Περιοδεία Κοντού στον νομό Έβρου

0

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός πραγματοποίησε την Παρασκευή 3/10/2008 περιοδεία στον Νομό Έβρου. Στην περιοδεία του τον συνόδευαν οι βουλευτές του νομού κ. Γεροντόπουλος Άκης και Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κώστας Σκιαδάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και υποδομών κ. Παπαγιαννίδης Δημήτριος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην Αλεξανδρούπολη συναντήθηκε με τον Νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη Νικόλαο και προήδρευσε σε σύσκεψη με όλους τους δημάρχους του νομού και τους προέδρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με θέμα την αναπτυξιακή πορεία του νομού στον αγροτικό τομέα με την χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων των μέτρων των προγραμμάτων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης όσων έργων έχουν ωριμότητα μελετών ως εξής:
1. Αρδευτικό δίκτυο Τυχερού Νομού Έβρου που αφορά 40.000 στρέμματα προϋπολογιζόμενης δαπάνης 38 εκ. ευρώ. Για το έργο αυτό υπάρχει ώριμη μελέτη για τα πρώτα 10.000 στρέμματα η οποία δημοπρατείται έως 31/12/2008. Για τα υπόλοιπα στρέμματα το Υπουργείο ανέλαβε να καλύψει το κόστος της μελέτης και εν συνεχεία των αντίστοιχων αρδευτικών έργων.
2. Αρδευτικό δίκτυο Δήμου Ορεστιάδας δαπάνης 5 εκ ευρώ που αφορά εκσυγχρονισμό του δικτύου σε 27.000 στρέμματα για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη.
3. Μελέτη επέκτασης του αρδευτικού δικτύου στις ημιορεινές περιοχές του Δήμου Διδυμοτείχου και μετατροπή των ξερικών εκτάσεων σε αρδευτικές.
4. Κατασκευή φράγματος αγωγού μεταφοράς και αρδευτικού δικτύου Δήμου Κυπρίνου με το οποίο θα αρδεύεται έκταση 5.000 στρέμματα συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.
5. Ένταξη κατασκευής λιμνοδεξαμενής περιοχής Σκάφης Νήσου Σαμοθράκης μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών της μελετών.
6. Όσον αφορά το πρόγραμμα των αναδασμών και των παράλληλων έργων τους, αναμένεται η Νομαρχία άμεσα να το υποβάλει ώστε να τύχουν χρηματοδότησης.
Οι Δήμαρχοι του Νομού επίσης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τα μικρά έργα Ο.Π.Α.Α.Χ που πρέπει να γίνουν στις περιοχές τους και απεφασίσθη όσα έργα έχουν έτοιμες μελέτες να αποσταλούν στο Υπουργείο.
Ο κ. Κοντός μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε:
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο έχουν όχι μόνο τη πρόθεση αλλά και το σχεδιασμό να βοηθήσουν την περιοχή. Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον Νομάρχη, με τον οποίο πολύ συχνά συνομιλούμε για θέματα της περιοχής έτσι ώστε μ’ ένα δημοκρατικό διάλογο να χαράξουμε την αναπτυξιακή πορεία του Νομού Έβρου.
Κατέθεσαν οι δήμαρχοι τις προτάσεις τους για τα μικρά έργα, τα έργα Ο.Π.Α.Α.Χ και τις προτάσεις τους τις κάναμε δεκτές.
Κάναμε επίσης μια μεγάλη συζήτηση για το που πρέπει να πάει η γεωργία τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε παραδοσιακά προϊόντα ή να πάμε σε κάτι διαφορετικό. Η άποψη του Υπουργείου είναι ότι συνδυασμός και των δύο πρέπει να υπάρξει. Τα παραδοσιακά προϊόντα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και τους αναδασμούς να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να διατεθούν στην αγορά με καλύτερους όρους. Παράλληλα όμως είναι απαραίτητο να προχωρήσει η άλλη γεωργία»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός στην συνέχεια εγκαινίασε την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Βύσσας που καλύπτει 3000 στρέμματα προϋπολογισμού 450.000 ευρώ και επισκέφτηκε στις Καστανιές πρότυπες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις παραγωγής έγχρωμης πιπεριάς και μηλεώνες που χρηματοδοτήθηκαν μέσα από προγράμματα του ΥΠΑΑΤ και προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ και λειτουργούν με το σύστημα της συμβολαιοποιημένης γεωργίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…