Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Υπόθεση Μωραϊτη και… Ζαχοπουλιάδα!

Υπόθεση Μωραϊτη και… Ζαχοπουλιάδα!

0

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα …ηλεκτρισμένη εξαιτίας της παραίτησης Μωραϊτη, εκτυλίχθηκε η ροή της συζήτησης των εκτός και εντός ημερησίας θεμάτων της τακτικής συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση του σώματος από τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη για τα τρέχοντα θέματα και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της νομαρχίας.
Έτσι: 1)Αναφέρθηκε (νομάρχης) στο αντικείμενο της σύσκεψης με τους δήμαρχους και κοινοτάρχες του νομού που ήταν το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδος – Βουλγαρίας 12007 – 2013 το ΕΠΑΛ, το πρόγραμμα Μακ – Θράκης ύψους 228 εκ. ευρώ. Ο σκοπός της σύσκεψης ήταν ενημέρωση για τις αλλαγές στα προγράμματα και ο στόχος η συνεργασία και ο καλύτερος συντονισμός, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα (1) ευρώ για το νομό. Ο κ. Νομάρχης επεσήμανε ότι προτεραιότητα είναι τα μεγάλα έργα (αρδευτικό κάθετος άξονας) και ακολουθούν τα υπόλοιπα έργα, όπου καλούνται οι δήμαρχοι να επιδείξουν επιτάχυνση στις διαδικασίες ωρίμανσης στα προς ένταξη έργα.
2)Η Νομαρχία Ξάνθης προτίθεται να διοργανώσει ένα συνέδριο με θέμα τη διάσωση της Λίμνης Βιστονίδας. Σ’ αυτό θα υπάρξει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τα προβλήματα από τις προσχώσεις και τον εκτροφισμό, ώστε να υπάρχει μια πλήρη εικόνα και να δρομολογηθούν τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε: «να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τη βρήκαμε», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Νομάρχης.
3)Η πρωτοβουλία της Νομαρχίας να καλέσει σε κοινή σύσκεψη (Σάββατο 9 Φεβρουαρίου) τους νομάρχες όλων των νομαρχιών που διαπερνά η Εγνατία οδός από τους Κήπους μέχρι την Ηγουμενίτσα. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η τουριστική, πολιτισμική και ιστορική αξιοποίηση της Εγνατίας ώστε να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους των νομών καθώς η κλειστή κίνηση της Εγνατίας αφαιρεί κίνηση από τις υπόλοιπες οδούς. Αποφασίστηκε να συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και της Εγνατίας και της ΗΑΤΤΑ και όπως άλλων κριθεί στη συνέχεια. Η ανάπτυξη των δράσεων τουριστικής προβολής εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2008. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αργύρης Πλέσιας εκπροσωπώντας το ΤΕΕ Θράκης καταθέτοντας την επισήμανσή του ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στην Εγνατία με πυκνότερους κόμβους και σημεία εσόδου – εξόδου ώστε να είναι πιο λειτουργική.
Αποχώρηση Μωραϊτη
Στο θέμα Μωραϊτη επανήλθε με επερώτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση κ. Φώτης Καραλίδης. Την ίδια στιγμή ο κ. Μωραϊτης αποχώρησε από την αίθουσα και επανήλθε όταν είχε ολοκληρωθεί τόσο η τοποθέτηση Καραλίδη όσο και η απάντηση του κ. Νομάρχη.
Συγκεκριμένα ο κ. Καραλίδης άφησε αιχμές για «αποποίηση των ευθυνών του Νομάρχη» και ζήτησε να μάθει αν καταλογίστηκαν ευθύνες στις υπηρεσίες της Πολεοδομίας για την «παράνομη άδεια», όπως ισχυρίστηκε, του κ. Μωραϊτη. Ο κ. Νομάρχης κατέστησε σαφές ότι η «Πολιτεία ΕΠΕ» του κ. Μωραϊτη έχει άδεια από το 1997 όταν μηχανικός στην Πολεοδομία ήταν η κα Κατσάλα (σύζυγος του κ. Δραγουίδη που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα). Από την έρευνα των υπηρεσιών καταδείχτηκε ότι άδεια υπάρχει αλλά έγινε υπέρβαση η οποία όμως φέρει υπογραφή ενός μουσουλμάνου με τον οποίο συνεργαζόταν ο κ. Μωραϊτης και αυτός ήταν ο λόγος που παραιτήθηκε. Ο κ. Νομάρχης επεσήμανε ότι ευθύνες της υπηρεσίας δεν διαπιστώνονται παρά μόνο υπερβάσεις και ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα από τον πειθαρχικό προϊστάμενο και αν διαπιστωθούν άλλες ευθύνες θα καταλογιστούν.
Ο κ. Καραλίδης επέμενε: «Ωραιοποιήσατε μια κατάσταση…Δεν μας είπατε ότι υπάρχει εταιρική σχέση. Υπάρχει μια καταγγελία επί των ημερών σας για το ίδιο κτίσμα», «ανέφερα την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο παρότι η άδεια είναι σε άλλον …μην κάνετε τον τιμητή εκεί που δεν σας παίρνει…», ανταπάντησε ο κ. Νομάρχης.
Η Ζαχοπουλιάδα στο Νομαρχιακό
Το κλίμα έντασης επιδεινώθηκε από την επόμενη επερώτηση του κ. Καραλίδη που αφορούσε προσωπικά τον κ. Νομάρχη και δη τη δημοσιοποίηση του ονόματός του από την εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα στο ALTER, να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 200 της οργάνωσης «Καλλιεργώντας το Νου καταπολεμάμε την Πείνα». Πρόκειται για μια «ελληνική έκδοση» της οργάνωσης του ΟΗΕ στην οποία πρόεδρος ήταν ο κ. Ζαχόπουλος. Ο κ. Καραλίδης ζήτησε… εξηγήσεις από τον κ. Νομάρχη τις οποίες και έλαβε: «Επιμένετε στην εμπάθειά σας και στην προσπάθειά σας να μην ασχολείστε με τίποτε σημαντικό που αφορά τον νομό… Σε μένα όμως δεν κολλάει λάσπη…Αν μου έλεγαν από τον ΟΗΕ να βάλω την υπογραφή μου σε μια οργάνωση που βοηθά τα πεινασμένα παιδιά θα το έκανα, αλλά κανείς δεν μου το ζήτησε. Εν αγνοία μου είναι εκεί η υπογραφή όπως και τόσων άλλων όπως δηλώνουν και εξετάζω την περίπτωση της αγωγής προς πάσα κατεύθυνση».
Η συνέχεια αφορούσε μια επιστολή του Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων ΙΕΚ Γενισέας που απαιτούσαν να χτιστεί άμεσα σχολείο γιατί η προκάτ κατασκευή που στεγάζεται ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των παιδιών με αναπηρίες που φοιτούν στο σχολείο. Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν και ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος. Όπως επισημάνθηκε για να κτιστεί το σχολείο πρέπει πρώτα να παραχωρηθεί οικόπεδο και οικόπεδο 6.250 μ. έχει παραχωρηθεί από την περιφέρεια στο Δήμο, δόθηκε εντολή τοπογραφικού και οριοθέτησης και απομένει το τοπικό ρυμοτομικό από τον Δήμο. Η κατασκευή του σχολείου έχει ενταχθεί στο 5ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης.
Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο: «Κάποια πράγματα κερδήθηκαν κάποια όχι»
Ενημέρωση για την τύχη των προτάσεων της Νομαρχίας Ξάνθης επί του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου πραγματοποίησε ο Νομάρχης Ξάνθης επισημαίνοντας ότι άλλες έγιναν δεκτές και άλλες όχι. Συγκεκριμένα όσο αφορά στην πρόταση για ισοδύναμο τρίπολο των νομών Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης και ίση μεταχείριση των τριών πόλων σε σχέση με το ΕΣΠΑ, αυτή αγνοήθηκε στο νέο αναθεωρημένο σχέδιο ΚΥΑ του Εθνικού Χωροταξικού γεγονός που δεν ικανοποιεί το νομάρχη και για το λόγο αυτό έχει καταθέσει τις ενστάσεις του δια επιστολής.
Θετική αντιμετώπιση όμως είχε η πρόταση ένταξης «ως εθνικής εμβέλειας, πολιτιστικής κληρονομιά» των Αβδήρων και της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.
Καμιά αναφορά δεν γίνεται για το λιμάνι του Πόρτο Λάγος, ενώ γίνεται αποδεκτή η πρόταση στις οδικές μεταφορές και αναφέρεται ως Πανευρωπαϊκός διάδρομος, Ξάνθης– Βουλγαρίας
Όσο αφορά το νέο Σχέδιο ΚΥΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση για την μη δημιουργία αιολικών πάρκων κοντά σε υγρότοπους, καθώς και το άρθρο 15 που αναφέρεται σε περιοχ&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…