Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Βελούδινες» αλλαγές στο Δήμο Ξάνθης

«Βελούδινες» αλλαγές στο Δήμο Ξάνθης

0

«Φούσκα» αποδείχτηκε το εγχείρημα των δήμων να λειτουργήσουν ως πολυδύναμοι οργανισμοί, συγκροτώντας και συντηρώντας δημοτικές επιχειρήσεις μέσα από τις οποίες υλοποιούν διάφορα προγράμματα. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι οι περισσότερες απ’ αυτές είναι ζημιογόνες και λειτουργούν ως βαρίδια στους δήμους οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Έτσι τόσο ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων επιτάσσει την αλλαγή της μορφής τους από δημοτική σε κοινωφελή ή αναπτυξιακή, ειδάλλως τις περιμένει «λουκέτο»! Και ενώ το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι δημοτικές επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουν εκκαθάριση ή τροποποίηση του καταστατικού τους ήταν μέχρι τις 31 /12/2007, επειδή τρέχουν κάποια προγράμματα του Γ’ΚΠΣ δόθηκε παράταση όπως προκύπτει και από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μέχρι 31/12/2007.
Το καίριο θέμα όμως που ανακύπτει από την μετατροπή αυτή των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους είναι τί θα γίνει με τους εργαζόμενους σ’ αυτές, ποιες προβλέπεται να βάλουν «λουκέτο», ποιες να μετατραπούν σε κοινωφελείς ή αναπτυξιακές και ακόμη πόσους θα απασχολήσουν αυτές και τι θα γίνει με τους πλεονάζοντες;
Τι αλλάζει στις επιχειρήσεις του Δήμου Ξάνθης
Για το Δήμο Ξάνθης η κατάσταση έχει ως εξής: Πρώτη στη σειρά των μετατροπών είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης (ΔΕΑΞ). Μέσα σ’ αυτό το χρονικό περιθώριο του ενός έτους υποχρεούται να αλλάξει μορφή όμως γι’ αυτό προαπαιτείται πολιτική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η βούληση είναι να μετατραπεί σε κοινωφελή εταιρεία με παρεμφερές αντικείμενο όπως τη διοργάνωση των ΘΛΕ, Γιορτών Παλιάς Πόλης άλλά όχι το Δημοτικό πάρκινγκ. Η ΔΕΑΞ απασχολεί με την παρούσα της μορφή πάνω από 30 εργαζομένους αορίστου χρόνου αλλά και ορισμένου χρόνου (δεν μας έγινε γνωστός ο αριθμός τους). Η αλλαγή της μορφής της σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα επηρεάσει το εργασιακό τους καθεστώς καθώς υπάρχει εκφρασμένη βούληση του δημάρχου κανείς να μην χάσει τη δουλειά του. Το όποιο πλεονάζον προσωπικό θα μεταταχθεί στο Δήμο.
Άλλη μια ανώνυμη εταιρεία η ΕΑΠΑΞ έχει ήδη εναρμονίσει το καταστατικό της και έχει μεταβληθεί σε Εταιρεία Αναβάθμισης Παλιάς Ξάνθης ΕΑΠΑΞ Α.Ε.ΟΤΑ από τον Ιούνιο του 2007. Το αντικείμενό της είναι το ίδιο δηλαδή επιστημονική και τεχνική βοήθεια στο δήμο Ξάνθης. Υλοποιεί προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για το Δροσερό, λειτουργία βρεφικού σταθμού (4 χρόνια). Πριν την τροποποίηση απασχολούσε 120 εργαζόμενους με συμβάσεις και αναθέσεις. Τώρα απασχολεί 70 εργαζομένους εκ των οποίων μόνο οι 4 είναι αορίστου χρόνου. Η τροποποίηση έφερε μείωση του αριθμού των εργαζομένων των οποίων έληξαν οι συμβάσεις.
Για το Δημοτικό Ραδιόφωνο η… Δημοτική βούληση εκφράζεται με τη συρρίκνωση του! Έτσι από τους 9 μόνιμους εργαζόμενους που απασχολεί θα παραμείνουν οι 4 ενώ οι υπόλοιποι 5 σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Έτσι η Δημοτική φωνή που παρότι απέσπασε εύσημα ακροαματικότητας στην τελευταία έρευνα περιφερειακών ΜΜΕ δεν θα σιγήσει αλλά σίγουρα αποδυναμώνεται.
Να σημειώσουμε ότι τη ΔΕΥΑΞ δεν την αγγίζει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων γιατί σύμφωνα με το ν. 1069 υπάγεται στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Επίσης δύο άλλες δημοτικές επιχειρήσεις η ΦΥΣΙΣ Α.Ε. και η ΕΤΕΝΕΤ (Διαχείριση Ξενία) επιβάλλεται να εναρμονιστούν με τον νέο Κώδικα και πιθανολογείται ότι θα ενσωματωθούν στην Αναπτυξιακή Α.Ε.
Τόσο λοιπόν στη ΔΕΑΞ όσο και στο Δημοτικό ραδιόφωνο όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές θα είναι «βελούδινες», καθώς όπως προειπώθηκε υπάρχει εκφρασμένη βούληση του δημάρχου να μη θιγεί κανένας εργαζόμενος. Έτσι στο όποιο εργασιακό πρόβλημα προκύψει θα δοθεί λύση μέσω της μετάταξης στο Δήμο. Με δεδομένο όμως ότι ο δήμος Ξάνθης απασχολεί 300 εργαζόμενους μήπως τελικά εξυγιανθούν οι νέες εταιρείες και «βουλιάξει» ο δήμος από πλεονάζον προσωπικό;
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…