Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μείωση κατά 50% της καπνοκαλλιέργειας στον νομό

Μείωση κατά 50% της καπνοκαλλιέργειας στον νομό

0

Καλή χαρακτηρίστηκε η φετινή χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς σε σχέση πάντα με το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισαν το περσινό πρόβλημα με τα απούλητα καπνά και τον κίνδυνο να χάσουν τις επιδοτήσεις. Έτσι είναι μεν ικανοποιημένοι, σύμφωνα με έρευνα του «Ε» στην ορεινή περιοχή, ως προς αυτό το σκέλος οι καπνοπαραγωγοί όχι όμως και από τις τιμές καθώς αυτές κυμάνθηκαν από 1,20 – 4 ευρώ το κιλό και αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός της μονοκαλλιέργειας και του τρόπου καλλιέργειας λόγω του μικρού κλήρου, καθώς και την απασχόληση όλης της οικογένειας εκτιμούν ότι δεν πληρώνεται καλά ο ιδρώτας τους μιας ολόκληρης χρονιάς!
Ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Πασχαλίδης όμως τονίζει ότι υπήρχαν και καπνά που πουλήθηκαν 5.30 ευρώ το κιλό στην ορεινή περιοχή και ότι η μέση τιμή στον νομό μας σε ορεινή και πεδινή περιοχή ήταν 3,30 κατά 20% υψηλότερη από την περσινή μέση τιμή που ήταν 2,80 ευρώ το κιλό. Το δε γεγονός ότι πουλήθηκαν όλα έγκαιρα και δόθηκε έγκαιρα όλη η επιδότηση κατά τον κ. Πασχαλίδη αποτελεί ένα εχέγγυο για τους καπνοπαραγωγούς να μην αφήσουν την καπνοκαλλιέργεια.
Μείωση κατά 50% της καπνοκαλλιέργειας στον νομό
Και αυτό συνιστά το κομβικό σημείο του προβλήματος καθώς περίπου το 50% των καπνοκαλλιεργητών του νομού, αφού εξασφάλισαν τις επιδοτήσεις κατοχυρώνοντας δικαιώματα, σύμφωνα με την ποσόστωση τους, εγκατέλειψαν τον καπνό με συνέπεια στην μείωση της παραγωγής. Έτσι φέτος η παραγωγή του νομού ήταν 1 εκ. κιλά, ενώ πέρυσι ήταν 2,50 εκ. κιλά. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος αύξησης της τιμής αφού η προσφορά είναι μικρότερη.
Μετά το 2009…τι;
Να σημειώσουμε ότι προβληματισμό προκαλεί στους εναπομείναντες παραγωγούς καθώς το …2009 είναι κοντά και σύμφωνα με την ΚΑΠ θα μειωθούν στο μισό οι επιδοτήσεις (το άλλο μισό θα πάει στον πυλώνα Αγροτικής Ανάπτυξης) αν και ο κ. Πασχαλίδης ήταν καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαπραγματεύεται στην Ε.Ε. μαζί την Ιταλία να συνεχιστούν μέχρι το 2013 όποτε θα γίνει και η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Ολοκληρωμένη διαχείριση από την Ομάδα Καπνοπαραγωγών
Αυτό που επίσης πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η Ομάδα Καπνοπαραγωγών που συστάθηκε πριν 10 χρόνια, αριθμεί όλους τους καπνοπαραγωγούς του νομού (3000 μέλη) και ασκεί ολοκληρωμένη διαχείριση. Όπως: Ενημερώνει τους καπνοπαραγωγούς για τις ποσότητες, τι φυτοφάρμακα να χρησιμοποιήσουν, πότε μετά τη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων πρέπει να γίνει η συγκομιδή. Διαχειρίζεται επίσης τις πωλήσεις και τις πληρωμές από την Ε.Ε. Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι το μέλλον είναι η συμβολαιακή γεωργία που είχε ξεκινήσει η ΣΕΚΕ με μερικούς καπνοπαραγωγούς γιατί διασφαλίζεται η ποσότητα, η ποιότητα, η διάθεση και οι τιμές. Επίσης αναφέρθηκε στη βιολογική καπνοκαλλιέργεια που γενικά έχει αύξηση κατά 66% από το 2005 στην περιφέρειά μας όμως στον τομέα του καπνού είναι σε πειραματικό στάδιο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Ξάνθης

Αποτέλεσμα της ιδέας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, ήτ…