Αδιόρθωτοι, παρά την σημαντική βελτίωση του οδικού δικτύου του νομού μας που επέφερε η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, παραμένουν οι ξανθιώτες οδηγοί.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, για το 2008, σημειώθηκαν συνολικά εκατόν έντεκα τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο, εθνικό και επαρχιακό, του Νομού μας, από τα οποία δεκαέξι ήταν θανατηφόρα, εικοσιεπτά σοβαρά και εξήντα οκτώ ελαφρά. Αποτέλεσμα των παραπάνω ατυχημάτων ήταν να χάσουν την ζωή τους είκοσι συμπολίτες μας, μιας και όλα τα θύματα ήταν κάτοικοι του Νομού Ξάνθης, να τραυματιστούν σαράντα ένας σοβαρά και ελαφρά εκατόν δώδεκα. Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2007 ήταν είκοσι ένας νεκροί, ογδόντα σοβαρά τραυματίες και εκατόν τριάντα δύο ελαφρά τραυματίες. Αν θα μπορούσαμε από αυτές τις θλιβερές στατιστικές να εξάγουμε ένα θετικό συμπέρασμα, αυτό σίγουρα θα προέκυπτε από την σοβαρή μείωση του αριθμού των τραυματιών, μεταξύ των ετών 2007 και 2008. Περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία για τα «κατορθώματα» των οδηγών στο οδικό δίκτυο του Νομού μας θα παρουσιαστούν κατά την επίσημη παρουσίαση των στοιχείων από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Εκτός όμως των ετήσιων στοιχείων, η Α. Δ. Ξάνθης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία και από την δραστηριότητα των υπηρεσιών τροχαίας της Διεύθυνσης, μέσα στο 2009.
Σύμφωνα με αυτά λοιπόν και για την περίοδο από 12 Ιανουαρίου έως και 20 Ιανουαρίου 2009, στο νομό Ξάνθης συνέβησαν δύο τροχαία ατυχήματα, ένα θανατηφόρο και ένα ελαφρό, με αποτέλεσμα ένα νεκρό και τέσσερις ελαφρά τραυματίες. Όσον αφορά τις παραβάσεις των αυτοκινήτων που κατέγραψαν τα εννέα συνεργεία της Τροχαίας της Α. Δ. Ξάνθης, ελέγχθηκαν για μέθη εκατόν ενενήντα δύο οδηγοί και βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις, χωρίς καμία παραπομπή σε αυτόφωρο. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα από τα οκτώ συνεργεία της Τροχαίας Ξάνθης που διενήργησαν ελέγχους για υπερβολική ταχύτητα ήταν πέντε παραβάσεις και καμία επίσης παραπομπή στο αυτόφωρο.
Έλεγχοι όμως έγιναν και στα δίκυκλα της πόλης μας στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, σε εκατόν πενήντα οκτώ ελέγχους επιβλήθηκαν τρεις στερήσεις της άδειας ικανότητας οδήγησης των παραβατών, μία στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου και δώδεκα λοιπές παραβάσεις.
Απευθυνόμενη μάλιστα προς τους οδηγούς του Νομού μας η Τροχαία Ξάνθης ανακοίνωσε παράλληλα τα σημαντικότερα άμεσα και έμμεσα αίτια πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων τα οποία και ακολουθούν:
Α. ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΙΑ
Υπερβολική ταχύτητα.
Αρχική συμπεριφορά του οδηγού.
Καθυστερημένη αντίληψη του κινδύνου.
Εσφαλμένη αποφευκτική ενέργεια
Β. ΕΜΜΕΣΑ ΑΙΤΙΑ
Αναγόμενα στον οδηγό.
α. Έλλειψη φυσικών ικανοτήτων (όραση – ακοή – αρτιμέλεια).
β. ΄Ελλειψη επίκτητων γνώσεων (γνώση οδήγησης – γνώση σημάτων – γνώση κανόνων οδικής κυκλοφορίας ΚΟΚ – πείρα οδήγησης).
γ. Αντικοινωνικός χαρακτήρας- ψυχικές ιδιότητες (εγωπάθεια, ροπή προς επίδειξη, άγνοια κινδύνου, έλλειψη κυκλοφοριακής συνείδησης, ροπή προς μέθη κ.λ.π.).
Αναγόμενα στο όχημα
α. Φρένα
β. Ελαστικά
γ. Φώτα
δ. Δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης
ε. Υαλοκαθαριστήρες
στ. Ηχητικά όργανα
ζ. Φορτίο
Αναγόμενα στην οδό και τον καιρό.
α. Στροφές απότομες χωρίς προειδοποιητική πινακίδα.
β. Ερείσματα οδού (έλλειψη αυτών ή διαβρωθέντα από βροχή).
γ. Ισόπεδες διασταυρώσεις μετά σιδηροδρομικών γραμμών
δ. Εγκάρσιες τομές, κοιλότητες, ανωμαλίες επιφανείας οδού.
ε. Στενώσεις οδού, γέφυρα άνευ οριοδεικτών
στ. Έλλειψη φωτισμού οδού.
ζ. Έλλειψη πινακίδων προειδοποιητικών περί επικίνδυνων θέσεων ή απαγορεύσεων.
η. Ολισθηρότητα συνέπεια βροχής, χιονιού, πάγου, λαδιών κ.λ.π.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr