10 χρόνια …κτιζόταν!

0

Επιτέλους έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και το κτίριο επί της οδού Μεσολογγίου που επρόκειτο να συστεγαστούν η Α’ και η Β’ ΔΟΥ Ξάνθης …απεγκλωβίστηκε από το «σύνδρομο του γεφυριού της Άρτας», όπως πληροφορηθήκαμε από τον Διευθυντή της Α’ ΔΟΥ κ. Αντωνίου, και οσονούπω μέσα στο Νοέμβριο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταφοράς των αρχείων και στέγασης των δύο Εφορειών καθώς και των υπηρεσιών: Γενικό Χημείου του Κράτους , Στατιστικής και Κτηματικής Υπηρεσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατασκευή του κτιρίου αυτού …πέρασε από 40 κύματα και έχει περίοδο αναφοράς περί τα 10 έτη από τότε που πρωτοξεκίνησε ως προοριζόμενο ιδιόκτητο ξενοδοχείο και το «Ε» με πολλά ρεπορτάζ του που αναφερόταν στο θέμα συνέβαλλε καθοριστικά στο να τελεσφορήσει εν τέλει ως κτίριο των δύο Εφορειών της Ξάνθης.

Σύντομο ιστορικό

Η αναφορά στο ιστορικό του κτιρίου αν και είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία αποσκοπεί στο «φρεσκάρισμα» της μνήμης αλλά και αποτελεί μνημόνιον για την εν γένει  λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αν και στην περίπτωση αυτή υπήρξαν και ατυχείς καταστάσεις που καθυστέρησαν τόσο την κατασκευή του κτιρίου μέσα σ’ ένα εύλογο για τα ελληνικά δεδομένα χρονικό ορίζοντα. 

Στο οικόπεδο αυτό ιδιοκτησίας της οικογενείας Μανούση προοριζόταν η κατασκευή ξενοδοχείου. Μάλιστα είχε μπει ο θεμέλιος λίθος και είχαν προχωρήσει αρκετές κατασκευές σε αρχικό στάδιο. Μετά όμως από το τραγικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή στον γιο Μανούση και μετά από παραίτηση του πατέρα Μανούση από κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον περιήλθε στην ΕΤΒΑ από την οποία και αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο. Ακολούθησε μια χρονοβόρα διαδικασία από το δημόσιο προκειμένου τελικά με Προεδρικό διάταγμα να οριστικοποιηθεί το σχέδιο συστέγασης Α΄ και Β΄ΔΟΥ στο κτίριο.

Την ανακατασκευή του κτιρίου μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό ανέλαβε μια τεχνική εταιρεία από την Αλεξανδρούπολη όμως το 2004 κηρύχθηκε έκπτωτη από το δημόσιο καθώς δεν εξοφλούσε χρέη της προς τους εργολάβους της. Ακολούθησε νέος διαγωνισμός και τελικά η εταιρεία «Δημήτριος ΑΕ» ολοκλήρωσε την κατασκευή αφού προηγουμένως έγιναν πολλές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης (οι υποδομές ήταν με βάσει τον κανονισμό του 1978) στη βάση του νέου αντισεισμικού κανονισμού και τις προδιαγραφές για τα δημόσια κτίρια.

Καινούριο κτίριο όμως με …λίγους υπαλλήλους

Η κατασκευή ολοκληρώθηκε και έγινε η διοικητική παραλαβή από την τεχνική κατασκευαστική εταιρεία προς το δημόσιο. Επίσης σε 10 μέρες πρόκειται  να προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για την καθαριότητα του κτιρίου καθώς και για την μεταφορά των αρχείων και πλέον θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στέγασης.

Έτσι η Α και η Β ΔΟΥ και οι άλλες υπηρεσίες  θα έχουν ένα καινούργιο κτίριο με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με άνετους χώρους και όλα αυτά προς όφελος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και της εργασιακής απόδοσης των εργαζομένων. Όμως μπορεί κτιριακά να υπάρχει κάλυψη …δεν υπάρχει κάλυψη σε στελεχιακό δυναμικό στις Εφορείες αφού όπως μας πληροφορεί ο κ. Αντωνίου την περσινή χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν 12 υπάλληλοι και έχουν γίνει 2 μόνο μετατάξεις προς αναπλήρωση μ’ ότι αυτό συνεπάγεται στην λειτουργία των υπηρεσιών.

Επίσης ο κ. Αντωνίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μηχανοργάνωση για την οποία είπε ότι δεν είναι αυτή που θα’ πρεπε.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…