Η προληπτική ογκολογία σώζει ζωές

0

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησαν οι ΄Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ που φιλοξένησαν τον διακεκριμένο ογκολόγο Α. Βρίτσιο που ανέπτυξε με τον χαρακτηριστικό επικοινωνιακό του λόγο το αντικείμενο της επιστήμης του, της προληπτικής ογκολογίας ενώ αίσθηση προκάλεσε στους παρακολουθούντες η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έλλειψής της που οδηγεί στο κάπνισμα και σε άλλες γενεσιουργές αιτίες του καρκίνου που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Μεγάλη αποδείχθηκε η αίθουσα του Δημοτικού Αμφιθεάτρου του Δήμου Ξάνθης το Σάββατο 12 Απριλίου 2008 στις 7 το απόγευμα αφού παρά το ενδιαφέρον θέμα της ομιλίας που ετοίμασαν οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’, δεν ήταν γεμάτη. Με παράπονο υποδέχονταν η Πρόεδρος κ. Ψωμά – Ψαρρή με τα μέλη του Συλλόγου, όσους αποφάσισαν να περάσουν εποικοδομητικά το απόγευμά τους δράττοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ογκολόγο Α. Βρίτσιο, ν΄ αναπτύσσει το θέμα ‘Προληπτική Ογκολογία’. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης και η εκπρόσωπος του Υπερνομάρχη. Χ. Δημούδη.
Στο ιστορικό του Συλλόγου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της ο κ. Ψωμά καθώς και στους σκοπούς και την δράση του τόσο σε εθνικό και τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενώ παρουσιάζοντας τον ομιλητή προσπάθησε με γλαφυρό τρόπο να διαγράψει το προφίλ του ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη του προσφέροντας παράλληλα ανεκτίμητο κοινωνικό έργο με την ενημέρωση που παρέχει σε κάθε γωνιά της χώρας για την πρόληψη του καρκίνου.
Επιστήμονας και αρχαιολάτρης
Ο Α. Βίτσιος που ξεκίνησε την καριέρα του ως Στρατιωτικός Γιατρός, ακολούθησε στη συνέχεια πανεπιστημιακή καριέρα ενώ οι συμμετοχές του σε διεθνή συνέδρια και η διοργάνωση άλλων, καλύπτουν μια μακροσκελέστατη λίστα. Άνετος και επικοινωνιακός, με χαρακτηριστικό προσωπικό τρόπο μεταδοτικότητας, ‘΄κράτησε’ το ακροατήριο για δυο ώρες και κάτι δίνοντας πληροφορίες και εικόνες για τον καρκίνο αλλά και τους τρόπους που μπορεί να λειτουργήσει η πρόληψη που σώζει ζωές.
Όπως μας είπε ο κ. Βρίτσιος: «η Προληπτική Ογκολογία αντικείμενο έχει να μας μάθει πώς να προλαβαίνουμε τον καρκίνο. Δε μπορεί να υπάρχουν δημοσιεύματα που να λένε ότι βρέθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο, να κουμπώνεστε όταν τ’ ακούτε αυτά. Μεθοδολογία θέλει η αντιμετώπιση του καρκίνου και βήμα βήμα έχουμε καταφέρει πολλά αφού φτάσαμε πλέον το 50% των ασθενών να θεραπεύεται οριστικά. Το άλλο 50% αφορά σε δύσκολους καρκίνους όπως του πνεύμονος, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως, οι δύσκολοι καρκίνοι όπως τους αποκαλούμε, που έχουν σε μεγάλο βαθμό σχέση με τις έξεις του ανθρώπου όπως το κάπνισμα ή οι ορμόνες που παίρνουν κάποιες γυναίκες για κοσμητικούς λόγους και κάνουν τον καρκίνο του μαστού. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ο γιατρός του εαυτού του στην πρόληψη. Η ιατρική έχει πολλά ρίσκα, είναι πολλές έννοιες καλώς συνδυασμένες. Δεν είμαστε καλά ενημερωμένοι οι Έλληνες αλλά δεν θέλουμε να ενημερωθούμε κιόλας όπως αποδεικνύεται».
Ιδρυτής του Ινστιτούτου ‘Αριστοτέλης’ ως αρχαιολάτρης, συνδυάζει την ιατρική επιστήμη με την γνώση της ελληνικής ιστορίας σε κάθε πλευρά της γης: «όταν ανακάλυψα τον χώρο που δίδασκε ο Αριστοτέλης αισθάνθηκα ντροπή γιατί ήταν ένα γκρεμισμένο συρματόπλεγμα κι έβοσκαν πρόβατα» μας είπε και πάνω σ’ αυτό βασίστηκε η δημιουργία του Ινστιτούτου Αριστοτέλης που έχει πλούσια δράση σε διεθνές επίπεδο συνδυάζοντας την ιατρική και ειδικότερα την ογκολογία που είναι η ειδικότητά του, με τον πολιτισμό.
Όπως μας ενημέρωσε ο Καθηγητής: «ξεκινώντας από ιατρικό βήμα, έχουμε προβάλλει παγκοσμίως την ιστορία της Μακεδονίας. Κάθε Τετάρτη κάνουμε μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας και μετά ακολουθεί ένα σεμινάριο αυτογνωσίας κι έχουν αναφερθεί σε πολλά ζητήματα όπως το μακεδονικό, το τουρκικό και πολλά άλλα».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…