‘Βάλσαμο’ η απόδραση στις Θέρμες

0

Ένας κρυμμένος θησαυρός στα ορεινά του Νομού
Στα ορεινά του Νομού Ξάνθης, η Κοινότητα των Θερμών πέρα από τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα της εικόνας του ορεινού θρακιώτικου χωριού και τη φιλοξενία των κατοίκων της χαρίζει στον επισκέπτη χαλάρωση και αναζωογόνηση που προσφέρεται από το γεωθερμικό πεδίο που υπάρχει στην περιοχή και έχει δημιουργήσει θερμές ιαματικές πηγές με ευεργετικές ιδιότητες.
Στην κοιλάδα των οικισμών κάτω Θερμών και Λουτρά Θερμών οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 18 έως 53 βαθμούς Κελσίου, ενώ μόνο στα λουτρά η θερμοκρασία ξεκινάει από 38 και καταλήγει στους 53 βαθμούς Κελσίου.
Μάλιστα, σε ειδική ιατρική μελέτη που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Νομαρχίας, με θέμα: «Ιαματικές ιδιότητες: Ενδείξεις και Αντενδείξεις», από την οποία προέκυψε και επιβεβαιώθηκε ο ακριβής θεραπευτικός χαρακτήρας του νερού, που είναι υψηλού επιπέδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιατρική μελέτη, το νερό των ιαματικών πηγών των Θερμών, επιπλέον των συνήθων λουτροθεραπειών, έχει ιαματική επίδραση (ενδείξεις) σε ασθένειες του γαστρεντερικού, ηπατοπάθειες, μεταβολικές και μολυσματικές παθήσεις και στην ουρολιθίαση.
Προσπάθειες ανάδειξης του φυσικού πλούτου
Η τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζοντας τον πλούτο της γης, προχώρησε στην κατασκευή ξενώνων 25 δωματίων που μπορούν να φιλοξενήσουν γύρω στα 50 άτομα.
Ακόμη, προσφάτως, στα πλαίσια της συστηματικής προσπάθειας για την πλήρη ανάδειξη και εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου και ειδικότερα όσον αφορά στον ιαματικό τουρισμό, εκπονήθηκε από τη Νομαρχία Ξάνθης με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων το έργο «καταγραφή και ανάδειξη των θερμών πηγών στις Θέρμες Ν. Ξάνθης». Σκοπός του έργου είναι η πλήρης γνώση της σύστασης και των ιδιοτήτων των νερών και η ιατρική-ιαματική αξιοποίηση του φυσικού πόρου, ώστε να προωθηθεί η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων τύπου SPA και άλλων μορφών. Επιπλέον, το έργο αποσκοπεί στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, στα πλαίσια της οικολογικής και τουριστικής προώθησης των δύο περιοχών.
‘Μακάρι, να χωρούσε κι άλλους’
Οι ιαματικές πηγές των Θερμών, τα τελευταία χρόνια έπαψαν να είναι ‘κρυμμένος θησαυρός’ αφού δεν είναι λίγοι οι σταθεροί λάτρεις των θερμών λουτρών της περιοχής, ούτε κι αυτοί που συρρέουν κάθε χρόνο, οποιαδήποτε εποχή για πρώτη φορά.
Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος της Κοινότητας Θερμών, κ. Ναζήρ Χασάν: «υπάρχει πολλή ζήτηση, από όλες τις ηλικίες 30, 40 ,50 και παραπάνω. Οι νεότεροι προτιμούν να έρχονται το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι επισκέπτονται τα λουτρά άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας». Ωστόσο, σε ερώτησή μας για τις προτάσεις του ως προς την αξιοποίηση της περιοχής ο δήμαρχος δήλωσε: «μακάρι, να χωρούσαν κι άλλοι, ο κόσμος θέλει να έρχεται, αλλά δεν έχουμε που να τους βάλουμε. Υπάρχουν μεν ταβέρνες και ξενοδοχεία, αλλά δεν είναι αρκετά. Μπορεί, δηλαδή, να αξιοποιηθεί παραπάνω οι περιοχή, αφού πηγές υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες σε ολόκληρη την περιοχή. Και οι επισκέπτες που έρχονται απ’ όλη της Ελλάδα και φεύγουν πολύ ευχαριστημένοι αποδεικνύουν ότι στα λουτρά πρέπει να δοθεί μία ώθηση ανάπτυξης».
Εναλλακτική απόδραση, ευεργετική ψυχοσωματική εμπειρία
Μπορεί το μυαλό κάποιων να ταξιδεύει σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία και σύγχρονα spa με φύκια και λάσπη, ωστόσο η εμπειρία των φυσικών θερμών πηγών, δημιουργεί μια αίσθηση πηγαίας αναζωογόνησης, προσέγγισης της φύσης και αρμονίας με το γύρω χώρο, που ανακουφίζει σωματικές δυσλειτουργίες και άλγη, ενώ τονώνει το δέρμα και χαρίζει ζωντάνια και ευεξία, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά τεχνητή μέθοδο. Πριν, λοιπόν, οι επισκέπτες από τους γειτονικούς νομούς και όχι μόνο, αρχίσουν να μας εγκωμιάζουν το ‘βάλσαμο’ που κρύβει η ορεινή Ξάνθη, καλό και απαραίτητο είναι, να επισκεφθούμε και οι ξανθιώτες τα Λουτρά Θερμών, ώστε να έχουμε βιώσει οι ίδιοι την ασύγκριτη εμπειρία του συνδυασμού της ψυχικής και σωματικής ξεκούρασης με το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τη ζεστασιά της συνάντησης με τους ορεσίβιους κατοίκους της Κοινότητας.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έφυγε ένας πολύ ζεστός Οκτώβρης

Σύμφωνα με τα στα …