Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Προγράμματα 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2009 από τον ΟΑΕΔ για 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Προγράμματα 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2009 από τον ΟΑΕΔ για 200.000 νέες θέσεις εργασίας

0

Tο ένα δισεκατομμύριο ευρώ αγγίζει ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων που αναμένεται να ανακοινωθούν έως το τέλος του 2009 από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού δημιουργώντας συνολικά 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γιώργος Βερναδάκης επισημαίνει ότι: «Ο Οργανισμός δραστηριοποιείται ήδη πολυεπίπεδα και στοχευμένα με σκοπό να διατηρηθεί η απασχόληση στα σημερινά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό θα διαθέσει περίπου 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000 ευκαιριών απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης».
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανακοινωθεί περίπου 30.880 νέες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων που τρέχουν και κάποιων άλλων που αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε δύο νέα προγράμματα για την προώθηση άνεργων νέων στην απασχόληση ύστερα από εισήγηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Πρόκειται για τα προγράμματα «Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών – νέων επιστημόνων έτους 2009», το οποίο προτάθηκε προς το Yπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και το «Ειδικό Πρόγραμμα Προώθησης άνεργων νέων στην απασχόληση», το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του δ.σ. του Οργανισμού στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως. Τα δύο προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 190 εκατ. ευρώ και δημιουργούν 16.000 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν από έναν έως 25 εργαζόμενους. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώνεται μέσα στο 2008 από τον Οργανισμό και στοχεύει στη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2009. Το συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ «Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζομένων σε Μικρές Επιχειρήσεις» θα υλοποιηθεί από φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και θα χρηματοδοτηθεί από τον κλάδο ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ. Για πρώτη φορά εφέτος παρέχεται δυνατότητα υποβολής προτάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης υπό προϋποθέσεις στα Εργατικά Κέντρα της χώρας.
Ακόμη ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τους προστατευόμενους από το άρθρο 2 του Νόμου 2643/98 (που αφορά την «Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 5α»), που επιθυμούν να διορισθούν, υπό το καθεστώς προστασίας του παραπάνω νόμου, σε θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις ή φορείς του άρθρου 2 του Ν. 2643/98 του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οι θέσεις αφορούν 4.880 άτομα σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλουν (προσκομίζοντάς τις ή αποστέλλοντάς τες ταχυδρομικώς με απόδειξη – συστημένη επιστολή) μόνον τις ειδικές, έντυπες αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις τους, που διατίθενται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι ξεκίνησε ήδη η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή σε δύο ακόμη νέα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας και νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Με τα δύο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 124,83 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργούνται συνολικά 10.000 θέσεις απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης. Ειδικότερα πρόκειται για:
– Το «πρόγραμμα ΝΘΕ 2008» προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία συνολικά 6.500 νέων θέσεων εργασίας για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 31 έως και 44 ετών. Έχει προϋπολογισμό 64.837.500 ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010.
– Το πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης αφορά συνολικά 3.500 ανέργους άνω των 33 ετών (έως 64 ετών) που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση. Το «γενικό πρόγραμμα ΝΕΕ έτους 2008» έχει προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί το 2008 και το 2009.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…