Στέκει στις παρυφές της παλιάς πόλης, στη Γωνία Β. Κωνσταντίνου με τη Βενιζέλου, πλάι στο παλιό ταχυδρομείο. Παντέρημο και κακοποιημένο απ’ τη φθορά του χρόνου το τριώροφο κτίριο! Παντζούρια κλειδαμπαρωμένα, τζάμια σπασμένα, κάγκελα σκουριασμένα. Η αρχιτεκτονική του μαρτυρά παλιά μεγαλεία! Τώρα: «ΚΥΚΝΟΣ αυτοδιαχειζόμενος χώρος» λέει το πανό και όλοι οι Ξανθιώτες το γνωρίζουν ως κτίριο Στάλιου. Λιγότεροι ίσως γνωρίζουν ότι αγοράστηκε από τον ομώνυμο πρώην ιδιοκτήτη του πριν 20 χρόνια από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – 1988 επί πρυτανείας Γαλούση. Έκτοτε όμως το Δ.Π.Θ. δεν το αξιοποίησε και το κτίριο έφτασε να γίνει κάποια εποχή άντρο περιθωριακών, μέχρι τη στιγμή που παρενέβη ο τότε πρύτανης κ. Καραμπίνης και το κτίριο κλειδώθηκε.
Σήμερα όπως πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο έχει ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί η μελέτη αναστήλωσης και ανάπλασης του κτιρίου, έχει ενταχθεί στον 4ετή σχεδιασμό του ΔΠΘ, όμως …αναζητούνται κονδύλια, ήτοι 1.200.000 ευρώ ώστε να γίνει σύμφωνα με το σχεδιασμό του ένα λειτουργικό κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες υποδοχής και διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με το κοινό.
Αναζητούνται πόροι και η κρούση προς το υπουργείο Παιδείας δεν ήταν αποδοτική. Το Δ.Π.Θ. – σύμφωνα με το κ. Καραμπίνη – στρέφεται προς το Δ’ΚΠΣ και την περιφέρεια προκειμένου να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να υλοποιήσει το έργο που και το πανεπιστήμιο θα αποσυμφορήσει αφού θα είναι ένας λειτουργικός χώρος αλλά και μια περιοχή γενικά αναβαθμισμένης αισθητικά, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανάπλαση του διπλανού κτιρίου του Λυκείου Ελληνίδων θα την απαλλάξει από ένα ερείπιο που δεν συνάδει με την δομή και την αισθητική της.
Μαριάννα
Ξανθοπούλου