Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Κερκόπορτα» στα μεταλλαγμένα η βιοαιθανόλη;

«Κερκόπορτα» στα μεταλλαγμένα η βιοαιθανόλη;

0

Κι άλλο «αγκάθι» ξεφύτρωσε στο δρόμο της βιοαιθανόλης! Μετά την κήρυξη άγονου του διαγωνισμού από την ΕΒΖ και την απευθείας διαπραγμάτευση με την αμερικάνικη εταιρεία η οποία έχει ουσιαστικά και το πρόκριμα (πανηγυρίζει στην ιστοσελίδα της) για την υλοποίηση της επένδυσης, η αντίδραση έρχεται από την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΒΖ η οποία με εξώδικό της στρέφεται όχι κατά την υλοποίηση της επένδυσης αλλά κατά της διοίκησης της εταιρείας η οποία δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις αποφάσεις της. Επίσης αντιδράσεις έρχονται και από πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΛΑ.Ο.Σ.) τα οποία κάνουν λόγο για «κερκόπορτα» στα μεταλλαγμένα την επένδυση της βιοαιθανόλης από την αμερικάνικη εταιρεία και ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της
Θόλο τοπίο για τους εργαζόμενους
Όπως μας ενημερώνει μέλος της Ομοσπονδίας (Αν. Γ. γραμματέας) και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΒΖ Ξάνθης κ. Χατζηκατσούπης, η μεγάλη ένσταση των εργαζομένων που έδωσε και το έναυσμα για την κατάθεση του εξώδικου είναι ότι η εταιρεία δεν μερίμνησε ως όφειλε να ενημερώσει τους εργαζομένους για τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα αυτοί να βρίσκονται στον αέρα καθώς έχει λήξει στις 6 Ιουλίου η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τις μετατάξεις στην περιφέρεια σύμφωνα με τον νόμο 3660 και ακόμη δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί ούτε οι θέσεις αλλ’ ούτε είναι γνωστός ο αριθμός των μετατάξεων. Απ’ όλο αυτό το θολό τοπίο ενισχύεται η ανασφάλεια των εργαζομένων αναφορικά με το εργασιακό τους μέλλον καθώς αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στα δύο εργοστάσια βιοαιθανόλης και δεν έκαναν αίτηση για μετάταξη έχουν την αβεβαιότητα της νέας μορφής και διοίκησής τους υπό το νέο …αφεντικό και αυτοί που έκαναν αιτήσεις για μετάταξη δεν γνωρίζουν πόσες είναι αυτές οι θέσεις. Και έτσι αυτοί μεν που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Ο κ. Χατζηκατσούπης σημειώνει ότι η διοίκηση της ΕΒΖ στερεί από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να έχουν αυτές τις δύο επιλογές ή μετάταξη δηλαδή ή συνέχιση εργασίας στο εργοστάσιο βιοαιθανόλης.
Σημειώνεται ότι η Oμοσπονδία σημειώνει στο εξώδικό της ότι θα προκύψουν για την εταιρεία ευθύνες, τόσο για επιστροφή των χρημάτων, που έχει ήδη λάβει -ή θα εισπράξει στο μέλλον- από κοινοτικές και εθνικές πηγές, όσο και για πληρωμή αποζημιώσεων και μισθών υπερημερίας από τη βέβαια ανατροπή των αποφάσεων της εταιρίας περί απολύσεων, τοποθετήσεων, ανακατατάξεων και μεταφοράς του προσωπικού της. Προειδοποιούν τα πρόσωπα της διοίκησης ατομικά ότι επωμίζονται «ευθύνες, τόσο αστικές όσο και ποινικές».
«Πανηγυρίζουν» οι Αμερικανοί
Ενώ αυτά συμβαίνουν μεταξύ ΕΒΖ και Ομοσπονδίας εργαζομένων και προκαλούν ρήξη μεταξύ τους, «πανηγυρίζουν» ήδη για τη βιοαιθανόλη οι Αμερικανοί. Ενώ η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και ότι θα διαπραγματευτεί με τους ενδιαφερόμενους, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει στην ιστοσελίδα τους πως «έχουν πάρει τον διαγωνισμό» κι ότι θα κάνουν τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια! Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κι όντως στη ιστοσελίδα http://www.calwestinv.com/CWE.htm της αμερικανικής κοινοπραξίας «Cal West Investment and Renew Energy LLC» αναγράφονται (σε ελεύθερη μετάφραση) τα εξής:
«Κάνοντας τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα σ’ ένα τέταρτο του αιώνα!
Οι «Cal West Investment Corporation and Renew Energy» έχουν νικήσει στο διαγωνισμό στο να μετατρέψουν εργοστάσια ζάχαρης στη Λάρισα και την Ξάνθη σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Η συνολική επένδυση για τα δύο εργοστάσια πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 300 εκατομμύρια δολ.) κι έτσι γίνεται η μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια.
Στα δύο εργοστάσια περισσότεροι από 200 χιλιάδες μετρικοί τόνοι καλαμποκιού (σήμερα χρησιμοποιείται για ζωοτροφές) θα παράγουν 60 εκατομμύρια γαλόνια (ένα γαλόνι ισοδυναμεί με 4,5 λίτρα, ήτοι 270 εκατομμύρια λίτρα) βιοαιθανόλης και (βρώσιμου) καλαμποκέλαιου, ενώ ταυτόχρονα θα παράγουν ζωοτροφές σε ακόμη φθηνότερες τιμές.
Η βιοαιθανόλη θα αναμειγνύεται με βενζίνη ως οξυγονωμένο πρόσθετο, το οποίο θα μειώνει το μονοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».
Από το κείμενο αυτό είναι σαφές ότι ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί δεδομένο πως θα κάνει την επένδυση της βιοαιθανόλης, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η δέσμευσή του για φθηνότερες ζωοτροφές, δέσμευση που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να γίνει πράξη μόνο με μεταλλαγμένο καλαμπόκι.
«Κερκόπορτα» στα μεταλλαγμένα η βιοαιθανόλη;
Ο «σκιώδης υπουργός» του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Έξαρχος, επανήλθε στο θέμα και με αφορμή την ανακοίνωση της αμερικανικής κοινοπραξίας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει δημόσια θέση. Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Αστέριος Ροντούλης, καλεί τη διοίκηση της ΕΒΖ να προχωρήσει μόνη της στην επένδυση δηλώνοντας ότι «Οι Αμερικανοί θα φέρουν μεταλλαγμένο καλαμπόκι», επισημαίνοντας ότι στο θέμα της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιούνταν, αυτή θα πρέπει να προέρχεται από την τοπική παραγωγή προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να σταθεροποιηθεί η τοπική βάση παραγωγής:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις μας δικαίωσαν πλήρως, αφού ο πρόσφατος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω του ότι η αμερικανική κοινοπραξία επιθυμεί τη χρησιμοποίηση μεταλλαγμένου καλαμποκιού, που παράγεται στις ΗΠΑ, ως πρώτη ύλη. Εμφανώς η εν λόγω κοινοπραξία επιθυμεί την είσοδο του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ελλάδα από την πίσω πόρτα και την επίτευξη του όποιου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εις βάρος του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…