Επέλαση τσιμπουριών στην Ξάνθη

0

Στα όρια της …τσιμπουρο – υστερίας βρίσκονται οι πολίτες του νομού μας αλλά και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ξάνθης, οι οποίοι νυχθημερόν τρέχουν να προλάβουν να αφαιρέσουν τα τσιμπούρια από πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι απευθύνονται στο Νοσοκομείο όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας, ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών, ιδιαίτερα μετά τα δύο θανατηφόρα κρούσματα σε περιοχές του νομού Ροδόπης. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το περασμένο Σάββατο, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κ. Φιλίππου, αντιμετωπίστηκαν 34 περιστατικά τη στιγμή που στην δεκαετή του θητεία είχε αντιμετωπίσει μόνο 3 – 4 περιστατικά!
«Το φαινόμενο είναι μεγαλύτερο απ’ ότι φανταζόμαστε. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 460 περιστατικά και από 3 Ιουλίου οπότε και παρουσιάστηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στην Κομοτηνή πάνω από 640! Οι πολίτες ανησυχούν και ακολουθούν τις οδηγίες μας. Εμείς αποστέλλουμε τα στοιχεία στον κ. Διοικητή, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει τη Διεύθυνση Υγείας», τονίζει ο κ. Φιλίππου.
Αρνητικά τα 3 ύποπτα κρούσματα
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αντωνακάκης μας πληροφόρησε ότι μόνο 3 περιστατικά απ’ αυτά θεωρήθηκαν ύποπτα για μολυσματική κατάσταση και νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο. Έγινε η ειδική εξέταση αίματος P.C.R. στο ειδικό εργαστήριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ταυτοποιείται η ύπαρξη ή όχι του επικίνδυνου ιού και τα οποία ήταν αρνητικά.
Ο κ. Αντωνακάκης πρόσθεσε ότι στην περιοχή μας επιπολάζει ο ιός του πυρετού της Κριμαίας και από το 1978 γίνονται σχετικές έρευνες. Ενδεικτικό είναι ότι η Τουρκία είχε 60 θανατηφόρα κρούσματα και στην περιοχή του Σμόλυαν της Βουλγαρίας υπήρξαν 4 – 5 θανατηφόρα.
Είναι συνεπώς πολύ πιθανό καθώς είναι συχνές οι επισκέψεις των κατοίκων του νομού μας ιδιαίτερα στην Τουρκία να μεταφέρουν τσιμπούρια μολυσμένα με τον ιό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρώτα περιστατικά πολιτών που πήγαν στο νοσοκομείο για αφαίρεση τσιμπουριών ήταν κατά 80% από την μειονότητα και ιδιαίτερα από την περιοχή των Κιμμερίων. Οι περισσότεροι είχαν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία.
Τώρα όμως τα ποσοστά έχουν γίνει 50 – 50%. Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε περιστατικό σε παιδάκι 3 χρόνων που είχε σ’ όλο του το σώμα 40 τσιμπούρια! Μάλιστα ομάδα γιατρών επισκέφτηκε το σπίτι του για να διαπιστώσει μήπως είναι ακατάλληλες οι συνθήκες διαβίωσης. Όμως όπως πληροφορήθηκαν, οι γονείς με το παιδί είχαν πάει εκδρομή και το παιδί έπαιζε στην ύπαιθρο!
Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των γιατρών
Κατ’ αρχήν ψυχραιμία συνιστούν οι γιατροί του νοσοκομείου κ. Φιλίππου και Χατζηδημητρίου και συστήνουν στους πολίτες: Οι μεν κτηνοτρόφοι και αγρότες να φορούν ρούχα και παπούτσια που να καλύπτουν τα σώματα τους καθώς είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες, οι δε υπόλοιποι πολίτες που έρχονται σε επαφή με ζώα να είναι προσεκτικοί . Αν διαπιστώσουν ότι έχουν τσιμπούρι – είναι ορατό και φέρνει φαγούρα και μόλυνση – να μην επιχειρήσουν να το αφαιρέσουν μόνοι τους καθώς υπάρχει κίνδυνος να μείνει μέρος από το ρύγχος του μέσα στο δέρμα στο οποίο επικολλάται και αν μεν είναι μολυσμένο με τον ιό του αιμοροϊκού πυρετού της Κριμαίας, μπορεί να αποτελέσει εστία μόλυνσης. Επιπρόσθετα διευκρινίζουν ότι τα τσιμπούρια αυτά καθ’ αυτά δεν είναι επικίνδυνα. Το επικίνδυνο είναι ότι μερικά απ’ αυτά είναι φορείς διαφόρων ιών οι οποίοι μεταφέρονται σ’ αυτά κυρίως από τρωκτικά και ακολυθέι η αλυσίδα της επιμόλυνσης από τα ζώα έως τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Σουηδοί υποφέρουν από τα τσιμπούρια, τα οποία όμως δεν είναι μολυσμένα! Επίσης συνιστάται στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών. Μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού με ειδικό τρόπο δίνονται οδηγίες και ακολουθεί 10ήμερη παρακολούθηση μήπως παρουσιαστεί πυρετός. Ο επικίνδυνος και συχνά θανατηφόρος πυρετός της Κριμαίας έχει συμπτώματα πολύ υψηλό πυρετό, ερυθρότητα στα μάτια, βήχα και αιμόπτυση, ερυθρότητα στο δέρμα ενώ προκαλεί βλάβες στα όργανα όπως στα νεφρά, το ήπαρ και το μυοκάρδιο.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Διομήδεια …μήλον της έριδος!

Λαμβάνοντας έναυ…