Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατά πολύ για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης και καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έχει παίξει η μείζονα αντιπολίτευση που γίνεται δέκτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τα φέρνει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης με 38 θέματα ημερήσιας διάταξης. Η αντιπολίτευση όμως έχει άλλη άποψη αφού τα 9 ερωτήματα που κατέθεσε για συζήτηση εκτός ημερησίας, είναι σε άλλη τελείως κατεύθυνση από τα προγραμματισμένα.
Συγκεκριμένα τα θέματα που κατέθεσαν οι ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ είναι:
1) Οικισμός Νεάπολης (Διαμαρτυρία του Δ.Σ. του Συλλόγου «Η αναβάθμιση της Νεάπολης»)
– Εγκατάλειψη χώρων πρασίνου (πάρκα)
– Εγκατάλειψη χώρων παιδικής χαράς.
– Καταπάτηση πεζοδρόμων.
– Εσωτερικός και περιφερειακός φωτισμός (ρύθμιση και συγχρονισμός).
– Καθαριότητα και ευταξία εσωτερικών δρόμων και πεζοδρόμων.
– Ηχορύπανση ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες
2) Θ.Λ.Ε. Προϋπολογισμός – Απολογισμός των εκδηλώσεων.
Κοινή διαπίστωση του συνόλου των τοπικών ΜΜΕ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας ότι ο θεσμός εκφυλίζεται και αργοπεθαίνει με την παρούσα μορφή. Εντεινόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας, εμφανής απουσία του Ξανθιώτικου λαού, κάθε χρόνο και λιγότεροι επισκέπτες. Δεν θεωρεί η Δημοτική Αρχή ότι πρέπει επιτέλους να τεθεί το θέμα επί τάπητος και να ανοίξει τις πόρτες της ΔΕΑΞ σε όσους έχουν τη διάθεση και τις γνώσεις να προσφέρουν? Ζητούμε να οριστεί ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να συζητηθεί διεξοδικά. Ζητούμε επίσης να απευθύνουν άμεσα προσκλήσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει τις προτάσεις του. Να υποβληθούν ολοκληρωμένα σχέδια μετεξέλιξης των ΘΛΕ και να βραβευτεί η καλύτερη πρόταση.
3) Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τη λειτουργία συγκεκριμμένου προβεβλημένου στελέχους της συμπολίτευσης που τοποθετήθηκε πρόσφατα σε θέση καίριας ευθύνης δεν θα πρέπει να δοθούν επιτέλους πειστικές απαντήσεις προς τον Ξανθιώτικο λαό; Και αν όλ’ αυτά αληθεύουν δεν θα έπρεπε να υπάρξει παραίτηση για λόγους ευθιξίας ή και αποπομπή του από την Προεδρία της κυριότερης Δημοτικής Επιχείρησης;
4) Θέματα τιμολογίων ΔΕΥΑΞ. Ποιες ήταν οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΞ αμέσως μετά τις εκλογές;
5) Ενημερωτικό τεύχος Καταναλωτή.
Σύμφωνα με τον Νόμο 1069/80 η ΔΕΥΑΞ υποχρεούται κάθε χρόνο να συντάσσει και αποστέλλει στους καταναλωτές Ειδικό Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτή, με όλα τα ουσιώδη στοιχεία της επιχείρησης (οικονομικές καταστάσεις, Επενδύσεις, δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας κ.λ.π.). Αυτό υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Δ/ντή. Η μη σύνταξη ή η μη αποστολή του Τεύχους αυτού συνιστά παράβαση καθήκοντος.
6) Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΔΕΑΞ σε σχέση με το θέμα που προέκυψε από την καταστρατήγηση του κοινωνικού προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και την παράνομη ως φαίνεται μετάταξη εργαζόμενης σε άλλη θέση. Θέμα εξάλλου που προκάλεσε και την έγγραφη παρέμβαση της Περιφέρειας.
7) Ενημέρωση σε σχέση με τα προβλήματα διάθεσης κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρήσεις της πόλης μας. Τι επί τέλους είναι νόμιμο και πως κάθε φορά δίνεται διαφορετική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων;
8) Γενική εγκατάλειψη περιοχής ΣΑΜΑΚΩΒ. Ευταξία δρόμων, κακός φωτισμός, εντεινόμενες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.
9) 3ο -13 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Γυμναστήριο ακατάλληλο προς χρήση.
Υγρασία καθιστά επικίνδυνες τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και ήδη η αρμόδια Δ/ντρια έδωσε εντολή να κλείσει. Τι προτίθενται να πράξουν οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ