Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οι ψηφοφόροι ηλικίας 66 ετών και άνω είναι 1,7 φορά περισσότεροι από τους ηλικίας 18-29 ετών

Οι ψηφοφόροι ηλικίας 66 ετών και άνω είναι 1,7 φορά περισσότεροι από τους ηλικίας 18-29 ετών

0

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες στοιχεία για το εκλογικό σώμα. Εκτός από τα όσα δίδονταν στη δημοσιότητα στο παρελθόν, το υπουργείο ανακοίνωσε αυτή τη φορά και την κατά ομάδες ηλικιών κατανομή του εκλογικού σώματος.

 

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε:

(α) Τις μεταβολές του εκλογικού σώματος το 2009 σε σχέση με το 2007.

(β) Το ποσοστό που οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν στο σύνολο.

(γ) Το νεότερο και μεγαλύτερο σε ηλικία τμήμα του εκλογικού σώματος (τις ομάδες ηλικιών 18-29 ετών και 66 ετών και άνω) και τη σχέση μεταξύ τους, και

(δ) τους νέους εκλογείς, δηλαδή εκείνους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά (που περιλαμβάνουν τόσο όσους συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους όσο και όσους δεν είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ανεξαρτήτως ηλικίας) στις 56 εκλογικές περιφέρειες και το Σύνολο Χώρας.

Στην 1η στήλη του Πίνακα που ακολουθεί δίνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους το 2009 στις 56 εκλογικές περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας, στη 2η το 2007 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους (αύξηση ή μείωση).

Στην 4η στήλη δίνεται το ποσοστό που οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν στον συνολικό πληθυσμό της κάθε Περιφέρειας και στο Σύνολο Χώρας.

Στην 5η στήλη οι εγγεγραμμένοι ηλικίας 18-29 ετών και στην 6η εκείνοι ηλικίας 66 ετών και άνω και στην 7η η σχέση μεταξύ τους (όσο μεγαλύτερη είναι η σχέση αυτή τόσο γηραιότερος είναι ο πληθυσμός).

Στην 8η στήλη δίνονται οι νέοι ψηφοφόροι και στην 9η το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στους εγγεγραμμένους του 2009.

Από τον Πίνακα αυτόν φαίνεται ότι:

-Το 2009 σε σχέση με το 2007 οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν σε 25 εκλογικές περιφέρειες και μειώθηκαν στις υπόλοιπες 31. Οι αυξήσει κυμάνθηκαν από 3,18% μέχρι 0,02% και οι μειώσεις από 2,93% μέχρι 0,07%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις εκλογικές περιφέρειες Αττικής (υπολ.), Β’ Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Ξάνθης, Β’ Αθήνας και Ηρακλείου και οι μικρότερες στη Λευκάδα, Κοζάνη και Σάμο. Οι συνολικοί αριθμοί των εγγεγραμμένων αυξήθηκε ελάχιστα (μόλις 0,1%).

– Σε 51 εκλογικές περιφέρειες οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες και σε 5 λιγότερες (Ευρυτανίας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Δωδεκανήσου και Πρέβεζας).

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών έχουν οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθήνας, Α’ Πειραιά, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Αθήνας και Β’ Πειραιά, δηλαδή στην περιοχή της πρωτεύουσας και στη συμπρωτεύουσα στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες φοιτήτριες και σπουδάστριες των ΑΕΙ και ΤΕΙ και ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολούμενων γυναικών στον τομέα των υπηρεσιών. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 51,6% του εκλογικού σώματος.

-Το πιο γερασμένο εκλογικό σώμα βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια Λακωνίας (οι ψηφοφόροι ηλικίας 66 ετών και άνω είναι 3,9 φορές περισσότεροι από εκείνους ηλικίας 18-29 ετών) και ακολουθούν οι εκλογικές περιφέρειες Λέσβου (3,4 φορές), Φλώρινας (3,3 φορές), Κεφαλληνίας (3,2 φορές) και Σάμου (3,0 φορές) και το λιγότερο γερασμένο στην Ξάνθη (1,1 φορά, δηλαδή στην εκλογική αυτή περιφέρεια υπάρχει σχεδόν ίσος αριθμός ψηφοφόρων στις δύο ομάδες ηλικιών) και ακολουθούν οι εκλογικές περιφέρειες Ηρακλείου, Ροδόπης και Β’ Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο στο Σύνολο Χώρας οι ψηφοφόροι ηλικίας 66 ετών και άνω είναι 1,7 φορά περισσότεροι από τους ηλικίας 18-29 ετών.

– Οι περισσότεροι νέοι εκλογείς ως ποσοστό του εκλογικού σώματος βρίσκονται στις εκλογικές περιφέρειες Ξάνθης, Δωδεκανήσου, Αττικής, Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας και οι λιγότεροι σης εκλογικές περιφέρειες Λακωνίας, Σάμου, Α’ Αθήνας, Λέσβου και Φλώρινας. Οι νέοι εκλογείς, αποτελούν το 2,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος είναι, βασικά, αποτέλεσμα των δημογραφικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικότερα την περίοδο 1980-1991:

-Μειώθηκαν οι γεννήσεις από 148.000 το 1980 σε γύρω στις 100.000 το 1991.

-Αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης, δηλαδή η μέση διάρκεια ζωής.

-Αναπτύχθηκαν τουριστικά η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

-Σημειώθηκε υπερσυγκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων και πληθυσμού στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στη συμπρωτεύουσα.

Θα είναι ενδιαφέρον να διερευνηθεί αν και κατά πόσο οι διαφορές στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος που εξετάστηκαν στο άρθρο αυτό επηρέασαν τις κομματικές προτιμήσεις τους στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. 

 

Μανόλης Δρεττάκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …