Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Η ΑΓΑΠΗ» της προσφοράς στον συνάνθρωπο

«Η ΑΓΑΠΗ» της προσφοράς στον συνάνθρωπο

0

Ιδρύθηκε το 1975 από τριανταοκτώ εθελοντές αιμοδότες, εργαζόμενους στο εργοστάσιο ζάχαρης της πόλης μας, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Μακρίδη.
Σήμερα αριθμεί περισσότερα από δύο χιλιάδες επτακόσια μέλη.
Ο λόγος για τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη», που είναι ο πρώτος καταστατικά Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών στην χώρα μας, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών αλλά και μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Εθελοντική μη αμειβόμενη Αιμοδοσία (F.I.O.D.S.). Όμως αυτές είναι οι μικρότερες από τις πρωτιές που έχει επιτύχει ο συγκεκριμένος Σύλλογος. Η συνδρομή του στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας που αντικατοπτρίζεται στις 78.354 μονάδες (στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2007) αίματος που προσέφερε δωρεάν για την κάλυψη των αναγκών συνανθρώπων μας είναι ανεκτίμητη. Τα μέλη του, άνδρες και γυναίκες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι από δεκαοκτώ μέχρι εξηνταπέντε ετών, αλλά και φορείς του τόπου μας όπως η Νομαρχία, το Δ.Π.Θ., η Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ξάνθης, Δήμοι, Κοινότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι, Σωματεία Εργαζομένων, επώνυμοι και ανώνυμοι ξανθιώτες, στήριξαν με θέρμη και συνέπεια τους σκοπούς του Συλλόγου με ζηλευτά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την συνεισφορά του Συλλόγου στην αυτάρκεια με αίμα του Νομού Ξάνθης από το 2001 σε τέτοιο βαθμό που ξεκίνησε την αποστολή αίματος για τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία στα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ από το 2003 καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα, όποτε χρειαστεί, τόσο το Γηροκομείο Ξάνθης, τον Σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. Ξάνθης αλλά και τα παιδιά του Ψυχολογικού Κέντρου της πόλης μας. Αποτέλεσμα των προσπαθειών του Συλλόγου υπήρξε και η δημιουργία εξοπλισμένου θαλάμου μεταγγίσεων στο Γ.Ν. Ξάνθης για τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία από το 1979, οπότε και σταμάτησε η αναγκαστική τους μετάβαση στην Καβάλα για τον σκοπό αυτό.
Όμως οι δραστηριότητες του Συλλόγου δεν σταματούν εκεί. Από το 2004 και κάθε έτος διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης το Διήμερο «ΑΓΑΠΗΣ», όπου βραβεύονται εκατό περίπου αιμοδότες του Συλλόγου από το Υπουργείο Υγεία για την κοινωνική τους προσφορά, ενώ από τον Μάρτιο του 2007 έχει ξεκινήσει και μια νέα συνεργασία με το Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» της Αθήνας με την έλευση στην περιοχή μας κινητού συνεργείου αιμοληψίας του Νοσοκομείου δύο φορές τον χρόνο (Μάρτιο και Οκτώβριο) επί μία εβδομάδα για την συλλογή αίματος για την ανακούφιση των παιδιών με Μεσογειακή Αναιμία.
Αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο το έργο που έχει γίνει είναι πολύ σημαντικό. Από την μηχανογράφηση του Συλλόγου, το 2000, την δημιουργία της ηλεκτρονικής του σελίδας, το 2003, μέχρι την στέγαση του Συλλόγου στο ξύλινο οίκημα της Πλατείας Διοικητηρίου, προσφορά του Δήμου Ξάνθης και του Δημάρχου κ. Στυλιανίδη, το 2004, το έργο του Συλλόγου διευκολύνεται στο να εξελιχθεί. Η ύπαρξη δύο μόνιμα και με πλήρες ωράριο εργαζομένων εθελοντών, από το 2006, αλλά και η έγκριση, τον Μάρτιο του 2007, του νέου καταστατικού του Συλλόγου που διευρύνει τις δραστηριότητές του και στην Δωρεά Οργάνων και Ιστών Σώματος, Μυελού και αιμοπεταλίων, επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη, με το αγκάλιασμα περισσότερων συμπολιτών μας αλλά και νέων δραστηριοτήτων. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και η αρμονικότατη συνεργασία με το προσωπικό της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης που κρατάει χρόνια και αναβαθμίζεται συνέχεια, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό από τις οποίες υποφέρει, και οι οποία κάνει δυνατή την επιτυχία των αιμοληψιών που διοργανώνει ο Σύλλογος. Θα ήταν επίσης άδικο να μην αναφερθούν και οι μηνιαίες ενημερώσεις – ομιλίες για την εθελοντική αιμοδοσία σε ολόκληρο τον Νομό μας, σε συνεργασία με τους εθελοντές γιατρούς του Συλλόγου, φορείς, ιερείς και ιμάμηδες ανάλογα, καλύπτοντας το κοινωνικό και επιστημονικό μέρος της ενημερωτικής εκστρατείας του Συλλόγου.
Ο απώτερος όμως στόχος του Συλλόγου δεν είναι άλλος από την αυτοδιάλυσή του. Πριν γίνει όμως αυτό θα πρέπει να μάθει ο κάθε υγιής πολίτης να δίνει εθελοντικά αίμα, κάνοντας την χώρα μας αυτάρκη, παύοντας να υπάρχει το αναγκαστικά εκβιαστικό αδιέξοδο του «φέρτε αίμα για να γίνει η εγχείρηση του ασθενή» που υπάρχει ακόμη. Μέχρι τότε, η συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας στον Σύλλογο, που σαν βασικές προϋποθέσεις θέτει την προσφορά δύο μονάδων αίματος κατ’ έτος και την διευκρίνιση στην Αιμοδοσία ότι πρόκειται για τον Σύλλογο, αποτελεί έναν από τους καλύτερους δρόμους που μπορούν να μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της αυτάρκειας σαν χώρα. Όσο για την περιοχή μας, ο εφησυχασμός στην επιτευχθείσα αυτάρκεια είναι λανθασμένος, μιας και η ανάγκη για αίμα είναι συνεχώς παρούσα και αυξανόμενη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Σύλλογο, τον κανονισμό λειτουργίας του, τις δράσεις του αλλά και την εγγραφή σε αυτόν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τόσο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου www.sagapi.gr , όσο και στο χώρο του Συλλόγου, στην Πλατεία Διοικητηρίου (πάνω από το Δημοτικό Πάρκινγκ) καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 12:30’ το μεσημέρι και από τις 15:00 έως τις 21:30’ το βράδυ, ενώ η επικοινωνία μπορεί να γίνεται τόσο μέσω τηλεφώνου και φαξ στα τηλέφωνα 25410 22256 και 25410 83768 αντίστοιχα, όσο και στο e-mail του Συλλόγου που είναι το seagapi@otenet.gr .

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…