Υπό συζήτησιν ο αναπτυξιακός

0

Προ εορτών η τακτική συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού συμβουλίου Ξάνθης  – Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 19.30 – όπου συζητήθηκαν 8 θέματα που αφορούν τις δράσεις του επιμελητηρίου.

Αρχικά δόθηκε έγκριση για την διοργάνωση από το Επιμελητήριο Ξάνθης της έκθεσης «Γεύσεις της Ξάνθης», που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Εμπορική Λέσχη την περίοδο του Καρναβαλιού και καθώς οι Αποκριές φέτος μέσα στο Φεβρουάριο (18 Φεβρουαρίου) πήραν τις αποφάσεις τους νωρίς…

Συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο: Τοποθέτηση Αθανασιάδη

Στη συνέχεια και καθώς το θέμα αφορούσε την τροποποίηση του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου (3299/2004), ο επικεφαλής του συνδυασμού της αντιπολιτευτικής πτέρυγας κ. Γιάννης Αθανασιάδης στην τοποθέτησή του έκανε μερικές επισημάνσεις αναφορικά με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του νόμου.

Συγκεκριμένα τον χαρακτήρισε «πρόχειρο» και «τροπολογία της νύχτας», και ότι η σύγκρισή του με τον προηγούμενο νόμο είναι παραπλανητική καθώς οι εγκρίσεις του νόμου αυτού αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων ενώ οι εγκρίσεις του προηγούμενου νόμου αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία του νέες επιχειρήσεις. Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ελάχιστε επενδύσεις έχουν ξεκινήσει ενώ τα ποσά που έχουν εκταμιευτεί είναι μηδαμινά (70 εκ. ευρώ στις 5  – 9 – 2006).

Κατήγγειλε αδιαφάνεια στην «κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από τον ουσιαστικά μηδενικό αριθμό απορρίψεων αιτήσεων (300 φάκελοι εξετάστηκαν από το Υπουργείο Οικονομία και Οικονομικών και εγκρίθηκαν οι 299).

Αθανασιάδης: «Μέχρι και επιχορήγηση της MERCEDES για αποθηκευτικούς χώρους έχει εγκριθεί. Με ποια λογική πρέπει η πώληση των αυτοκινήτων της MERCEDES να ενισχύεται από τον έλληνα φορολογούμενο;»

Ο κ. Αθανασιάδης καταλήγοντας ανέφερε 2 βασικούς λόγους που η τροποποίηση του νόμου δεν διορθώνει κανένα από τα αρνητικά στοιχεία των προηγούμενων:

1.Η παροχή προκαταβολή της ενίσχυσης που καθιερώθηκε με το Ν. 3299/2004 αυξάνεται από 30% σε 50%. Ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να εισπράξει την μισή επιχορήγηση πριν δαπανήσει 1  ευρώ. Η ρύθμιση αυτή οδηγήσει σε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

2.Καταστρατηγείται ο σκοπός του επενδυτικού νόμου που ήταν η αποκέντρωση των επενδύσεων Πρώτη φορά παρέχεται και στην Αττική το σύνολο των ενισχύσεων που παρέχονται και στην υπόλοιπη χώρα που κυμαίνονται από 15 – 40%. Παράδειγμα: Στο ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (Β’ Περιοχή) θα χορηγείται ενίσχυση κατά 10 μόλις μονάδες μικρότερη από την Ξάνθης  (55%)

Και το δια ταύτα: Γιατί λοιπόν να επενδύσει κανείς στην απομακρυσμένη Ξάνθη;

Με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Αθανασιάδη ξεκίνησε μια συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο. Ο κ. Ανδρικόπουλος σημείωσε ότι ο λόγος του κ. Αθανασιάδη είναι πολιτικός και ότι ο ισχύων αναπτυξιακός είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με τους παλιούς.

Ο κ. Κατσαρίκας σημείωσε ότι το Επιμελητήριο δεν είναι κυβέρνηση που αποφασίζει και ότι ο νέος αναπτυξιακός εμπεριέχει πολλές από τις προτάσεις των Επιμελητηρίων της Θράκης που κατατέθηκαν τον Ιούνιο και πολλά θετικά στοιχεία.

Ο κ. Σιούτας εστίασε αλλού το πρόβλημα. Αφ’ ενός ότι κανένας αναπτυξιακός δεν μπορεί να είναι αρεστός σε όλους  και ότι το πρόβλημα δεν είναι στις επιδοτήσεις αλλά το τι θα παράγεις και έθιξε ένα καίριο θέμα. Αυτό του κατακλυσμού της αγοράς στην περιοχή μας με φτηνά προϊόντα από Κίνα κ.λ.π. που δημιουργούν ένα αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σ’ αυτό απάντησε ο κ. Ανδρικόπουλος αναφερόμενος στη …Βασίλισσα Βικτωρία: «Η βασίλισσα Βικτωρία δεν υπόγραφε δύο διατάγματα το ένα για  την ανάμειξη της Αγγλίας στον πόλεμο Βορείων Νοτίων στην Αμερική και την εισαγωγή δημητριακών, η οποία απαγορευόταν στην Αγγλία με συνέπεια το ψωμί να είναι πανάκριβο και να πεινάει ο λαός. Αφήστε και μεις να φάμε και ας έρθουν κι οι Κινέζοι»!

Ο κ. Μπαντάκ έθιξε το θέμα της ενημέρωσης προτείνοντας να δράσει το Επιμελητήριο προς αυτή την κατεύθυνση ενημερώνοντας τους επαγγελματίες. Ο κ. Ανδρικόπουλος όμως είπε ότι υπάρχει το περιοδικό του Επιμελητηρίου έχουν μοιραστεί CD και όσοι ενδιαφέρονται έχουν πηγές ενημέρωσης.

Το θέμα έκλεισε με την παρέμβαση του αντιπροέδρου κ. Μωραίτη: «Οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν ήταν σοβαρές. Παλιότερα πήγαιναν στα λαμόγια…»!

Η συνέχεια αφορούσε στην έκδοση κάρτα υγείας μελών του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να προσφέρει στα μέλη του με την επιβάρυνση των 2 ευρώ κατ’ άτομο της κάρτα υγείας όπου θα μπορούν να έχουν υπηρεσίας υγείας με το Διαβαλκανικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτό θα επιβαρύνει το Επιμελητήριο κατά 8.000 ευρώ ετησίως. Επειδή όμως «ξίνισε» κάποιους (κ. Σιούτα)  η σύμβαση με το Διαβαλκανικό και ακούστηκε ότι το επιμελητήριο θα λειτουργήσει σαν πλασιέ του στα μέλη του παρά τη θετική αντιμετώπιση που είχε η πρόταση το θέμα αναβλήθηκε για άλλη συνεδρίαση.

Τα υπόλοιπα θέματα ήταν ενημερωτικά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το Κέντρο ηλεκτρονικού εμπορίου παύει να λειτουργεί επειδή θεωρείται παρωχημένο, ενημερώθηκε το σώμα για την δικαστική απόφαση φυλάκισης της κας Βασιλειάδου και γνωστοποιήθηκε ότι το Επιμελητήριο θα κινηθεί δικαστικά προκειμένου να καλύψει μέρος του ελλείμματος του ταμείου του που δημιουργήθηκε από την κατάχρηση. Επίσης ορίστηκαν εκπρόσωποι σε επιτροπές (εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας της Νομαρχίας) και προσδιορίστηκε ο χώρος και ο χρόνος (14 Ιανουαρίου στο «Νατάσσα») για την κοπή της πίτας του ΕΒΕ, καθώς και η αναφορά για τις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας  και την επανεκλογή του κ. Κασιμάτη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αν έχεις φίλο …υφυπουργό διάβαινε…»!

Συνάντηση είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος της Βιστονίδας κ. Τσολακίδης, με τον υφυπουργό Απασχό…