Από το καλοκαίρι «ταλαιπωρείται» η ΣΕΚΑΠ, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ξάνθης και πρόεδρος του σωματείου της κ. Νίκος Παπαβασιλείου προκειμένου να «περάσει» το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 15 εκ. ευρώ και να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα βελτίωσης του εξοπλισμού της, καθώς είναι η τελευταία χρονιά που μπορούν καπνοβιομηχανίες να ενταχθούν εξαιτίας του «κυνηγητού» που υφίστανται λόγω της αντικαπνιστικής εκστρατείας που κερδίζει ολοένα έδαφος στην Ευρώπη. Απ’ την άλλη… με τον παρά της …«δεν καταλαβαίνει τίποτε», αποδεικνύει ηPhillips Morris αφού το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκ. ευρώ «πέρασε» ανεμπόδιστα.
Όπως πληροφορηθήκαμε σήμερα θα ανακοινωθεί αν τελικά θα εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο της ΣΕΚΑΠ, καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας θα αποφασίσει.
Το ένα σκέλος του αιτιολογικού της κωλυσιεργίας χρεώνεται – κατά τον κ. Παπαβασιλείου – και στην ΑΤΕ, η οποία είναι μεγαλομέτοχος και έπρεπε αφ’ ενός να το εγκρίνει και να το προωθήσει στο υπουργείο Οικονομίας αφ’ ετέρου δε να χρηματοδοτήσει υπό την μορφή δανείου με τους δικούς της όρους την ίδια συμμετοχή της ΣΕΚΑΠ, πράγμα που έκανε.
Το άλλο όμως σκέλος – σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαβασιλείου – όμως έχει την αιτία του σε μια γενικότερη κυβερνητική «εύνοια» προς τις πολυεθνικές γεγονός που στοιχειοθετείται από τον φόρο που έχει επιβληθεί στα φτηνά τσιγάρα – σήματα που έχουν κύρια ελληνικές καπνοβιομηχανίες – με αποτέλεσμα να ισοσκελίζεται η κατάσταση και να μειώνεται ο ανταγωνισμός: « Οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν παράγουν το φτηνό τσιγάρο. Το ακριβό τσιγάρο το έχουν πάρει μεγάλες καπνοβιομηχανίες και είναι λίγα τα ακριβά ελληνικά τσιγάρα που «περπατούν»στην αγορά. Ο φόρος που επιβλήθηκε στα φτηνά τσιγάρα είναι ευνόητο ότι «χτυπά» την ελληνική καπνοβιομηχανία».
Μαριάννα Ξανθοπούλου