Πέπλος μυστηρίου σκεπάζει το θέμα που ανέκυψε με την Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Υγείας! Το θέμα είναι κοινωνικής σημασίας και αφορά την τοπική κοινωνία καθώς σχετίζεται άμεσα με τα επιδόματα που αποδίδονται από την Κοινωνική Πρόνοια της Νομαρχίας σε δικαιούχους με αναπηρία πάνω από 67% και το γεγονός ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αρνητική για τη λειτουργία της Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε από μια καταγγελία συμπολίτη και επιτάθηκε μ’ ένα έγγραφο του Νομάρχης Ξάνθης προς την Επιτροπή, χρήζει επισταμένης διερεύνησης. Το «Ε» διενήργησε έρευνα απευθυνόμενο στον γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας κ. Τσακμακίδη καθώς η περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα του ορισμού της Επιτροπής, όπως επίσης σε μέλη της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Υγείας (που παραιτήθηκε) πρόεδρος της οποίας ήταν ο κ. Φιλίππου και μέλη οι γιατροί επίσης κ. Σιγανός και κα Καραλευθέρη αλλά και στον προϊστάμενο της υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας κ. Χρυσαφίδη και παρουσιάζει ότι πληροφορίες γύρω από το θέμα μπόρεσε να συλλέξει.
Το ιστορικό
Ήταν Μάιος του 2008 όταν μια επιστολή συμπολίτη μας με αποδέκτες τον Εισαγγελέα Ξάνθης και τον Νομάρχη Ξάνθη, θορύβησε τον Νομάρχη Ξάνθης, ο οποίος αντέδρασε άμεσα. Στην επιστολή γινόταν καταγγελία για την λειτουργία της Επιτροπής, η οποία έχει την αρμοδιότητα της γνωμάτευσης, αξιολόγησης των αιτήσεων των δικαιούχων των επιδομάτων αναπηρίας που αποδίδονται από την υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας. Συγκεκριμένα γινόταν καταγγελία για επιδόματα που δίνονται σε αναπήρους – «μαϊμού», αποστερώντας από τους πραγματικούς δικαιούχους με αναπηρία πάνω από 67% το επίδομα. Πέραν των άλλων διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μια αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας σ’ ένα δίμηνο κατά 12% και αυτό έδωσε το έναυσμα στον Νομάρχη Ξάνθης με έγγραφο του προς την Επιτροπή να εκφράσει τις παρατηρήσεις του και να ζητά εξηγήσεις. Μετά απ’ αυτό η Επιτροπή παραιτήθηκε.
Νέα … «ανάπηρη» Επιτροπή
Η περιφέρεια όρισε νέα Επιτροπή όπως μας πληροφορεί ο γενικός Διευθυντής κ. Τσακμακίδης με πρόεδρο την γιατρό κα Παπαδοπούλου και τον κ. Σιγανό, η οποία εκ νέου παραιτήθηκε καθώς το σύννομο της λειτουργίας της πρώτης επιτροπής διερευνάται – όπως πληροφορηθήκαμε – από το υπουργείο Υγείας και προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα και από συναδελφική αλληλεγγύη οι γιατροί που ορίζονται παραιτούνται των καθηκόντων της επιτροπής. Στην παρούσα φάση δεν είναι γνωστό αν η περιφέρεια έχει κάνει αποδεκτή την παραίτηση της νέας επιτροπής και συνεπώς το όλο θέμα βρίσκεται στον αέρα και η επιτροπή είναι ανενεργή. Παράλληλα όπως πληροφορηθήκαμε η περιφέρεια αναζητά χώρο για τα γραφεία της επιτροπής καθώς αυτή συνεδρίαζε στο νοσοκομείο Ξάνθης και μόνο η γραμματέας είχε γραφείο στην Νομαρχία Ξάνθης.
«Παραιτηθήκαμε για λόγους ευθιξίας»
Ο πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής κ. Φιλίππου μιλά για τους λόγους της παραίτησης της επιτροπής: «Παραιτηθήκαμε για λόγους ευθιξίας μετά από έγγραφο του Νομάρχη Ξάνθης ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς μας καθιστούσε υπόλογους για την αύξηση των δικαιούχων. Κατά τη γνώμη μου,ο νομάρχης άκριτα και χωρίς να μετρηθούν οι αιτήσεις των δικαιούχων προέβη σ’ αυτή την ενέργεια, χωρίς καν να μας καλέσει να το συζητήσουμε. Εμείς αυτό που θέλαμε είναι να μην αδικήσουμε! Και όταν κάποιος έχει αναπηρία 62% κρίνουμε ότι μπορεί να πάρει το επίδομα . Είμαστε και άνθρωποι… Στη συνέχεια επανήλθε με νέο έγγραφο που αναφέρει ότι αυτές οι αυξήσεις είναι στα προστάδια της διαδικασίας αξιολόγησης. Νιώσαμε πολύ θιγμένοι…»!
Η κα Καραλευθέρη επίσης κάνει λόγο για ευθιξία και αποδίδει το γεγονός της αύξησης στην εφαρμογή του νέου νόμου που παρέχει στους εξαρτημένους από ινσουλίνη το επίδομα.
Ο κ. Χρυσαφίδης, προϊστάμενος της Κοινωνικής Πρόνοιας κάνει λόγο για «παρεξήγηση» και ότι το θέμα διερευνάται και παραπέμπει στον κ. Νομάρχη για περαιτέρω πληροφορίες. Το «Ε» αναζήτησε τον κ. Νομάρχη όμως έλειπε εκτός νομού. Η άποψή του θα φιλοξενηθεί σ’ άλλο ρεπορτάζ.
Στο δια ταύτα: Η μη λειτουργία της Επιτροπής έχει «μπλοκάρει» κάθε σχετικό έλεγχο με αρκετές αρνητικές παρενέργειες για όλους όσου συμπολίτες μας χρειάζονται τις γνωμοδοτήσεις.
Μαριάννα
Ξανθοπούλου