Η συνέχιση και ανάπτυξη μιας προσπάθειας που εξελίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια, με την διοργάνωση μεταβάσεων ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό και την επαφή τους με ξένους επιχειρηματίες, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008, από τις 10:30 το πρωί, μέχρι τις 17:00, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Ελισσώ», πραγματοποιήθηκε φόρουμ ελλήνων επιχειρηματιών της περιοχής με ξένους επιχειρηματίες – εισαγωγείς, κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Οι επιχειρηματικές συναντήσεις αυτές έχουν οργανωθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (παλαιότερα γνωστή και ως Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών – Ο.Π.Ε.) με μεγάλη επιμέλεια, με μία πρώτη επαφή με τους τοπικούς επιχειρηματίες για να διαγνωστούν οι εξαγωγικές τους δυνατότητες, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναζήτηση εισαγωγικών επιχειρήσεων σε χώρες – στόχους, κυρίως του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και όχι μόνο, οι οποίες να έχουν διαπιστωμένο ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε συζητήσεις και επαφές με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ακολουθεί το κλείσιμο συγκεκριμένων ραντεβού μεταξύ των επιχειρήσεων, στα πλαίσια τέτοιων συναντήσεων, οι οποίες στοχεύουν πρωταρχικά στην απόκτηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις της απαραίτητης εμπειρίας στις επαφές με ξένους αγοραστές, στην διερεύνηση των απαιτήσεων και των ενδιαφερόντων των τελευταίων, ενώ παράλληλα δεν αποκλείονται και οι άμεσες και απευθείας συνάψεις εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των επιχειρήσεων.
Όπως δήλωσε στο «Ε» η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργασιών, κα Εύα – Μαρία Μίλικ, που είναι και υπεύθυνη για την οργάνωση των επιχειρηματικών αυτών αποστολών, «μετά από τέσσερα χρόνια που διοργανώνουμε επιχειρηματικά ταξίδια ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό, αυτή την φορά λειτουργήσαμε κάπως «ανάποδα», φέρνοντας ξένες επιχειρήσεις στην χώρα μας για να συναντήσουν επιχειρηματίες της περιοχής. Αυτό παρουσιάζει και το εξής πλεονέκτημα: σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις ξένες επιχειρήσεις υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στους χώρους παραγωγής και παρατήρησης των διαδικασιών που ακολουθούνται καθώς και των παραγωγικών δυνατοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων με παράλληλη γνωριμία με τα προϊόντα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Όμως αυτός δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτών των συναντήσεων. Όπως τονίζουμε και στους επιχειρηματίες, ο σκοπός είναι η συνάντηση με ξένους επιχειρηματίες και η γνωριμία των τελευταίων με τα ελληνικά προϊόντα, τις παραγωγικές δυνατότητες των επιχειρήσεων καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραπάνω, τα οποία είναι άγνωστα σε πολλές ξένες επιχειρήσεις. Οι χώρες προέλευσης των επιχειρήσεων – αγοραστών είναι κυρίως η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, χώρες με μεγάλο αγοραστικό κοινό και μικρή προσβασιμότητα από τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Γερμανία, η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία και η Σκοτία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ρωσία, επικεντρωθήκαμε, τόσο σε γνωστές αγορές για τους έλληνες επιχειρηματίες, όπως η Μόσχα και η Αγ. Πετρούπολη, όσο και σε άγνωστες, όπως η Σιβηρία και το Νοβοσιμπίρσκ, στο οποίο σε πρόσφατη επίσκεψή μας το περασμένο καλοκαίρι, διαπιστώσαμε παντελή έλλειψη διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων».
Για την επιχειρηματική συνάντηση δηλώσεις έκανε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος εξήγησε ότι «είναι στα πλαίσια των στόχων του Οργανισμού, οι οποίοι για φέτος περιελάμβαναν και ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιφέρειας. Σήμερα γίνεται μια συνάντηση εισαγωγέων από συγκεκριμένες περιοχές με επιχειρήσεις από τη συγκεκριμένη περιφέρεια και τον συγκεκριμένο κλάδο, των τροφίμων. Στις προκαθορισμένες αυτές συναντήσεις, οι ξένες εταιρείες ξέρουν ποιον θα συναντήσουν, γνωρίζουν τα προφίλ των τοπικών επιχειρήσεων όπως και το τι τους ενδιαφέρει από τα προϊόντα των τελευταίων. Οι συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη φαίνονται να πηγαίνουν καλά και υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα και τις συμφωνίες που μπορούν να προκύψουν. Άλλωστε αυτές είναι ο τελευταίος στόχος αυτών των συναντήσεων, αφού προϋποθέτουν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή τους από τις λίγες ώρες που διαρκούν αυτές οι συναντήσεις. Χρειάζεται συνέπεια και επαναληψιμότητα στις επαφές από μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων για να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα και οι τοπικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται καιρό με τον Ο.Π.Ε. το γνωρίζουν καλά αυτό. Από την μεριά μας προσπαθούμε να κάνουμε απλά την ζωή των ελληνικών επιχειρήσεων πιο εύκολη».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr