Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ελλάδα – Βουλγαρία- Τουρκία σε κοινές δράσεις

Ελλάδα – Βουλγαρία- Τουρκία σε κοινές δράσεις

0

Οι εκπρόσωποι από έξι Νομαρχίες απ’ την Ελλάδα, τρεις απ’ την Βουλγαρία και δυο απ’ την Τουρκία συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις και γνώσεις για τις ανθρωπονόσους και τις ζωονόσους της ευρύτερης περιοχής εντός του δικτύου των Νομαρχιών στα πλαίσια της διασυνοριακής συνεργασίας τους, καταρτίζοντας τον επιδημιολογικό χάρτη της περιοχής.
Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ‘Ζ Palace’ ημερίδα με θέμα: «Επιδημιολογικός Χάρτης της Διασυνοριακής Περιοχής του Δικτύου». Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των 11 Νομαρχιών των χωρών Ελλάδας , Βουλγαρίας, Τουρκίας που συμμετέχουν στο Δίκτυο, προήδρευσε ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης και παρακολούθησαν ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, ο Υποπρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδος, Δήμαρχοι του Νομού Ξάνθης, Αντινομάρχες και Αντιδήμαρχοι, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, επιστήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες απ’ τις τρεις χώρες.
Το δίκτυο και η αξία των κοινών δράσεων
Στο δίκτυο των Νομαρχιών συμμετέχουν απ’ την Ελλάδα οι Νομαρχίες Ξάνθης, Έβρου, Σερρών, Δράμας, Ροδόπης, Καβάλας, απ’ την Βουλγαρία οι Νομαρχίες Haskovo, Smolian, Blagoevgrand, απ’ την Τουρκία οι Νομαρχίες Αδριανούπολης και Kirdjali.
Στους χαιρετισμούς τους στην έναρξη των εργασιών τόσο ο Πρόεδρος του Δικτύου Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης όσο και οι Αντιπρόεδροι Νομάρχες Αδριανούπολης και Smolian, αναφέρθηκαν στην αξία της διασυνοριακής συνεργασίας και στα σημαντικά αποτελέσματα που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχεδίων σε πολλούς τομείς στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και στις σχέσεις των τριών χωρών. Απ’ τον κ. Παυλίδη τονίσθηκε η αξία των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί απ’ τα προηγούμενα διασυνοριακά προγράμματα όπως και η μελλοντικές δυνατότητες που δίνονται σε τομείς όπως ο τουρισμός και λόγω της αλλαγής του συγκοινωνιακού περιβάλλοντος της περιοχής με την ελαχιστοποίηση των αποστάσεων λόγω της διάνοιξης οδικών αξόνων επικοινωνίας. Απαραίτητο δε, θεωρεί τον οδηγό συνεργασίας όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των Νομαρχιών και των τριών κρατών.
Τα συγχαρητήριά του για την άψογη διοργάνωση της ημερίδας έδωσε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δεν έχουν σύνορα και τέτοιου τύπου συνεργασίες και δράσεις βοηθούν όχι μόνο σε συγκεκριμένους τομείς αλλά συνολικά στις σχέσεις των κρατών. Όσο για τον επιδημιολογικό χάρτη της περιοχής, ο κ. Σγουρίδης ανέφερε ότι η στατιστική που αποτελεί την διαστροφή της πολιτικής, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα για την πρόληψη νόσων αλλά και την καταστολή επιδημιών που δεν γνωρίζουν σύνορα.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Ελλάδος, Διοικητής της 4ης ΠΕΣΥ Β. Δελής αφού συνεχάρη τους διοργανωτές αναφέρθηκε στην πολυτιμότητα της συνεργασίας των Νομαρχιών του Δικτύου για την επίτευξη του στόχου που είναι η προάσπιση της υγείας των Ελλήνων και των γειτόνων. Ο κ. Δελής αναφέρθηκε επίσης στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως καθώς και στα διασυνοριακά Κέντρα Υγείας όπως αυτό στο Δήμο Μύκης Ξάνθης. Ο Διοικητής θύμισε στους παρευρισκόμενους για τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί από Ελλάδα και Βουλγαρία κι ενημέρωσε για την επικείμενη αδελφοποίηση δύο ελληνικών νοσοκομείων με δυο βουλγαρικά που θα ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας το επόμενο διάστημα. Κλείνοντας ο κ. Δελής ανέφερε την πρόθεση του Υπουργείου να δημιουργηθεί στην Ξάνθη το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις μεταφερόμενες νόσους απ’ τους μετανάστες μεταξύ των χωρών.
Κοινά προβλήματα που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση
Στις εισηγήσεις τους οι επιστήμονες που εκπροσωπούσαν τις 11 Νομαρχίες των τριών χωρών αναφέρθηκαν στα στοιχεία της έρευνας που έχει πραγματοποιήσει ο καθένας και η κοινή διαπίστωση ήταν ότι πολλοί είναι εκείνοι οι κοινοί παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής του Δικτύου. Ο επιδημιολογικός χάρτης της περιοχής που αποτυπώνει τόσο τις ανθρωπονόσους όσο και τις ζωονόσους της περιοχής, οδηγεί και στην κοινή αντιμετώπιση αλλά και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και στις τρεις χώρες που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…