Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Στο επίκεντρο κι όχι στο περιθώριο η Ξάνθη

Στο επίκεντρο κι όχι στο περιθώριο η Ξάνθη

0

Τα θετικά απ’ την έλευση των μεγάλων εμπορικών κέντρων βλέπει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Επιμελητηρίου που παροτρύνει να αποφασίσουμε το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε για τον τόπο και να την οικοδομήσουμε αντί να προσπαθούμε ν΄ αποκρούσουμε το νέο μοντέλο οικονομικής εκμετάλλευσης της εποχής μας.
Στη δημόσια συζήτηση – συνεδρίαση των φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Επιμελητηρίου Ξάνθης Γ. Αθανασιάδης, συμμετείχε αλλά δεν κατέθεσε τις απόψεις του. Ο λόγος όπως μας είπε ήταν η διαπίστωση ότι η συζήτηση όπως εξελίχθηκε ήταν ατέρμονη με συνεχή κριτική για όλα όσα μπορούσαν ν’ αναφερθούν και όλα σε αρνητική κατεύθυνση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο κ. Αθανασιάδης θεωρεί ότι άλλες είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθεί η συζήτηση που έχει ανοίξει λόγω της έλευσης των μεγάλων εμπορικών κέντρων και στην περιοχή μας.
Εξέλιξη κι όχι επίθεση
Στην ερώτησή μας τι πιστεύει ότι εκπροσωπεί η έλευση των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιοχή μας ο κ. Αθανασιάδης απάντησε: «έχω την εντύπωση ότι κάποιοι αναρωτιούνται μήπως είναι επίθεση κάποιου συγκεκριμένου οικονομικού κατακτητή της περιοχής; Όχι βέβαια. Είναι μια μορφή εξέλιξης της προσπάθειας των επιχειρήσεων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η συγκεκριμένη μορφή οικονομικής δραστηριοποίησης είναι απόρροια του τρόπου οργάνωσης της καθημερινής οικονομικής, κοινωνικής και οικογενειακής μας ζωής, με τα καλά και τα κακά του. Είναι απόρροια της παγκοσμιοποίησης και της άρσης των συνόρων, είναι απόρροια της στρεβλής και ασφυκτικής ανάπτυξης των πόλεων μας, είναι απόρροια του μοντέλου του καταναλωτισμού ως κεντρικού σημείου αναφοράς της ζωής του ανθρώπου. Πρόκειται δηλαδή για ένα μοντέλο οικονομικής εκμετάλλευσης της εποχής μας που απαντά ή εκμεταλλεύεται τις ανάγκες του λεγόμενου σύγχρονου ανθρώπου».
‘Μπορούμε να σταματήσουμε την έλευση με ‘διοικητικά’ μέτρα’, ρωτήσαμε τον κ. Αθανασιάδη και μας είπε: «μήπως ήδη πολλοί από τους καταναλωτές της πόλης μας δεν επισκέπτονται συχνότατα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυεθνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης; Μήπως εάν τα εμπορικά κέντρα εγκατασταθούν έναν ή δύο Νομούς παραπέρα με την Εγνατία Οδό δεν θα είναι ζήτημα λίγων λεπτών η μετάβαση των καταναλωτών σε αυτά; Ας πάψουμε να ομφαλοσκοπούμε και να αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και οι μεγάλες επιχειρήσεις σε αυτά στις παρυφές των πόλεων, είναι ένα τεσταρισμένο και επιτυχημένο εγχείρημα της εποχής, αφού ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών και προτιμώνται από αυτούς για συγκεκριμένους πρακτικούς λόγους και λόγους μάρκετινγκ».
Άλλες οι κατευθύνσεις της συζήτησης
Με δεδομένα τα παραπάνω, ο κ. Αθανασιάδης θεωρεί ότι άλλες οι κατευθύνσεις που έπρεπε να γίνει η προχθεσινή συζήτηση και άλλοι οι προβληματισμοί που πρέπει να κατατεθούν: «η πρώτη κατεύθυνση είναι η διαπίστωση ότι οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής εμπορικών κέντρων επιλέγουν την περιοχή μας για την κατασκευή τους. Προφανώς και έχουν σφυγμομετρήσει τους σχεδιασμούς των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Οι οποίες επιχειρήσεις προφανώς και έχουν την εκτίμηση ότι η περιοχή μας θα καταστεί εμπορικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών. Προφανώς γι’ αυτό και έχουν σκοπό να επενδύσουν σε μια Ξάνθη, προφανώς πολύ μεγαλύτερη των 50-60 χιλιάδων κατοίκων. Η περιοχή μας θα είναι επίκεντρο και όχι μεθόριος.
Η δεύτερη κατεύθυνση είναι το ερώτημα εάν εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Μήπως απλά θα ξεπουλήσουμε στους έποικους που θα έρθουν διαβλέποντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες; Θα διαμορφώσουμε συνθήκες υποδομών στο Νομό και την πόλη που να πολλαπλασιάζουν την επερχόμενη οικονομική δυναμική; Θα προετοιμάσουμε την πόλη να δεχθεί νέους κατοίκους; νέους καταναλωτές; πολλούς περισσότερους επισκέπτες; επιχειρηματίες που αναζητούν νέες ευκαιρίες;».
Χάρτα ανάπτυξης για τη Ξάνθη με ευθύνη όλων
Στην ερώτηση ‘τι προτείνει να γίνει’ ο κ. Αθανασιάδης απάντησε με πρόταση: «ας δουλέψουμε με προοπτική την Ξάνθη των 150 χιλιάδων κατοίκων με βασικό εργαλείο ανάπτυξης την παροχή υπηρεσιών κάθε τύπου. Ας αποφασίσουμε τον στρατηγικό μας στόχο σήμερα και ας εγκαινιάσουμε μια συνεχή πορεία, μια Χάρτα Ανάπτυξης για τον τόπο μας, που θα συμπληρώνουμε και θα επεξεργαζόμαστε κάθε μέρα. Φορείς και πολίτες. Ξεχωριστά και συλλογικά. Ας ανοίξουμε τον ορίζοντα μας και αντί για φοβικές απρόσφορες κορώνες λαϊκισμού να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στον τόπο. Να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και να την οικοδομήσουμε».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …