Την πορεία που έχει διαγράψει η προσπάθεια για την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Τέχνης και Σκέψης ‘Μάνος Χατζιδάκις’ όπως την έζησε ο εμπνευστής της ιδέας Γ. Παυλίδης παρακολουθούμε διαπιστώνοντας τον αγώνα που δίνεται για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο.
Αφορμής δοθείσης απ’ την ανατύπωση ενός φυλλαδίου που αναφέρεται στα σχέδια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης για την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού, Τέχνης και Σκέψης ‘Μάνος Χατζιδάκις’ που διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι: «η μελέτη και οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου αυτού έχουν ενταχθεί στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο ΠΕΠ και θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 1.614.087 ευρώ» ζητήσαμε απ’ το Νομάρχη Ξάνθης να μας αναφέρει την πορεία και την εξέλιξη για την δημιουργία του.
Παραχωρήθηκαν οι όροφοι κι όχι το ισόγειο!
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παυλίδης: «το θέμα του σπιτιού του Χατζιδάκι ξεκίνησε εκ του μηδενός από μένα. Μέχρι το 2000 όταν αποφασίσαμε με το τέλος της χιλιετίας να τιμήσουμε κάποιους ανθρώπους ως πρότυπα για την Ξάνθη και αναφέρομαι στον Μακαριστό Χριστόδουλο, στον Α. Μπαλτατζή και τον αείμνηστο δημιουργό Μ. Χατζιδάκι και ψάχνοντας στοιχεία πού έζησαν στην Ξάνθη, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το παλιό φρουραρχείο ήταν το σπίτι του. Η κατάστασή του ήταν τραγική. Είχαν σαπίσει οι στέγες, ήταν μια κατάσταση δραματική. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια προσπάθεια απόκτησης αυτού του κτιρίου για να το αξιοποιήσουμε. Προϋπόθεση όμως ήταν να περιέλθει στην κυριότητά μας απ’ το ελληνικό δημόσιο. Πετύχαμε μέχρι το 2002 να κάνουμε έναν κατ’ αρχήν προϋπολογισμό και να πάρουμε τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο απ’ το Υπουργείο Οικονομίας, όχι όμως το ισόγειο. Περιμέναμε τότε στις εκλογές να μας δοθεί και το υπόλοιπο του κτίσματος που είναι το μεγαλύτερο μέρος και συμπεριλαμβάνει και το οικόπεδο απ’ το Υπουργείο Οικονομίας. Αυτή την περίοδο εκδόθηκε αυτό το φυλλάδιο».
Η απόκτηση, η μελέτη, ο σχεδιασμός
Αναφερόμενος στον αγώνα που έδωσε ο κ. Παυλίδης είπε: «αυτό ξεκίνησε κι είναι παιδί δικό μου κι έγινε με υπογραφή του κ. Δούκα. Υπήρχαν συνεχείς αιτιάσεις και ανατροπές για να μην το πάρει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τότε όμως εμείς, το 2002,όντας καλόπιστοι γιατί έπρεπε να είμαστε καλόπιστοι, είχαμε υποβάλλει στο ΠΕΠ μ’ ένα συγκεκριμένο ποσό κι ελπίζαμε ότι θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό που αναφέρεται.
Δυστυχώς όμως δε μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες λόγω της άρνησης της τότε κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση προς την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και φτάσαμε αφού πήραμε το κτίριο, να προχωρήσουμε τη μελέτη, να βγάλουμε οικοδομικές άδειες, να μελετήσουμε εσωτερικά τον χώρο που ανακαλύφθηκε ότι έχει έναν τεράστιο χώρο τοιχογραφιών κι αυτή την ώρα είμαστε έτοιμοι και για ένταξη και για χρηματοδότηση και για κατασκευή. Έχει εκτιναχθεί το κόστος μετά την αποκάλυψη απ’ τη μελέτη εκτεταμένων τοιχογραφιών και προβλημάτων στατικών μετά την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο κτίριο στην κατ’ αρχήν μελέτη. Κοντά στα 2.000 τετραγωνικά μέτρα είναι οι τοιχογραφίες που πρέπει ν’ αποκατασταθούν κι όλα αυτά έχουν τεράστια κόστη».
Θα γίνει έστω και με δανεισμό!
Αποφασισμένος να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε δηλώνει ο Νομάρχης: «το κόστος για την αποκατάσταση μαζί με τις τοιχογραφίες μαζί με τον ΦΠΑ είναι κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι που αφορά τις τοιχογραφίες.
Έχω πει στον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης που έχει δείξει πολύ καλή διάθεση και το έχω διαμηνύσει και στο Υπουργείο Πολιτισμού, εάν στο αμέσως χρονικό διάστημα δε μας δώσουν καθαρή διέξοδο για την χρηματοδότηση, επειδή πρόκειται για ένα μνημείο κι ένα στολίδι για την Ξάνθη, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω διαδικασίες δανεισμού για να παραδώσουμε στην κοινωνία αυτό το κτίριο. Έγινε πολύς κόπος για να φτάσουμε μέχρι εδώ, είχαμε πολλά εμπόδια» ενώ κλείνοντας μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται και σε επικοινωνία με τον υιό Χατζιδάκι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com