Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης»

«Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης»

0

Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008, στις 12:30 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία του Ο.Π.Α.Δ. στην Ξάνθη, από κοινού Ε.Λ.Μ.Ε. και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης. Αφορμές για την διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών αποτέλεσαν τόσο η πρόσφατη απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης για διακοπή των επί πιστώσει χορηγήσεων φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ. αλλά και τα προβλήματα που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στην καταβολή των εφάπαξ στους δικαιούχους από το ταμείο πρόνοιας. Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν μάλιστα την ανησυχία τους για την ομαλή πραγματοποίηση ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (εργαζόμενους και συνταξιούχους) και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, σε περίπτωση που και οι γιατροί προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση, αφού και σε αυτούς έχει ο Ο.Π.Α.Δ. συσσωρευμένες οφειλές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποιούν οι εκπαιδευτικοί, τότε οιι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πρέπει να εκταμιεύουν τα ποσά για τα φάρμακα, τις ιατρικές επισκέψεις αλλά και τις εργαστηριακές εξετάσεις τους και μετά να περιμένουν να τα πληρωθούν από το ταμείο τους, κάτι που θεωρούν απαράδεκτο να συμβεί εξαιτίας των κερδοσκοπικών χρηματιστηριακών παιχνιδιών που έγιναν με τα χρήματα από τις υψηλές κρατήσεις που τους γίνονται.
Τα αιτήματα που διατύπωσαν οι εκπαιδευτικοί περιλαμβάνουν την άμεση πληρωμή των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ. σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, την άμεση καταβολή των εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους από το ταμείο πρόνοιας καθώς και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και Πρόνοιας, στο σύνολό της.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε τόσο η κα Ελένη Τάτσιου, εκ μέρους της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης, όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Δημήτριος Ντούμος. Η κα Τάτσιου αναφέρθηκε τόσο στην από 17 Νοεμβρίου 2008 απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου για διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, όσο και για την επικείμενη, κατά την ίδια, αναστολή από την επόμενη εβδομάδα, των επί πιστώσει ιατρικών επισκέψεων, γεγονότα τα οποία εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους ήδη επιβαρημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των ασφαλισμένων. Έθιξε επίσης στις δηλώσεις της και το πρόβλημα εκπαιδευτικών που είναι δικαιούχοι των εφάπαξ από το ταμείο πρόνοιάς τους, οι οποίοι ανέρχονται σε δεκαπέντε χιλιάδες, ενώ τα χρήματα του ταμείου επαρκούν μόνο για την ικανοποίηση εκατό περίπου δικαιούχων. «Πληρώνουμε κανονικά τις κρατήσεις μας αλλά τα χρήματα συνεχώς εξαφανίζονται» επισήμανε η κα Τάτσιου και κατέληξε ότι «κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα, να δοθεί μία λύση». Ο κ. Ντούμος με την σειρά του εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διαμαρτυρία αποτελεί μέρος μιας σειράς κινητοποιήσεων που έχουν οργανωθεί από την Γ.Σ.Ε.Ε. και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στις οποίες συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) αλλά και η Ο.Λ.Μ.Ε. Πρωταρχικός στόχος της είναι η άμεση ικανοποίηση των αιτήσεων των αποχωρούντων δικαιούχων συναδέλφων τους για χορήγηση του οφειλόμενου εφάπαξ από το ταμείο πρόνοιας. Αναγνώρισε πάντως ο κ. Ντούμας ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται τόσο στο ότι «τα αποθεματικά των ταμείων έχουν τζογαριστεί σε αμφιβόλου απόδοσης και εξασφάλισης χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ εμείς ζητάμε να επενδύονται σε σταθερές αξίες, όσο και στην αποχώρηση χιλιάδων συναδέλφων από την ενεργό υπηρεσία εξαιτίας της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τον ιδιωτικό τομέα, που γνωρίζουμε ότι θα φέρει αργά ή γρήγορα, ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο και για τον δημόσιο τομέα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν για τα ταμεία οι εισφορές των συναδέλφων και να δημιουργηθεί πρόβλημα για τα ταμεία μας. Θα πρέπει, τόσο οι διοικήσεις των ταμείων να κάνουν σωστά τις προβλέψεις ΄στα αποθεματικά των ταμείων, αλλά και το Κράτος να τηρεί τα νόμιμα ώστε να μην δημιουργούνται τέτοια προβλήματα». Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την άρνηση επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο στους ασφαλισμένους, ο κ. Ντούμος σχολίασε ότι «δεν φταίμε εμείς για το ότι έχουν συσσωρευτεί αυτές οι οφειλές ώστε να πρέπει να βάλουμε και πάλι το χέρι στην τσέπη για να πάρουμε τα φάρμακά μας. Αυτό είναι πρόβλημα της Πολιτείας το οποίο ελπίζουμε να λυθεί για να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας στην Υγεία, κάτι που ζητάμε παράλληλα και για την Παιδεία αλλά και για την Πρόνοια. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όλα εκείνα τα αποθεματικά που χάθηκαν από το 1950 και μετά τα οποία επίσης διεκδικούμε».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …