Εμβόλιμο: Αρμονικά δεμένο με το ελληνικό τοπίο το ελαιόδενδρο και την ιδιοσυγκρασία του έλληνα, σμιλευμένο από τους αιγιοπελαγίτικους ανέμους και προικισμένο από τον ελληνικό ήλιο, υπήρξε πηγή έμπνευσης για το πνεύμα και την ψυχή και το σώμα, σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, προόδου, ειρήνης, ευημερίας!
Απ’ την μυθική εκείνη εποχή που η θεά Αθηνά δώρισε στη γη της Αθήνας την ελιά και έδωσε το όνομά της στην πόλη, το σεμνό αυτό δέντρο με τ’ ασημένια φύλλα, τους καρπούς του και το «χρυσό υγρό», όπως αποκαλούσε ο Όμηρος το λάδι, έχουν συνδεθεί αναπόσπαστα με τη ζωή, την πολιτισμική εξέλιξη και την κουλτούρα του λαού μας δεσπόζοντας καταλυτικά ως διατροφικό αγαθό και διατρέχοντας όλες τις ιστορικές περιόδους, ενώ παράλληλα ενδύθηκε με πλήθος συμβολισμών με τα οποία είναι εμποτισμένος ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και αργότερα ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Κότινος ελιάς ήταν η επιβράβευση των Ολυμπιονικών και σύμβολο ειρήνης και εκεχειρίας στους Ολυμπιακούς αγώνες, «ο μεγάλος θεραπευτής» ήταν το λάδι για το μεγάλο γιατρό της αρχαιότητας Ιπποκράτη.
Λάδι στην κολυμβήθρα της βάπτισης, λάδι και στο καντήλι πλάι την εικόνα της Παναγιάς! Δώρο ζωής για τους ζωντανούς και τελευταίο ξόδι για τους νεκρούς!
Αρμονικά δεμένο με το ελληνικό τοπίο το ελαιόδενδρο και την ιδιοσυγκρασία του έλληνα, σμιλευμένο από τους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους και προικισμένο από τον ελληνικό ήλιο, υπήρξε πηγή έμπνευσης για το πνεύμα και την ψυχή και το σώμα, σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, προόδου, ειρήνης, ευημερίας!
Το βιβλίο για την ελιά και το λάδι
Εξ’ όλων αυτών ήταν ιδιαίτερης σπουδαιότητας και ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε με την μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η εσπερίδα που συνδιοργανώθηκε – την Παρασκευή στις 7μ.μ. στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» της πόλης μας, από τον Όμιλο Προβληματισμού Ξάνθης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία έγινε παρουσίαση του βιβλίου του κ. Απόστολου Κυριτσάκη, διευθυντού της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Ελαιόλαδο: Συμβατικό και Βιολογικό. Βρώσιμη ελιά – Πάστα Ελιάς». Πρόκειται για ένα αξιόλογο πόνημα – όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο: Αλέξανδρο Κοντό, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαίρη Χασαπίδου, M.S.c, ph.D προϊσταμένη του τμήματος διατροφής Α – ΤΕΙΘ, κα Αργυρώ Μυταλά Σπυρίδου, Διευθύντρια Γεωργίας Ν. Ξάνθης – καθώς το βιβλίο που θεωρείται κλασσικό στο είδος του αποτελεί το επιστέγασμα της επιστημονικής δραστηριότητας του κ. Κυριτσάκη παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία – καρπός ερευνών – για το ελαιόλαδο, για την βρώσιμη ελιά και την πάστα ελιάς και ενημερώνοντας με μεστό και εύληπτο τρόπο σφαιρικά και με πληρότητα για ότι άπτεται του θέματος όπως πληροφορίες για προγράμματα, για το βιολογικό ελαιόλαδο καλύπτοντας όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση και προτείνοντας ιδέες για ποιοτικότερο προϊόν και για την καλύτερη προβολή του. Για το λόγο αυτό όπως σημείωσε ο υπουργός κ. Κοντός έχει τη στήριξη του υπουργείου καθώς αποτελεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο για τις ελαιοκαλλιέργειες και παρουσιάζεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Ο λόγος που παρουσιάστηκε στην Ξάνθη η οποία ειρήσθω εν παρόδω σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κα Μύταλα είναι μια περιοχή με προοπτική ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας αφού μέχρι το 1985 υπήρχαν μόνο 100 στρέμματα ελαιώνες στο νομό, ενώ υπάρχει αλματώδης αύξηση ( 2.325 ελαιοπαραγωγοί 250.000 ελαιόδεντρα σε έκταση 9.500 στρέμματα) και αυτό όπως επισημάνθηκε και από τον υπουργό κ. Κοντό οφείλεται και στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών που κάνει δυνατή την προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας. Επιπλέον ο κ. υπουργός ανακοίνωσε την πολιτική του υπουργείου για τις ελαιοκαλλιέργειες που συνίσταται σε: «Προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας, προστασία του προϊόντος και προβολή του ελληνικού λαδιού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό». Επίσης ο κ. Κοντός σημείωσε ότι το βιβλίο του κ. Κυριτσάκη είναι ένα από τα καλύτερα που έχουν γραφεί για το προϊόν αυτό, στηρίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για το λόγο αυτό του έχει ανατεθεί να προχωρήσει σε μια μελέτη για την επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχής της Αν. Μακ – Θράκης, όπως επίσης και να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο συμβούλιο ελαιολάδου και να προσφέρει στη στήριξη του προϊόντος με τις πολύτιμες γνώσεις του.
Προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας στον νομό
Κοντός: «Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι εδώ δεν μπορούσαν να γίνουν δενδρώδεις καλλιέργειες διότι είχαμε βαρύ χειμώνα και μικρό καλοκαίρι και δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη δενδρώδων καλλιεργειών. Τώρα έχουμε κλιματικές αλλαγές ξεκινήσαμε με ρόδια προχωρούν τα ακτινίδια και η ελαιοκαλλιέργεια.
Υπάρχουν πολλά προγράμματα στην προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 που μπορούμε να εντάξουμε τις καλλιέργειες του ελαιοδένδρου και να τις στηρίξουμε. Θα προχωρήσει η μελέτη και αμέσως μετά θα γίνει η εφαρμογή της».
Επίσης γνωστοποίησε ότι ο Κανονισμός που ισχύει – σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ (συμφωνήθηκε το 2003) – για την ελαιολλιέργεια είναι ότι οι επιδοτήσεις δεν δίνονται σύμφωνα με τα κιλά που παραδίδει ο ελαιοπαραγωγός (ολική αποσύνδεση) αλλά σύμφωνα μ’ αυτά που εισέπραττε την περίοδο 99 – 2002 (δικαιώματα) τα οποία θα εισπράττει μέχρι το 2013. Ο κανονισμός όμως δίνει τη δυνατότητα είτε σ’ αυτούς που έχουν κάνει νέες επενδύσεις αν δηλ. έχει εντάξει την καλλιέργειά του σε σχέδια βελτίωσης είτε σε νέους αγρότες να μπορούν να παίρνουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα. Όσον αφορά άλλες δράσεις του υπουργείου στην κατεύθυνση στήριξης του προϊόντος αναφέρθηκε η διάθεση πάνω 250 εκ. ευρώ από το Γ’ΚΠΣ, η έγκριση 330 επενδυτικών σχεδίων για την τυποποίηση του προϊόντος καθώς και προβολή του στο εξωτερικό .
Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι η 3η μεγαλύτερη σε παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως κατέχοντας το 16% της διεθνούς αγοράς ελαιολάδου και η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα, έξτρα παρθένου ελαιολάδου (80%)
Επίσης έχει την πρώτη θέση στην κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου 18 – 20 κιλά ετησίως!
Μαριάννα Ξανθοπούλου