Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων

Η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων

0

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, στις 10:00 το πρωί, στην Λέσχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, διοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας της πόλης μας. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν το λεγόμενο «Human Trafficking», κάνοντας χρήση της αγγλικής ορολογίας που περιγράφει το ανθρώπινο δράμα της παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων, με το οποίο πρώτοι έρχονται συνήθως σε επαφή οι έλληνες αστυνομικοί.
Σκοπός του σεμιναρίου, που συνδιοργανώθηκε από την Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) και την μη κυβερνητική οργάνωση «Αντιγόνη», ήταν η ευαισθητοποίηση των αστυνομικών της πόλης μας στο θέμα της διακίνησης και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων, ενημερώνοντάς τους σχετικά με τις νεότερες νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που υφίστανται αυτή την μεταχείριση καθώς και πρακτικές γνώσεις για την πιο ανθρώπινη αντιμετώπισή τους, μιας και συνήθως είναι θύματα σωματεμπορίας ή εμπορίου οργάνων σώματος. Απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν οι έλληνες αστυνομικοί να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματικότερη συνδρομή στα θύματα ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν καλύτερα τα δικαιώματα που τους παρέχει η νομοθεσία, ώστε να είναι σε θέση να στραφούν αποτελεσματικότερα εναντίον των εμπόρων, καθώς και να παρέχουν σε αυτά πληροφόρηση πάνω στις εναλλακτικές λύσεις που τους παρέχονται και αφορούν δυνατότητες για εργασία και εκπαίδευση καθώς και για οργανωμένο και οικειοθελή επαναπατρισμό.
Ομιλητές του σεμιναρίου ήταν οι κύριοι Τσιάμογλου Ιωσήφ, πολιτικός επιστήμονας και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αντιγόνη» και Τρεμόπουλος Μιχαήλ, δικηγόρος και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους ομιλητές του σεμιναρίου, το πρόβλημα της διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων με σκοπό το κέρδος (όπως ορίστηκε αυτή η μορφή εγκληματικότητας από τον Ο.Η.Ε.), έχει κάνει εντονότερη την παρουσία του τα τελευταία έξι με επτά χρόνια και συνήθως οδηγεί σε άλλες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η σωματεμπορία, το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και η «μαύρη» εργασία. Οι λόγοι της διακίνησης είναι συνήθως η έλλειψη ευκαιριών εργασίας και εκπαίδευσης αυτών των ατόμων στους τόπους καταγωγής τους καθώς και η φιλοδοξία τους για μια καλύτερη ζωή. Το τελευταίο είναι συνήθως που τους κάνει και υποχείρια οργανωμένων και πολυμελών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης, που στην χώρα μας αποτελούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από έλληνες υπηκόους, οι οποίοι είναι τόσο γνώστες της γλώσσας όσο και των διαφόρων «παραθύρων» της λειτουργίας των φορέων ελέγχου, τα οποία και εκμεταλλεύονται για να μπορούν να συνεχίζουν την δράση τους αλλά και να επιβάλλονται στα θύματά τους.
Οι ελλείψεις τόσο στο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή τους στην χώρα μας, που είναι τόσο χώρα προορισμού, όσο και χώρα διέλευσης, αποτελούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου που, σύμφωνα με τους ομιλητές, εγείρει, εκτός των ηθικών και άλλα, πιο πρακτικά ζητήματα, όπως της ασφάλειας και της υγιεινής, καθώς οι συνεχείς μετακινήσεις των θυμάτων και ο ανύπαρκτος έλεγχός τους δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το βιολί …βιολάκι του ο κ. Αγγά

Και πριν αλέκτωρ …