Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Περισσότεροι οι επισκέπτες του Πάσχα στην Ξάνθη

Περισσότεροι οι επισκέπτες του Πάσχα στην Ξάνθη

0

Έμπρακτη απόδειξη ότι η Ξάνθη έχει ενταχθεί στους τουριστικούς προορισμούς και εποχές πλην των κλασσικών πλέον, αποτελεί η ελαφρά αύξηση της επισκεψιμότητας που παρουσιάστηκε τις μέρες του Πάσχα που όμως ‘εμπλουτίσθηκε’ κι από κείνους που διανυκτέρευσαν απλώς στην Ξάνθη διερχόμενοι, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη
Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος για όσους αποφάσισαν να ταξιδέψουν φέτος το Πάσχα εντός Ελλάδος αφού στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας οι καιρικές συνθήκες θύμιζαν περισσότερο φθινόπωρο παρά άνοιξη. Παρ’ όλα αυτά όμως πολλοί ήταν εκείνοι που το αποφάσισαν ή τέλος πάντων δε μπορούσαν να κάνουν ‘πίσω’ λόγω κρατήσεων που είχαν κάνει νωρίτερα.
Προορισμός η Ξάνθη
Μεταξύ των ΄τολμηρών’ ευτυχώς ήταν και πολλοί που είχαν αποφασίσει να επισκεφθούν τον Νομό Ξάνθης είτε μένοντας στην πόλη, είτε σε κάποιον ξενώνα της περιφέρειας. Όπως μας ενημέρωσαν ξενοδόχοι της περιοχής, οι κρατήσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες ήταν ενδεικτικές της κίνησης που θα παρουσιαζόταν και τα δείγματα ήταν καλά. Και όντως, οι επισκέπτες που προτίμησαν την Ξάνθη για να περάσουν τις μέρες του Πάσχα ήταν κατά 5% περισσότεροι από πέρυσι κατά μέσο όρο.
Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία προηγουμένων ετών, η επισκεψιμότητα του νομού τη συγκεκριμένη εποχή παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερή άνοδο αφού πριν από μια δεκαετία περίπου, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που θα ενέτασσαν την Ξάνθη για Πάσχα στις επιλογές τους. Η κίνηση εκείνων των εποχών οφειλόταν καθαρά και μόνο στη θέση της πόλης που βόλευε για διανυκτέρευση πριν τον τελικό προορισμό που ήταν η Τουρκία και περισσότερο η Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο συνεχίζει η θέση αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στις διανυκτερεύσεις του νομού αφού μεγάλο μέρος των συνολικών παραμονών την συγκεκριμένη εποχή, συνεχίζει να ανήκει στα διερχόμενα γκρουπς όσων Αθηναίων κυρίως, επιλέγουν να κάνουν Ανάσταση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Η συνεχής επί δεκαετίες συνεργασία με μεγάλα πρακτορεία της πρωτεύουσας αποτελεί μια κατάκτηση των ξανθιωτών ξενοδόχων που με τις συνεχείς προσπάθειές τους και την οικονομική στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεών τους, ‘κρατάνε’ τα συγκεκριμένα πρακτορεία στην Ξάνθη. Η ‘ζωντανή’ διαφήμιση των ευχαριστημένων πελατών και οι εντυπώσεις που αποκομίζουν απ’ την φιλοξενία, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο, προσθέτοντας οικονομικά οφέλη στον οικονομικό ιστό της πόλης και του Νομού.
Εναλλακτικός τουρισμός και εναλλακτικές λύσεις
Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στις δυνατότητες που δίνονται σε μια περιοχή όπως ο Νομός Ξάνθης με τις φυσικές καλλονές που διαθέτει, για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών που γίνονται και αφορούν στις επιλογές των Ελλήνων όπως έχουν διαμορφωθεί με τα νέα οικονομικά δεδομένα, η Ξάνθη μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί και στους παραδοσιακούς προορισμούς για τις πασχαλινές διακοπές. Οργάνωση και υλοποίηση ιδεών χρειάζεται αφού η υποδομή ήδη βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα για την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών στους συγκεκριμένους εποχικούς επισκέπτες. Η Ξάνθη δεν έχει να ‘ζηλέψει’ τίποτα από άλλες περιοχές της χώρας που οι κρατήσεις των καταλυμάτων για το Πάσχα, θυμίζουν αυτές της Ξάνθης για τις Απόκριες. Η ελαφρά αύξηση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια πρέπει να διατηρηθεί και να αυξηθεί αφού τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …