Το σχέδιο για τη δημιουργία του ‘Πολιτιστικού και Οικονομικού Πάρκου’ στο ‘π’ των καπναποθηκών της Ξάνθης είναι μέσα στα πέντε σχέδια δήμων που βραβεύθηκαν στα πλαίσια προγράμματος χρηματοδότησης καινοτόμων σχεδίων, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου αξιοποίησης των καπναποθηκών.
Τον Αύγουστο του 2006 το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κοινοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με πρότυπα καινοτόμα σχέδια ανάπτυξης στα πλαίσια προγράμματος ‘Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων’ που εντάσσονται στην τέταρτη προγραμματική περίοδο.
Ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την εταιρία Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανάπτυξη της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης ξεκίνησε την εκπόνηση μελέτης και σε συνεργασία με τους εταίρους που είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Επιμελητήριο Ξάνθης, και ο Σύλλογος Γυναικών Σταυρούπολης, ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε.
13 απ’ τα 135 σχέδια, βραβεύθηκαν
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες και απ’ τα 135 σχέδια που κατατέθηκαν απ’ όλη τη χώρα, τα 13 βραβεύθηκαν. Ανάμεσά τους, πέντε ανήκουν σε δήμους κι ένας απ’ αυτούς είναι ο Δήμος Ξάνθης ως συντονιστής κι επικεφαλής του σχεδίου για τη δημιουργία ‘Πολιτιστικού και Οικονομικού Πάρκου’ στο γνωστό ‘π’ των καπναποθηκών. Μεταξύ των σχεδίων που είχαν κατατεθεί περιλαμβάνονται και άλλα που αφορούν στο νομό Ξάνθης και είχαν εκπονηθεί από άλλους φορείς.
Το βραβείο συνοδεύεται με 300 χιλιάδες ευρώ που θα διατεθούν για την εκπόνηση της μελέτης ενώ το ποσό που προϋπολογίσθηκε για την υλοποίηση του σχεδίου ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μίχος της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, τα χρήματα, γίνονται οι ανάλογες ενέργειες ώστε να δοθούν μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας ΑΝ. Μακεδονίας – Θράκης όπως ανακοινώθηκε απ’ το Υπουργείο.
Πόλος ανάπτυξης εντός κι εκτός συνόρων
Το καινοτόμο και βραβευθέν πλέον σχέδιο ‘Πολιτιστικό και Οικονομικό Πάρκο Ξάνθης’ προβλέπει την αξιοποίηση του τμήματος της πόλης με την μοναδική ιστορική και πολιτιστική αξία, την περιοχή των καπναποθηκών. Το γνωστό ‘π’ που αποτελεί το μεγαλύτερο διατηρητέο σύνολο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα διασώζονται 40 απ’ τις 57 καπναποθήκες που υπήρχαν το 1996 λόγω της πίεσης για εκμετάλλευση του χώρου προς χάριν των οικοδομών. Στόχος του σχεδίου είναι η ανακοπή της διαιώνισης του προβλήματος των εγκαταλειμμένων καπναποθηκών της πόλης και η μετατροπή τους σε δυναμική βάση δημιουργίας ενός νέου πόλου ανάπτυξης στην πόλη δίνοντας έμφαση και ώθηση σε βιώσιμες κοινωνικοοικονομικά δράσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ