Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αλλάζει η Εμπορική εικόνα της Ξάνθης

Αλλάζει η Εμπορική εικόνα της Ξάνθης

0

Αλλάζει ραγδαία η εμπορική εικόνα της πόλης! Κι αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα που βγαίνει από την επιθυμία της Αθωνικής Τεχνικής Α.Ε. να δημιουργήσει ένα πολυδύναμο Εμπορικό-Ψυχαγωγικό Κέντρο στην περιοχή μας.
Το συμπέρασμα της αλλαγής που επέρχεται και είναι πολύ κοντά μας ήδη, το έχουν διατυπώσει σχεδόν όλοι οι παράγοντες της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής του τόπου. Κι αν μερικοί ακόμα δεν το δηλώνουν ευθέως, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν το γνωρίζουν, αλλά σιωπώντας εκτιμούν ότι δε θα εκτεθούν αφενός ή θα ξορκίσουν το κακό αφετέρου!
Η απόφαση, όμως, είναι ήδη παρμένη. Κι αυτή η απόφαση στηρίζεται σε δύο βασικά στοιχεία. Πρώτον, η Ξάνθη είναι γεωγραφικός τόπος στο κέντρο αυτής της περιοχής, λόγω της Εγνατίας οδού που πλέον ενώνει και συντομεύει και δεύτερον, το κέντρο αυτό συνιστά και μία πληθυσμιακή συγκέντρωση, τέτοια που επιτρέπει την αγοραστική στήριξη παρόμοιων μεγάλων επιχειρηματικών επενδύσεων.
Αφού, λοιπόν, το Εμπορικό Κέντρο της Ξάνθης δεν έγινε ελκυστικό για τους πελάτες όλα αυτά τα χρόνια, μοιραία το κενό έρχονται να καλύψουν άλλοι επ’ έξω.
Πεζοδρομήσεις, πάρκινγκ, πεζοδρόμια, ελκυστικά καταστήματα, νέα σύγχρονα ωράρια λειτουργίας που ΔΕΝ έγιναν κι ας φωνάζει η Ομοσπονδία χρόνια, ήταν οι αιτίες που άφησαν κενό χώρο.
Κι αντί να ενισχυθεί το Εμπορικό Κέντρο, αποδυναμώθηκε. Αυτοκίνητα, θόρυβος, επικίνδυνη κάθοδος για μητέρες, ηλικιωμένους και άτομα με Ειδικές Ανάγκες, εγωισμός και έλλειψη επαγγελματισμού από ορισμένους εμπόρους, ωχαδερφισμός από το δήμο Ξάνθης και τον Εμπορικό Σύλλογο που είδαν το δέντρο κι έχασαν το δάσος.
Και σήμερα; Σήμερα όλοι αυτοί οχυρώνονται πίσω από μια στείρα άρνηση. Και πάλι χωρίς προτάσεις, χωρίς ανάληψη ευθυνών. Αποδεικνύονται επομένως, κατώτεροι των περιστάσεων. Και απειλούν ότι δε θα στηρίξουν στις εκλογές για το δήμο ή τη νομαρχία όσους ψηφίσουν υπέρ! Νοοτροπία του περασμένου αιώνα…
Τα γεγονότα τρέχουν, η ζωή αλλάζει ραγδαία, η παγκοσμιοποίηση σαρώνει αγορές και χώρες, τα κεφάλαια κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, οι αγορές είναι ανοιχτές και στην Ξάνθη μια μικρή μερίδα επαγγελματιών εθελοτυφλεί.
Και δεν είναι το ζητούμενο η άρνηση είναι τα επιχειρήματα αυτής που δεν ευσταθούν. Αρνούνται να δουν γύρω τους τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί ήδη και οι οποίες είναι δίπλα μας, κι αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:
1. Δημιουργία Εμπορικού Κέντρου σε έκταση 80-100 στρεμμάτων, πίσω από το αεροδρόμιο στο Ζυγό. Ήδη έχουν αγοραστεί 80 στρέμματα και γίνεται συζήτηση για το οικόπεδο των επίπλων Κίτσου. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι και ξανθιώτης.
2. Δημιουργία σούπερ μάρκετ της γερμανικής εταιρίας ALDI. Το κτήριο θα γίνει σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων μπροστά από τη σχολή αστυνομίας. Η ALDI είναι από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας.
3. Έχει αγορασθεί οικόπεδο από λαρισαϊκή εταιρία απέναντι από το Νοσοκομείο. Πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει ένα εμπορικό κέντρο που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνον.
4. Και τέλος τέταρτη επιλογή είναι το οικόπεδο της COCO-MAT στη βιοτεχνική ζώνη και το οποίο κτήριο είχε καεί πριν 1 χρόνο και κάτι.
Αλλάζει ή δεν αλλάζει η εμπορική εικόνα της Ξάνθης; Είναι τυχαία η άφιξη όλων αυτών των επιχειρήσεων εδώ: Και βέβαια όχι. Έψαξαν, είδαν, μέτρησαν και αποφάσισαν.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πόλη της Ξάνθης στην επόμενη απογραφή θα έχει 80.000 κατοίκους!
Βέβαια, όλες αυτές οι μονάδες δε θα στηριχτούν στην Ξάνθη μόνον, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας. Και η Ξάνθη βρίσκεται στο κέντρο αυτής της ιστορίας και θα πρέπει να το αξιοποιήσει αυτό πριν δει τα τρένα να φεύγουν…

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …