Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Το ‘Κουρμπάν Μπαϊράμι’ ξεκινάει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Το ‘Κουρμπάν Μπαϊράμι’ ξεκινάει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

0

Η παραμονή της πρωτοχρονιάς συμπίπτει με την πρώτη μέρα του πενθήμερου εορτασμού του Κουρμπάν Μπαϊραμιού των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας.

«Φέτος γιορτάζουμε όλοι μαζί» μας λέει περιχαρής ο Μουφτής Ξάνθης κ. Εμίν Σινίκογλου και συνεχίζει: «στις 31 Δεκεμβρίου είναι η παραμονή του ‘Κουρμπάν Μπαϊράμ΄’που γιορτάζουμε την άφιξη του Αβραάμ, που μας έρχεται από τη δική σας ‘Παλαιά Διαθήκη’».

Κατά την κινητή αυτή γιορτή των Μουσουλμάνων, υπάρχουν πολλά κοινά έθιμα με αντίστοιχα του Πάσχα της Χριστιανοσύνης. Την παραμονή το απόγευμα γίνεται η προσευχή στο τζαμί και την επομένη αρχίζει επίσημα ο εορτασμός με προσευχή και πάλι στις 7.30΄το πρωί στο τζαμί. Στη συνέχεια ευλογούνται απ’ τον Χότζα οι «τυχείες». Τα ζώα δηλαδή που σφαγιάζονται για να καταναλωθούν. Πρόκειται για βόδια, αρνιά και πρόβατα που κάθε οικογένεια μαγειρεύει για τη γιορτή.

Όπως μας λέει ο Μουφτής: «πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 5.00΄ το απόγευμα, όποιας από τις τέσσερις μέρες διαλέξουν οι πιστοί. Ένα μέρος του κρέατος ή ένα κομμάτι από τις ‘τυχείες’ πρέπει να δοθεί σε οικογένειες που δεν έχουν, π.χ. απ’ τα 100 κιλά βόδι, τα 30 πρέπει να πάνε σε ασθενέστερους οικονομικά».

Έθιμα που μοιάζουν με αυτά του Χριστιανικού Πάσχα και αποδεικνύουν ότι οι δυο μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν ομοιότητες στη βάση τους και κοινούς συμβολισμούς. Σε περιοχές όπως η πολυπολιτισμική Θράκη που αρμονικά συμβιώνουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αυτά τα κοινά σημεία είναι πυλώνες οικοδόμησης αγαστών και ειρηνικών ανθρώπινων σχέσεων.

 Τις θερμές ευχές του στους Ελληνορθόδοξους συμπολίτες επί τη ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων, εκφράζει ο Μουφτής Ξάνθης, ευχόμενος         : «Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία» καθώς και στους ομόθρησκούς του Μουσουλμάνους. Σε όλους εύχεται : «Ειρήνη, Υγεία, Αγάπη».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Βιστονίδας

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βιστονίδας η Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμ…