Το Κέντρο Υγείας Εχίνου και το Διασυνοριακό Κέντρο δημόσιας Υγείας ήταν το επίκεντρο της Επιστημονικής συνάντησης εργασίας Ελλήνων και Βούλγαρων επιστημόνων στα πλαίσια της εξελισσόμενης διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα υγείας που αποδίδει καρπούς με την κοινή αντιμετώπιση ζητημάτων που δε γνωρίζουν σύνορα.
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008, στο πλαίσιο του Έργου «Δημιουργία Διασυνοριακού Κέντρου Δημόσιας Υγείας (ΔΙΚΕΔΥ) Νομού Ξάνθης» της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIΑ Ελλάδα – Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Συνάντηση Εργασίας στο Ξενοδοχείο Ελισσώ. Στη συνάντηση συμμετείχαν Διευθυντές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στελέχη από το Νοσοκομείο Ξάνθης και το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και διευθυντές του Υπουργείου Υγείας της Βουλγαρίας και στελέχη του συστήματος Υγείας από το Smolyan. Ομιλητές ήταν ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης και ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ι. Κυριόπουλος.
Το Κέντρο Υγείας Εχίνου στο επίκεντρο
Στην Επιστημονική Συνάντηση αναπτύχθηκαν θεματικές, οι οποίες άπτονται σε καίρια ζητήματα δημόσιας υγείας και την πορεία των δράσεων του Έργου, που αφορούσαν:
– Την κτιριακή βελτίωση του Κέντρου Υγείας Εχίνου.
– Τον εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα των εργαστηρίων του Κέντρου Υγείας Εχίνου.
– Τον πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό για τα πληροφοριακά προγράμματα του Κέντρου Υγείας Εχίνου.
– Την προμήθεια του Κέντρου Υγείας Εχίνου με αυτοκίνητο τύπου VAN
– Τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης, η οποία διεξήχθη στο Νομό Ξάνθης, σε δείγμα πεντακοσίων (500) ατόμων, σε σχέση με το επίπεδο Υγείας, τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τους μείζονες παράγοντες κινδύνου και τις Υπηρεσίες Υγείας.
– Την ανάπτυξη Γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο απεικονίζονται πληροφορίες για το επίπεδο υγείας, τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα του πληθυσμού, καθώς και της χρήσης και της ανταποκρισιμότητας των υπηρεσιών υγείας, όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι οι πολίτες της περιοχής.
– Την ανάπτυξη Ιατρικού Φακέλου, χρήσιμου εργαλείου για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, για την καλύτερη παρακολούθηση και ενημέρωση του ασθενούς.
– Την δημιουργία ιστοσελίδας www.dikedy.gr, καθώς επίσης των Ιnfokiosk, τα οποία είναι ηλεκτρονικά σημεία ενημέρωσης πολιτών, με σκοπό την άμεση πρόσβαση και πληροφόρηση σε θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης και διαχείρισης ασθενειών, καθώς και ενημέρωση για τις υπάρχουσες δομές υγείας, οι οποίες αναπτύσσονται στο Νομό Ξάνθης και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
– Την έκδοση εκλαϊκευμένων φυλλαδίων και επικουρικών εντύπων με πληροφορίες για την προαγωγή και την προάσπιση υγείας.
Το Διασυνοριακό Κέντρο Δημόσιας Υγείας
Το Διασυνοριακό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (ΔΙΚΕΔΥ) εδρεύει στο Κέντρο Υγείας Εχίνου. Το ΔΙΚΕΔΥ Ξάνθης συνδέεται μέσω πληροφοριακού συστήματος, με το υφιστάμενο Δίκτυο των Διασυνοριακών Κέντρων Δημόσιας Υγείας στα Ιωάννινα, τη Φλώρινα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Δράμα και τον Έβρο.
Η επιλογή της περιοχής έγινε με βάση τη προγραμματισμένη διάνοιξη του συγκοινωνιακού οδικού άξονα με την Βουλγαρία, λόγω της συνεχούς μετακίνησης πληθυσμών, τα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στη μεθοριακή περιοχή εκατέρωθεν των συνόρων, την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων δημόσιας υγείας και την εκπεφρασμένη επιθυμία της Βουλγαρίας για συνεργασία σε επίπεδο επιστημονικής κοινότητας.
Παραγωγική και εξελισσόμενη η διασυνοριακή συνεργασία
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τη Βουλγαρία σε θέματα υγείας όπως τα προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούσαν στον καρκίνο μαστού και μήτρας.
Όπως είπε ο κ. Παυλίδης: «τα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία είναι πλέον ενδοευρωπαϊκά. Τα κλειστά σύνορα είχαν φέρει την απομόνωση. Τα ανοιχτά σύνορα όμως δημιουργούν και νέους κινδύνους που θ’ αντιμετωπισθούν με τα διασυνοριακά Κέντρα Υγείας». Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων που ολοκληρώνεται αλλά και στο Εθνικό Παρατηρητήριο που δρομολογήθηκε και στο Αστικό Κέντρο Υγείας που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στον χώρο που διέθεσε η Νομαρχία απέναντι απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.
«Να μεγεθύνουμε τις αντιστάσεις σε θέματα υγείας σ’ όλο το μήκος των συνόρων» είναι ο στόχος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παυλίδης αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για την συνεργασία που οδήγησε και στα αποτελέσματα παρά τις πολλές δυσκολίες που κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν.
Ο Βούλγαρος κ. Τένεθ αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχείς που αφορούν στη χώρα του και προέκυψαν απ’ τις έρευνες ενώ τόνισε ότι η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα κι ευχαρίστησε τους έλληνες εμπλεκόμενους για την πολύτιμη προσφορά τους στην προσπάθεια.
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης Κ. Αντωνακάκης αναφέρθηκε στις υπηρεσίες υγείας του Νομού Ξάνθης καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στο νοσοκομείο αλλά και στα περιφερειακά ιατρεία με την στελέχωσή τους με γιατρούς εξειδικευμένους στην γενική ιατρική. Στον σχεδιασμό όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακάκης περιλαμβάνεται και η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Εχίνου με έναν παιδίατρο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com