Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Έρευνα και τεχνολογία, έρχονται στη Θράκη

Έρευνα και τεχνολογία, έρχονται στη Θράκη

0

Με τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις «χτυπά» ο γ. γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φίλιππος Τσαλίδης στην Ξάνθη και ευρύτερα στη Θράκη, προκειμένου να καλύψει τα κενά στους τομείς αυτούς και να δώσει ώθηση στην τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και παράλληλα ν’ «ανοίξει» θέσεις εργασίας!
Πρόκειται για το Κέντρο Ερευνών Θράκης, την ένταξη της Ξάνθης στους 5 περιφερειακούς πόλους καινοτομίας και το Τεχνολογικό Πάρκο Ξάνθης.
Με στόχο την Τεχνολογική ανάπτυξη της Θράκης
Ειδικότερα σ’ ότι αφορά το Κέντρο Ερευνών Θράκης – μια εξαγγελία του πρωθυπουργού το 2006 η οποία δεν υλοποιήθηκε – όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τσαλίδης μετά από επιστολή του άρχισε η συνεργασία της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου (Δ.Π.Θ.) προκειμένου να συνταχθεί η πρόταση και να πάρει το δρόμο της. Αναφορικά με τους πόλους καινοτομίας ο κ. Τσαλίδης σημειώνει: «Σύντομα θα γίνει μια προκήρυξη για πόλους καινοτομίας. Υπάρχουν 5 περιφερειακοί πόλοι καινοτομίας σ’ όλη την Ελλάδα. Την προηγούμενη φορά δεν κατορθώσαμε να είμαστε ένας πόλος καινοτομίας. Σύντομα θα βγει αυτή η προκήρυξη από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας προκειμένου να συμμετάσχουμε και εκεί».
Εθνικό Κέντρο έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη
Για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην Ξάνθη ο κ. Τσαλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν τα χρήματα για την μελέτη και ότι το θέμα προχωράει.
Παράλληλα ένα νέο Ινστιτούτο ιδρύεται με μια διακρατική συμφωνία με την Γερμανική εταιρεία Φραουνχόφεν. Το Εθνικό Κέντρο έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ήδη ο κ. Τσαλίδης μετέβη τη Δευτέρα στο Μόναχο για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με την Γερμανική εταιρεία. Η εταιρεία αυτή ανήκει κατά βάση στο κράτος και έχει μόνο δύο Ινστιτούτα στο Εξωτερικό, ένα στις ΗΠΑ και ένα στην Αυστρία και τώρα θα ιδρυθεί το τρίτο στη Θεσσαλονίκη. Το Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη είναι μηχανολογικό με γνωστικό αντικείμενο θέματα που έχουν σχέση με τα νέα υλικά και την μηχανολογία
Ο κ. Τσαλίδης στο πείραμα του CERN
Επίσης ο κ. Τσαλίδης την Τετάρτη μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συναντήσεις με όλους τους Έλληνες υπαλλήλους στην Κομισιόν στον τομέα της Έρευνας και μ’ όλους του Ευρωβουλευτές καθώς και τον Έλληνα επίτροπο και τους Διευθυντές των γενικών διευθύνσεων στο τομέα της Έρευνας ενώ σήμερα και αύριο θα συμμετέχει με τον κ. Φώλια στο άτυπο συμβούλιο υπουργών για την ανταγωνιστικότητα προκειμένου να περάσουν θέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν σχέση με μια μεγάλη ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή – πρόταση που κατατέθηκε στο προηγούμενο άτυπο συμβούλιο που έγινε στην Γουιάνα.
Τέλος, 21 Οκτωβρίου ο κ. Τσαλίδης θα συνοδεύσει το πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον κ. Φώλια προκειμένου να παραστούν στην επίσημη τελετή έναρξης του πειράματος του CERN στο οποίο συμμετέχει μια ομάδα από 50 έλληνες επιστήμονες και 12 μηχανικοί που πήραν μέρος σε μεγάλες κατασκευές του πειράματος.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …