Μεγάλο πρόβλημα εργασιακό και ασφαλιστικό αντιμετωπίζει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό ο κλάδος των καπνεργατών του νομού μας. Γενεσιουργός αιτία του, η δραματική μείωση της καπνοκαλλιέργειας, που αυτομάτως μετακυλύεται στην μεταποίηση και δημιουργεί συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον νομό αλλά και στις ήδη υπάρχουσες, εξαιτίας του ιδιότυπου της εργασίας – πρόκειται για εποχιακή απασχόληση – οι εργαζόμενοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα εργασιακά τους και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Η μείωση της καπνοκαλλιέργειας στον νομό
Όπως είναι γνωστό η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η ολική αποσύνδεση που επέφερε μέχρι το 2009 στον καπνό είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση κατά 80% της καπνοκαλλιέργειας στον νομό.
Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην μεταποίηση δηλ. στην επεξεργασία του. Είναι ενδεικτικό ότι στα δύο εργοστάσια καπνού που λειτουργούν στον νομό – ΣΕΚΕ, Μιχαηλίδης – απασχολούνταν συνολικά 2.500 εργαζόμενοι. Σήμερα η μείωση στον αριθμό εργαζομένων – σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού κέντρου Ξάνθης είναι κατά 20%. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των εργοστασίων και συνεπώς λιγότερα μεροκάματα στους εποχιακούς εργαζόμενους, ενώ η ανεργία στον κλάδο ανέρχεται στο 80%.
Το παράδειγμα
Η κυρία Σ. είναι καπνεργάτρια 46 ετών και εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια εποχιακά στη ΣΕΚΕ. Την τελευταία 6ετία έκανε και 120 και 130 μεροκάματα και κατόπιν έβγαινε στο Ταμείο ανεργίας για 5 μήνες με 440 ευρώ (με δύο παιδιά) που ως γνωστόν το δικαιούται αυτός που έχει συμπληρώσει 100 μεροκάματα σύμφωνα με τον νόμο. Τώρα μετά βίας προσπαθεί η ίδια και οι υπόλοιπες καπνεργάτριες να φτάσουν το όριο ώστε να δικαιούται το επίδομα. Αυτό όμως τους δημιουργεί και ασφαλιστικό πρόβλημα καθώς είναι αδύνατο να φτάσουν μ’ αυτό τον αριθμό μεροκάματων στα 4.500 ένσημα ώστε να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Και ο προβληματισμός είναι που μπορεί να βρει αλλού δουλειά μια καπνεργάτρια – πρόκειται για εξειδικευμένη εργασία – στην ηλικία αυτή ώστε να πάρει σύνταξη και να μην πάνε χαμένα τα χρόνια της δουλειά της!
Σημειώνεται επιπροσθέτως ότι η δουλειά του καπνεργάτη είναι εξειδικευμένη και ιδιαιτέρως ανθυγιεινή.
Το αίτημα των καπνεργατών στο υπουργείο Απασχόλησης
΄Έτσι λοιπόν πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας των καπνεργατών είναι: Επίδομα με 75 μεροκάματα και όταν συμπληρώνουν τα 50 τους χρόνια να βγαίνουν σε πλασματική σύνταξη με 2.500 ένσημα οι γυναίκες και 3500 ένσημα οι άνδρες.
Το αίτημα αυτό μετέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου στη συνάντησή του με την υφυπουργό Απασχόλησης κα Καλαντζάκου στο υπουργείο Μακ – Θράκης. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Παπαχρήστου η κα Καλαντζάκου ήταν ήδη ενήμερη για το θέμα από μια σύσκεψη (τις μέρες των Χριστουγέννων ) με το κ. Κοντό και αποδέχτηκε το αίτημα του ΕΚΞ εκ νέου συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων ώστε να αποκομίσει πληρέστερη εικόνα του προβλήματος και προπάντων να προωθήσει τη λύση του. Ο ίδιος ο κ. Παπαχρήστου αποκόμισε την αίσθηση ότι το αίτημα θα αντιμετωπιστεί θετικά και θα υπάρξει ειδική ρύθμιση από το υπουργείο καθώς είναι δίκαιο.
Μένει βέβαια να αποδειχθεί στην πράξη!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
-
Το «Σπίτι μου ΙΙ» προσμονούν οι ξανθιώτες και η τοπική κτηματαγορά
Ξεκινούν στις 15/1 οι αιτήσεις από νέους και νέα ζευγάρια. Περιφερειακά της πόλης διαθέσιμ… -
ΕΠΣ Ξάνθης: 11η εξ αναβολής αγωνιστική σε Β1 και Β2
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές Με τα παιχνίδια της εξ’ αναβολής 11ης στροφής θα συνεχιστεί … -
National League 1: Δύσκολη έξοδος για τον Λεύκιππο σήμερα στις Σέρρες
Διαιτητές και πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής Συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα της National…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
ΕΠΣ Ξάνθης: 11η εξ αναβολής αγωνιστική σε Β1 και Β2
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές Με τα παιχνίδια της εξ’ αναβολής 11ης στροφής θα συνεχιστεί … -
National League 1: Δύσκολη έξοδος για τον Λεύκιππο σήμερα στις Σέρρες
Διαιτητές και πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής Συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα της National…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση
Με σύνθημα «στόχο …