα αλλά εφαρμογή του στις εκλογές του 2014. Σ’ ότι αφορά στο νομό μας σύμφωνα με πηγές του «Ε» ως επικρατέστερο σενάριο θεωρούνται τρεις δήμοι με συνένωση των δήμων Αβδήρων – Βιστονίδας και τμήμα του Τοπείρου, με το Δήμο Ξάνθης να επεκτείνεται μέχρι το Νέστο συμπεριλαμβάνοντας τμήμα του Τοπείρου αλλά και το Δήμο Σταυρούπολης και ως τρίτο δήμο συνένωση του δήμου Μύκης – Σελέρου και των κοινοτήτων Θερμών – Κοτύλης – Σατρών.

Στην αντίθετη περίπτωση που ο «Καποδίστριας 2» ολοκληρωθεί πριν το Σεπτέμβριο του 2010 οι υποψηφιότητες των επίδοξων τοπικών αρχόντων θα αρχίσουν να κατατίθενται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα καθώς είναι εύλογο ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιού δήμου επιθυμούν να ηγηθούν.

Άνοιξε κύκλος συζητήσεων και προβληματισμού

Με βάση αυτά τα σενάρια που έχουν κοινή συνισταμένη την αιρετή περιφέρεια η οποία «απορροφά» τις νομαρχίες , όπως επίσης και σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού νόμου (κατάργηση του 42% επαναφορά του 50+1) και παρότι όλα είναι ρευστά σε σχέση με τον αριθμό των περιφερειών έχει «ανοίξει» ο κύκλος συζητήσεων και προβληματισμού σ’ όλους τους κομματικούς σχηματισμούς υποβόσκουσα όμως μορφή σε σχέση με τις υποψηφιότητες και πως αυτές προσδιορίζονται στα  νέα δεδομένα. Έτσι ενώ η επίσημη δήλωση του γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέα Τσαρτσάρα είναι: «Άκαιρη και άκυρη οποιαδήποτε συζήτηση για υποψηφιότητες νομαρχών, περιφερειαρχών ή δημάρχων για τις εκλογές του 2010 . Προέχουν άλλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν…», ωστόσο το θέμα απασχολεί πολλούς και κυρίως τους αιρετούς της συμπολίτευσης και της συμπολίτευσης σε νομαρχία και δήμους, υπό την έννοια πως θα αυτοπροσδιοριστούν οι ίδιοι στα νέα δεδομένα.

Έτσι ενώ ο νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για υποψήφιος περιφερειάρχης, ο Φώτης Καραλίδης σε δήλωσή του στο «Ε» θεωρεί μεν βεβαία τη συμμετοχή του στις εκλογές του 2010 δεν έχει καταλήξει όμως από ποια θέση καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το τοπίο: «Ετοιμάζομαι με βάση τα σημερινά δεδομένα. Όταν οριστικοποιηθούν οι αλλαγές θα εξετάσω όλα τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσω. Θα συμμετέχω στις εξελίξεις απ’  όπου ταχθώ. Άλλωστε έχω επιδείξει πάντοτε κομματική πειθαρχία».

Το ενδιαφέρον του για περιφερειάρχης άφησε να διαφανεί και ο τ. βουλευτής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης ενώ σ’ ότι αφορά τους υποψηφίους στους δήμους επειδή δεν έχει οριστικοποιεί ακόμη ποιες συνενώσεις θα γίνουν από την  έρευνα του «Ε» διαπιστώνεται ότι οι υποψήφιοι βρίσκονται σε στάση αναμονής και ουδείς μιλά προς το παρόν πλην του κ. Πούλιου και του κ. Τσολακίδης. Και ο μεν κ. Πούλιος δηλώνει καταθέτει στο «Ε» ένα νέο μοντέλο αντιπολίτευσης που θ’  ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές που συνίσταται σε: «Τέρμα πλέον οι προτάσεις προς τη δημοτική αρχή οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με λοιδορίες και χλευασμούς! Ξεκινάμε δυναμικά μια νέα περίοδο ασκώντας πιο ουσιαστική αντιπολίτευση με έλεγχο παντού και προετοιμασία και προγραμματισμό για την επόμενη μέρα. Με υπευθυνότητα θα αναδείξουμε την ειδοποιό διαφορά μας από την δημοτική αρχή, τη δική μας φιλοσοφία  για τη λειτουργία της. Η Ξάνθη αξίζει καλύτερες μέρες και θα τις έχει μαζί μας».   

Ο κ. Τσολακίδης επίσης δηλώνει πολιτικά παρών στις εξελίξεις στηριζόμενος στην εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος να σημειώσουμε ότι διχασμένοι  εμφανίζονται οι αυτοδιοικητικοί σε σχέση   για το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος-δεδομένου και του ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, βρήκε παντελώς απροετοίμαστες υπηρεσίες και tabula rasa στο υπουργείο του.

Αρκετοί, β&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…