‘Κόβουν’ το 12% από βιοτέχνες

0

Μια ακόμη πληγή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θράκης

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ‘κόψει’ την επιδότηση του 12% σε ορισμένες κατηγορίες βιοτεχνών, με την αιτιολογία ότι δεν ασκούν μεταποιητική δραστηριότητα, αποτελεί το αντικείμενο της συζήτησης των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης- Ροδόπης- Έβρου, που θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Κομοτηνή την Κυριακή στις 10.30 το πρωί.

Το μέτρο της επιδότησης του 12% για τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θράκης  θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 1997, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το σκεπτικό της εν λόγω ρύθμισης στοχεύει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της περιοχής μας που βρίσκεται μακριά από το κέντρο και περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως βιοτεχνικές στα κατά τόπους Επιμελητήρια. Την πρωτοβουλία είχε αναλάβει η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που όρισε τον ΟΑΕΔ αρμόδιο για την διανομή των επιδοτήσεων. Από τις αρχές του 2009, όμως, ο ΟΑΕΔ έθεσε μία επιπλέον προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης, βάσει της οποίας οι δικαιούχοι οφείλουν να συμπληρώνουν στο Επιμελητήριο μία επιπλέον αίτηση σχετικά με το κατά πόσο συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, η οποία αίτηση, ουσιαστικά, αφαιρεί το δικαίωμα από ορισμένες κατηγορίες βιοτεχνών να εισπράττουν την προκειμένη επιδότηση επί του κόστους εργασίας. Ανάμεσα σε αυτούς που πλήττονται από το μέτρο είναι οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κομμωτήρια και συνεργεία αυτοκινήτων. Κριτήριο για την μεταβολή, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Δ. Χατζόπουλος, αποτελεί η μη συμμετοχή τους στην μεταποιητική δραστηριότητα, παρόλο που βάσει της νομοθεσίας κατατάσσονται στο βιοτεχνικό κομμάτι του Επιμελητηρίου.

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η καταβολή του επιδόματος παραδοσιακά καθυστερεί και αυτή τη στιγμή χορηγούνται οι επιδοτήσεις του 2007 και της αρχής του 2008.

Η όλη διευθέτηση και αλλαγή της ρύθμισης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ που θα συνεδριάσει προσεχώς αναμένει την τοποθέτηση των επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής.

Σ. Τσιακίρογλου: «Μπαίνουμε σε πιο βαθιά νερά…»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης, κ. Σ. Τσιακίρογλου, υπογραμμίζει ενόψει της συνάντησης ότι τέτοια βήματα θα αποβούν ολέθρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, εκτιμά ότι: «μπαίνουμε σε βαθιά νερά» και ότι αναμένονται ‘λουκέτα’ μετά τα Χριστούγεννα. Άλλωστε, πιθανό είναι αυτό το μέτρο να είναι η αρχή μιας σειρά από ρυθμίσεις που θα πλήξουν τις ΜΜΕ.

Η εικόνα της ξανθιώτικης αγοράς, που λίγο-πολύ μοιάζει με τις γύρω περιοχές, αποδεικνύει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν όλο και περισσότερα οικονομικά προβλήματα. Στη δημοτική αγορά οι επαγγελματίες είναι προβληματισμένοι και χρεωμένοι. Χρέη και ακάλυπτες επιταγές έχουν κουράσει και τους βιοτέχνες, που αποθαρρυμένοι δε συμμετέχουν καν στις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Αλλά, όπως επισημαίνει και ο κ. Τσιακίρογλου, «το σημαντικό είναι ότι έχει εξανεμιστεί η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων, δηλαδή ο ένας επαγγελματίας δεν συναλλάσσεται με τον άλλο, γιατί φοβάται μήπως δεν τον πληρώσει!»

Οι επαγγελματίες ζητούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων

Μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγοράς, έχουν προσφέρει σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα στον κλάδο. Τα άτοκα δάνεια που θεσμοθέτησε η πρώην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αρχικά θεωρήθηκε θετικό μέτρο, αλλά σήμερα εκτιμάται ότι βοήθησαν μόνο τους ‘έχοντες και κατέχοντες’. Ακόμη, επικρατεί η άποψη ότι το επίδομα αλληλεγγύης που επίκειται να χορηγηθεί δε θα δοθεί προς ώθηση της αγοράς, αλλά για αποπληρωμή χρεών σε τράπεζες και την προμήθεια πετρελαίου, ενώ η προσφορά της λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ αξιολογείται ως ανεπαρκέστατη. Η κυβέρνηση, πάντως, έκανε κάποιες εξαγγελίες για μεταρρύθμιση στο Ταμείο.

Για τους λόγους αυτούς ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ διαμηνύει ότι απαιτείται η λήψη ουσιαστικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που στόχο θα έχουν τη μείωση της γραφειοκρατίας, το κόστος της οποίας επιβαρύνει σημαντικά το ‘πορτοφόλι’ του επαγγελματία και την ύπαρξη και αξιοποίηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούν τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση της Κυριακής έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα σωματεία και το διοικητικό συμβούλιο κάθε Ομοσπονδίας.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

54 παραχωρητήρια σε παλιννοστούντες του Αβάτου Ξάνθης

Οριστικούς τίτλο…