Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Καπνός»…η μισή επιδότηση μετά το 2009

«Καπνός»…η μισή επιδότηση μετά το 2009

0

Εμβόλιμο: Στην Ξάνθη υπάρχουν – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Πασχαλίδη – 3.500 ενεργοί καπνοκαλλιεργητές οι περισσότεροι στην ορεινή περιοχή όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους ο καπνός θεωρείται μονοκαλλιέργεια

Το 1946 ο καπνός θεωρούνταν "ζωή" για τη Μακεδονία-Θράκη: όπως αναφερόταν στα πρακτικά της Βουλής (18/4/1946), «εάν δεν υπήρχε ο καπνός, δε θα ήτο δυνατόν να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίον προέκυψεν μετά την Μικρασιατικήν συμφοράν. Ο εποικισμός της Μακεδονίας και της Θράκης κατά το 1922, εστηρίχθη μόνο εις τον καπνόν». Στην Ξάνθη, οι πολυώροφες καπναποθήκες και τα "καπνομάγαζα" μπορεί να ρημάζουν άδεια, αλλά μυρίζουν ακόμη: μυρίζουν από τον καπνό, που στην πορεία των χρόνων "πότισε" με τη μυρωδιά του τα πάντα -πέτρινους τοίχους, ξύλινα πατώματα, παλιά μηχανήματα σε αχρησία.
Σιγά-σιγά, όμως, η γνώριμη, γλυκόπικρη μυρωδιά χάνεται: στις περισσότερες περιοχές Μακεδονίας και Θράκης, το φυτό που εξέθρεψε επί δεκαετίες όνειρα και προσδοκίες ολόκληρων γενεών, δεν "ευδοκιμεί" πια σε αυτά τα εδάφη…
Σήμερα, περίπου μισό αιώνα μετά, ο καπνός σταδιακά «σβήνει»…
Οι καπνοπαραγωγοί γύρισαν "πλάτη" στις καλλιέργειες μετά το 2005, με την ολική αποσύνδεση. Το 2005, στην Ελλάδα, είχαμε 114 εκατ. -120 εκατ. κιλά καπνού (114.000-120.000 τόνους). Το 2006 πέσαμε στους 22.000 τόνους (βάσει ποσοτήτων που παραδόθηκαν) και πέρυσι δεν ξεπεράσαμε τους 18.000".
Λιγοστεύουν οι οικογένειες καπνοκαλλιεργητών
Οι καπνοκαλλιεργητές (σχεδόν 55.000 το 2002), μειώνονται διαρκώς: από 51.312 το 2003, συρρικνώθηκαν σε 49.769 το 2004 και σε 36.459 το 2005. Σήμερα έχουν μειωθεί σε λιγότερους από 10.000. Στην Ξάνθη υπάρχουν – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Πασχαλίδη – 3.500 ενεργοί καπνοκαλλιεργητές οι περισσότεροι στην ορεινή περιοχή όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους ο καπνός θεωρείται μονοκαλλιέργεια. Πάντως, βάσει στοιχείων ΕΕ, στην Ελλάδα υπήρχαν πρόπερσι 17.891 καπνοπαραγωγοί και επτά μεταποιητές. Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, οι καλλιεργητές ήταν μόνο 9.203, αλλά οι μεταποιητές 64.
Κι ενώ ο αριθμός των καλλιεργητών μειώνεται, η μέση ηλικία τους ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Περίπου 90% αυτών υπολογίζεται ότι είναι σήμερα πάνω από 60-65 ετών, καθώς ο καπνός δεν "τραβάει" μικρότερες ηλικίες, που θεωρούν την καλλιέργεια "τελειωμένη".
Μετά και το 2009 τι;
Ημερομηνία ορόσημο θεωρείται για τους καπνοπαραγωγούς το 2009 αφού μέχρι τότε έχουν εξασφαλισμένη σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για τη μεταρρύθμιση στον τομέα του καπνού (Απρίλιος 2004) και την ολική αποσύνδεση που εφαρμόστηκε το 2006, την κατά 100% επιδότηση. Όμως μετά το 2009 και μέχρι το 2013 οπότε γίνεται νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ αυτή μειώνεται κατά 50%. Στο διάστημα της τριετίας 2010-2012, το συνολικό ποσό που παρακρατείται από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και ανέρχεται σε 567 εκατ. ευρώ. μεταφέρεται στο 2ο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη).
«Άνιση, άδικη και διακριτική μεταχείριση σε βάρος των καπνοπαραγωγών»,χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Πασχαλίδης την μείωση της επιδότησης που σημειωτέον εφαρμόζεται μόνο για τον καπνό και όχι για τα άλλα προϊόντα με πρόσχημα την αντικαπνιστική εκστρατεία, που έχει σαν αποτέλεσμα οι καπνοπαραγωγοί να έχουν μια απώλεια εισοδήματος, κατά μέσο όρο γύρω στα 30.000 ευρώ. Θεωρούν δε ανέφικτη την επιστροφή (μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης) των παρακρατούμενων αυτών πόρων, στο σύνολο των καπνοπαραγωγών γιατί η απορρόφηση των κονδυλίων του 2ου πυλώνα απαιτεί την οικονομική συμμετοχή των ίδιων των καπνοπαραγωγών, πέραν της εθνικής και κοινοτικής συνδρομής.
Σταματάμε την καπνοκαλλιέργεια μέσα στην ΕΕ και εισάγουμε τσιγάρα από τις ΗΠΑ;
Οι καπνοπαραγωγοί θεωρούν ότι τα μέτρα της ΕΕ για να φύγει η καπνοκαλλιέργεια είναι προκλητικά και ότι χρησιμοποιείται ψευδεπίγραφα το άλλοθι της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Και προς επίρρωσιν αυτού να σημειώσουμε ότι η ΕΕ καταναλώνει 750.000 τόνους καπνά ετησίως, ενώ καλλιεργεί περίπου 200.000. Με τα νέα μέτρα, η καλλιέργεια θα μειώνεται διαρκώς. Δηλαδή σταματάμε την καλλιέργεια μέσα στην ΕΕ και εισάγουμε τσιγάρα από τις ΗΠΑ;
Όλα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (21 Μαρτίου), μετά την πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, όπου συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των Ενώσεων και των Ομάδων Παραγωγών Καπνού. Εκεί αποφασίστηκε να εντείνουν τις προσπάθειές τους οι καπνοπαραγωγικοί φορείς της χώρας για πανελλαδική κινητοποίηση όλων των παραγωγών της χώρας, με σκοπό τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Ο κ. Πασχαλίδης απευθυνόμενος στους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης τους καλεί για δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση του Απριλίου, καθώς υπό τις δεδομένες συνθήκες το μέλλον τους προδιαγράφεται όχι απλά αβέβαιο αλλά καταδικασμένο.

Σε πλαίσιο

Οι καπνοπαραγωγοί ΖΗΤΟΥΝ
1. Την αποκατάσταση της αδικίας του 2004 και την επιστροφή των πόρων που παρακρατήθηκαν στον 1ο πυλώνα.
2. Ο Πρωθυπουργός της χώρας να εξαντλήσει την επιρροή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο προκειμένου το θέμα να επανέλθει στο Συμβούλιο Υπουργών.
3. Οι Αρχηγοί των Πολιτικών Κομμάτων, να στηρίξουν με κάθε τρόπο το δίκαιο αυτό αίτημα, ασκώντας κάθε δυνατή επιρροή στις Πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
4. Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές του, τόσο προς τους συναδέλφους του Υπουργούς Γεωργίας, όσο και προς την Επίτροπο Γεωργίας.
5. Οι Πρόεδροι των Ενώσεων και των Ομάδων Παραγωγών Καπνού να ενημερώσουν όλους τους καπνοπαραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Θηλιά» τα οικονομικά των ΟΤΑ

Χατζηευαγγέλου: « …