Μάχες για τα συμφέροντα των αγροτών αλλά και κόντρα στα συμφέροντα που θέλουν τους πολιτικούς «υπό χειραγώγηση», δηλώνει αποφασισμένος να δώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Α.Τ.».
Εν όψει της ενδιάμεσης αξιολόγησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2009 επισημαίνει: «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις προτάσεις εκείνες που δεν ευνοούν τους Έλληνες αγρότες».
Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, υπογραμμίζει: «Όσον αφορά στην πολιτική θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σήμερα δέχεται μεγάλες πιέσεις από κέντρα και δυνάμεις που θέλουν να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Που θέλουν τους πολιτικούς αδρανοποιημένους ή υπό χειραγώγηση, ώστε μέσα από το παρασκήνιο να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στην άσκηση της εξουσίας. Δίνουμε αγώνα χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας και είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με κάθε νοσηρό φαινόμενο».
Ο κ. Κοντός τονίζει τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στους αγρότες με τα 6 δισ. ευρώ του Δ’ ΚΠΣ και υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των μη επιδοτούμενων προϊόντων της «άλλης γεωργίας», ώστε αυτή να «εξελιχθεί στη βασική γεωργία της χώρας μας».
Διαπιστώσεις
• Τι να περιμένουμε από την ενδιάμεση έκθεση του 2009, ως προς το δημοσιονομικό σκέλος της ΚΑΠ μέχρι το 2013;
«Κατά το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα υπάρξουν διαπιστώσεις από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ και θα συζητηθούν προτάσεις που κατά την άποψη της Επιτροπής θα την κάνουν πιο αποτελεσματική. Αυτό που αποτελεί στόχο για εμάς είναι μέσα από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις προτάσεις εκείνες που δεν ευνοούν τους Έλληνες αγρότες και να καλύψουμε κάποια κενά που υπάρχουν στους αρχικούς κανονισμούς της αναθεώρησης. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι αγρότες μας είναι ότι δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε όσες «μάχες» χρειάζεται για τα συμφέροντά τους σε επίπεδο Ε.Ε., που, ως γνωστόν, είναι ένα πεδίο συνεχών διαπραγματεύσεων» …
• Η «άλλη γεωργία» μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή και τι σκοπεύετε να κάνετε για να ενισχύσετε μία τέτοια προοπτική;
«Είμαι πλέον πεπεισμένος για τη δυναμική ανάπτυξης που μπορεί -και πρέπει λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της- να αποκτήσει η «άλλη γεωργία». Δηλαδή, οι τοπικές παραδοσιακές καλλιέργειες, σε όλη τη χώρα, που στην πλειοψηφία τους είναι μη επιδοτούμενες αλλά παράγουν προϊόντα που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά την κύρια γεωργία στη χώρα μας.
Όταν αρχίσαμε να καταγράφουμε αυτό το «θησαυρό» της ελληνικής γης, για τον οποίο κανείς μέχρι τότε δεν είχε χαράξει, με στοχευμένες δράσεις, στρατηγική στήριξης και ανάπτυξης, εντυπωσιαστήκαμε. Καταλάβαμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «άλλη γεωργία», όχι μόνο να αναδειχθεί δυναμικά στο προσκήνιο και να βρει μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά, αλλά και, με την κατάλληλη στήριξη, να εξελιχθεί στη βασική γεωργία της χώρας μας. Δουλεύοντας, λοιπόν, με βάση αυτό το σκεπτικό, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια υποστήριξης αυτών των καλλιεργειών. Έχουμε ήδη δώσει λύσεις σε μία σειρά αιτημάτων που μας κατέθεσαν οι παραγωγοί αυτών των καλλιεργειών; βοηθώντας τους να ενταχθούν σε προγράμματα για την ποιότητα, τις επενδύσεις και την προβολή των προϊόντων τους. Μπορώ να σας ανακοινώσω και την απόφαση μας να αφιερώσουμε τη φετινή συμμετοχή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διεθνή εμπορική έκθεση Agrotica, που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα, στην «άλλη γεωργία». Εκεί, λοιπόν, θα βρεθούν παραγωγοί από την όλη την Ελλάδα προκειμένου να προβάλουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα: το ρύζι, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά μας από τη Λακωνία και την Κρήτη, τα κεράσια της. Ράχης Ολύμπου, τα φασόλια της Φλώρινας και άλλα».
Η κτηνοτροφία
• Ποιο είναι το σχέδιο σας για την ελληνική
κτηνοτροφία;
«Από τα πρώτα μεγάλα θέματα του αγροτικού τομέα, που ανοίξαμε ως κυβέρνηση κατά την προηγούμενη θητεία μας ήταν η ελληνική κτηνοτροφία, η οποία βρισκόταν σε τελματώδη κατάσταση. Οι κτηνοτρόφοι έδιναν μόνοι τους αγώνα για την επιβίωση τους στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί και σε μία αγορά που λειτουργούσε με πολλές στρεβλώσεις.
Από την αρχή πιστέψαμε ακράδαντα πως πρόκειται για έναν κλάδο με μεγάλες προοπτικές, οι οποίες πλέον ανοίγονται ακόμη πιο ελπιδοφόρες μετά την κατοχύρωσης της φέτας ως ΠΟΠ ελληνικό προϊόν.
Για το λόγο αυτό, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη στήριξη και ανάπτυξη του κλάδου, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις.
Πρώτον, αυτή της αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων, δεύτερον, αυτή της περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της προώθησης των προϊόντων του στην αγορά και, τρίτον, αυτή της στήριξης του κλάδου στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία, σε διεθνές επίπεδο, λόγω της ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής μας, λάβαμε κατά την προηγούμενη περίοδο 30 σημαντικά μέτρα, που δίνουν λύσεις σε διάφορα προβλήματα του και δημιουργούν συνθήκες προστασίας των κτηνοτροφικών προϊόντων μας.
Επίσης, ολοκληρώσαμε το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, που δίνει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και φέρνει νέο αέρα ανάπτυξης στον κλάδο και το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Όσο για τη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, πήραμε πρωτοβουλίες για να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους, όπως η προκαταβολή (δέκα μήνες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο πληρωμής) της εξισωτικής αποζημίωσης και η χορήγηση άτοκου δανείου, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ολες αυτές οι δράσεις κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας που έχει στόχο την ανάδειξη της ελληνικής κτηνοτροφίας σε βασικό μοχλό ανάπτυξης του αγροτικού τομέα».
Εμπειρία
• Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί το «οργανωμένο παραεμπόριο» στα αγροτικά προϊόντα;
«Ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας τη λειτουργία τους μέσα από συλλογικές δράσεις, είτε αυτές εκφράζονται ως ομάδες παραγωγών είτε ως συνεταιρισμοί. Παράλληλα, εντατικοποιούμε τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα νοθείας των αγροτικών προϊόντων μας».
• Πολλοί λένε ότι «ο Κοντός έχει συν