Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Βιολογική Γεωργία: Επιθετική πολιτική

Βιολογική Γεωργία: Επιθετική πολιτική

0

Η ξεχασμένη στο παρελθόν βιολογική γεωργία μπαίνει τώρα μπροστάρης στο στοίχημα της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα Ως το 2007 στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, τα βιολογικώς παραγόμενα αγροτικό τρόφιμα και προϊόντα (λάδι. τυρί. γάλα. κρέας, φρούτα, σιτηρά, κ.α) να αποτελούν το 2% του όγκου της γεωργικής παραγωγής, της χώρας. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 0.7% Πα την βιολογική γεωργία και τα αγροτικά προϊόντα, που παράγονται βιολογικό τρόπο και. με κριτήριο την ποιότητα, η φράση "είμαστε ο.τι τρώμε" μπορεί να γίνει το μήνυμα που θα κυριαρχεί για τα επόμενα χρονιά.

Για την ελληνική οικονομία και, δή, για την αγροτική οικονομία, τα βιολογικά προϊόντα, μπορούν να αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό για την αύξηση των εξαγωγών.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2005 (Ιανουάριος-Μάιος 2005) οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 20,9% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2004. Με πρώτα το λάδι και τα φρούτα, έγιναν στους πρώτους πέντε μήνες του έτους εξαγωγές αξίας 1,08 δις. ευρώ, από 880 εκατ. ευρώ που ήταν η αξία τους στο πρώτο πεντάμηνο του 2004.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα βρίσκουν πελάτες και αγοραστές σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου. Η προβολή των προϊόντων, μέσα από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Γ ΚΠΣ συμβάλει καθοριστικά στο να γίνουν γνωστά στην διεθνή αγορά.

Ήδη, "τρέχει" ένα νέο πρόγραμμα για την προβολή αγροτικών προϊόντων. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, κρατικοί και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχουν στην διάθεση τους ένα κονδύλι 22,3 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Αρκεί να υποβάλλουν προτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις επιχορήγησης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, που είναι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η στροφή στα ποιοτικά αγροτικά τρόφιμα, προϋποθέτει, κατάλληλους μηχανισμούς, ελέγχου και πιστοποίησης από την πλευρά των αρμοδίων οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και, άρτια οργάνωση από την πλευρά των αγροτών.

Τα δυο αυτά βασικά συστατικά, παντρεύονται μέσα στην βιολογική γεωργία για να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα που είναι η ποιότητα του προϊόντος για τον καταναλωτή και η κατάκτηση καλύτερης θέσης στο βάθρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με τον ΟΠΕΓΕΠ. τον οργανισμό που εφαρμόζει σήμερα την πολιτική πάνω στην βιολογική γεωργία, προχωρούν σε σειρά μέτρων ώστε τα βιολογικά προϊόντα να δώσουν υπεραξία στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Καθιερώθηκε ήδη, ένα Εθνικό Σήμα πιστοποίησης της ποιότητας στα βιολογικώς παραγόμενα προϊόντα. Με το σήμα αυτό πρόκειται να κυκλοφορούν όλα τα συσκευασμένα προϊόντα που διακινούν οι εταιρίες στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα ειδικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα, ένταξης στο σύστημα πιστοποίησης περισσότερων οργανισμών, που σημαίνει ότι διευρύνεται η αγορά για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πιστοποίηση της ποιότητας των βιολογικών προϊόντων, αφού προηγουμένως πιστοποιηθούν οι ίδιες από τον ΟΠΕΓΕΠ.

Τίθεται σε ισχύ νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.

Κάθε παραγωγός που μπαίνει στο πρόγραμμα πιστοποιείται ως βιοκαλλιεργητής και, λαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις που ξεκινούν από τα 33,5 ευρώ το στρέμμα και φτάνουν στα 90 ευρώ το στρέμμα (βλ. σχετικό πίνακα).

Φυτική παραγωγή

Το 1999 η βιολογική μέθοδος όσον άφορα τον τομέα της φυτικής παραγωγής εφαρμόστηκε σε έκταση 220.000 στρεμμάτων και, τότε αντιπροσώπευε το 0,63% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας. Σήμερα πάνω από 1,5 εκατ. στρέμματα και περισσότερες από 8.000 εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχτεί στην βιολογική γεωργία, ή την βιολογική κτηνοτροφία, με καλλιέργειες όπως:

> Η ελιά σε ποσοστό πάνω από 50% της συνολικής έκτασης.

> Τα εσπεριδοειδή.

>Το αμπέλι.

>Τα σιτηρά.

>Τα οπωρολαχανικά

Μεγάλη ανταπόκριση των κτηνοτρόφων

Μεγάλη όμως είναι και η ανταπόκριση των Ελλήνων κτηνοτρόφων στην παραγωγή προϊόντων βιολογικής κτηνοτροφίας, όπως γάλα. τυριά, κρέας, μέλι, γιαούρτι, ιδίως με την ισχύ του νέου νομικού πλαισίου, αλλά και με τις ρυθμίσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στην μεγάλη προσπάθεια που κατ-βάλλουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα της εθνικής οικονομίας, συμβάλει καθοριστικά και το νέο ευέλικτο σχήμα για την έγκριση επενδύσεων και την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων που διαχειρίζεται μέσα από 4 επιχειρησιακά προγράμματα του Γ’ΚΠΣ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η μείωση της γραφειοκρατίας, με κατάργηση δικαιολογητικών και ενδιάμεσων σταδίων δίνει αποφασιστική ώθηση στην εκτέλεση των προγραμμάτων του Γ’ΚΠΣ ώστε οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα αλλά και από τους αγρότες-επενδυτές να εκταμιεύονται, γρήγορα και απλά, χωρίς καμία "έκπτωση" στα κριτήρια διαφάνειας.

Το σχέδιο για μεγαλύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων με λιγότερη γραφειοκρατία, ξεκίνησε για 4 μέτρα:

– Τους νέους αγρότες.

– Τα σχέδια βελτίωσης.

– Τις επενδύσεις στη μεταποίηση και το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων και.

– Τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού χώρου, γνωστά ως ΟΠΑΑΧ.

Οι επιδοτήσεις ανά καλλιέργεια στην βιολογική γεωργία

Καλλιέργεια      ΕΥΡΩ/στρέμμα

Ελαιώνες ελαιοπαραγωγής         72,2

Ελαιώνες για επιτραπέζια ελιά    90,0

Κρόκος 90,0

Αμπέλια            90,0

Μηλωειδή, Πυρηνόκαρπα, λοιπές δενδρώδεις       90,0

Ακρόδρυα (καστανιές, φουντουκιές, καρυδιές)       40.0

Εσπεριδοειδή    90,0

Κηπευτικά, μποστανικά, σπαράγγι, φράουλες, μηδική      60.0

Αρδευόμενες αροτραίες   60,0

Σιτηρά, όσπρια, ξηρικές καλλιέργειες      33,5

Αρωματικά – Φαρμακευτικά        33,5

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χαράζει «Κοινή Πορεία» για το Δήμο Σταυρούπολης

«Κοινή Πορεία»… για το Δήμο της Σταυρούπολης,  χάραξε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον …