Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ποτάμι της ζωής ή ποτάμι της ντροπής;

Ποτάμι της ζωής ή ποτάμι της ντροπής;

0

Όσο πολύτιμος ως οικοσύστημα αλλά και ως μοχλός ανάπτυξης είναι ο ποταμός Νέστος για την Ξάνθη άλλο τόσο μάλλον θεωρείται μεγάλος σκουπιδοτενεκές για τους γείτονες Βούλγαρους όπως αποδεικνύεται. Είμαστε σε θέση όμως να ελέγξουμε το οικολογικό έγκλημα που επιτελείται απ’ την γείτονα με τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε ως νομός;
Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα εκτυλίσσεται στον ποταμό Νέστο. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα μας με την Βουλγαρία καταγγέλλουν, ότι οι γείτονες Βούλγαροι έχουν μετατρέψει τον ποταμό σε σκουπιδότοπο και ζητούν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία του. Τα νερά του ποταμού έχουν γεμίσει σκουπίδια, επικίνδυνα φάρμακα, φιάλες γεμάτες χημικά και ψοφίμια που επιπλέουν και καταστρέφουν ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα της Μακεδονίας.
Οι κάτοικοι ζητούν άμεση επέμβαση, πριν τα σκουπίδια βουλιάξουν στον πυθμένα του ποταμού. Αν ο καθαρισμός δεν γίνει άμεσα, η μόλυνση θα νεκρώσει για χρόνια το οικοσύστημα. Οι Αρχές της περιοχής καταγγέλλουν επίσης, ότι πήραν ως έκτακτη επιχορήγηση… ψίχουλα 30.000 ευρώ για να καθαρίσουν το ποτάμι. Τελευταία ελπίδα της Ελληνικής πλευράς φαίνεται να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μόνο με ένα βαρύ πρόστιμο μπορεί οι Βούλγαροι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον Νέστο ως χωματερή.
Μετά από καταγγελία η παρέμβαση των αρμοδίων
Στα όρια του Νομού Ξάνθης που διατρέχουν τα νερά του Νέστου, αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο των υδάτων αλλά και την ενδεχόμενη ανάγκη παρέμβασης έχουν το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας και άλλοι φορείς. Όπως μας ενημέρωσαν απ’ το Τμήμα Περιβάλλοντος, τόσο τα μέσα όσο και το ανθρώπινο δυναμικό όμως, δεν επαρκούν για την διενέργεια συχνών ελέγχων στα ύδατα του ποταμού και συγκεκριμένα στα φράγματα. Τον τελευταίο καιρό δεν έχει γίνει κάποιος έλεγχος όπως μας ανέφεραν αρμόδιοι του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Όπως μας ενημέρωσαν, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει πλάνο και να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τον Νέστο ώστε να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις και να προλαμβάνονται μολύνσεις. Έχει ζητηθεί απ’ την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης να ενισχυθεί το ανθρώπινο και επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος αλλά απάντηση δεν έχει δοθεί.
Η διαδικασία προβλέπει ότι αν διαπιστωθεί μόλυνση σε κάποιο απ’ τα φράγματα του ποταμού ή γίνει καταγγελία για μόλυνση σε κάποιο άλλο σημείο, να σταλεί έγγραφο στο Νομάρχη και να κινηθούν οι διαδικασίες.
Διακρατικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί για το θέμα και η τήρησή τους αποτελεί αντικείμενο υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο αλλά η ευθύνη της διατήρησης του ποταμού αφορά στην κάθε περιοχή χωριστά απ ‘αυτές που διατρέχει ο Νέστος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…