Το αλφαβητάρι του καλού ψηφοφόρου

0

Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν την ερχόμενη εβδομάδα να αναδείξουν ης νέες δημοτικές και νομαρχιακές αρχές. Συγκεκριμένα, 4.743.553 άνδρες εκλογείς και 5.077.322 γυναίκες θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Το αλφαβητάρι του κάλου ψηφοφόρου θα βοηθήσει να ρίξουν την ψήφο τους.

ΑΡΧΗ της ψηφοφορίας ορίστηκε στις 7 το πρωί και η λήξη στις 7 το απόγευμα. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, ισχύουν οι ίδιες ώρες έναρξης και λήξης.

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ πού ψηφίζετε! Μπορείτε να καλέσετε στο «1564», να σας ενημερώσουν για το εκλογικό σας τμήμα.

ΓΙΝΕΤΑΙ και ηλεκτρονικά η ενημέρωση για το εκλογικό τμήμα. Πληροφορίες δίνονται από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), όπου επιλέγοντας την ένδειξη «Εκλογές» και στη συνέχεια «Μάθε πού ψηφίζεις» θα σας δοθούν όλες οι πληροφορίες.

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΤΕ μέλος σε εφορευτική επιτροπή. Ο μόνος τρόπος να μην περάσετε την ημέρα σας σε κάποιο εκλογικό τμήμα είναι λόγοι επαγγελματικοί ή υγείας, για τους οποίους πρέπει με βεβαιώσεις να ενημερώσετε εγκαίρως το οικείο Πρωτοδικείο. Για ασθένεια της τελευταίας στιγμής, απαιτείται επίσης βεβαίωση γιατρού.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ δεν υπάρχουν σε αυτές τις εκλογές. Ο θεσμός του ετεροδημότη ισχύει μόνο σε εθνικές εκλογές και έτσι όσοι δεν κατοικείτε στον δήμο όπου είστε εγγεγραμμένοι, πρέπει να μεταβείτε σε αυτόν για να ψηφίσετε.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΔΕΙΑ! Δικαιούστε από μία έως τρεις – ημέρες, ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να διανύσετε για να φτάσετε στον δήμο όπου ψηφίζετε. Μια εργάσιμη ημέρα για απόσταση από 100 έως 200 χιλιόμετρα, δύο εργάσιμες για απόσταση από 20 έως 400 χιλιόμετρα και τρεις εργάσιμες για απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω.

ΗΡΘΕ η ώρα να ταξιδέψετε. Στις τιμές των εισιτηρίων δικαιούστε έκπτωση 30% για τα τρένα (τα διαστήματα 13-17 Οκτωβρίου και 20-24 Οκτώβριο) και 25% στα ΚΤΕΛ (12 – 18 Οκτωβρίου χα; 19-25 Οκτωβρίου). Στα πλοία, μόνο η εταιρεία Blue Star Ferries παρέχει έκπτωση 20%.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ πριν φύγετε από το σπίτι, να πάρετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο σας. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορέσετε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

ΙΣΧΥΕ1 ακόμη πως η ψήφος είναι υποχρεωτική, πάρα την κατάργηση των διοικητικών κυρώσεων (όπου κάποιος δεν μπορούσε να βγάλει διαβατήριο εάν δεν είχε ψηφίσει). Βάσει του νόμου, δικαιολογημένοι είναι οι κάτοικοι εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και όσοι κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο για τις δημοτικές εκλογές. Συνολικά, έχουν εγγραφεί 8.921 πολίτες από χώρες της Ε.Ε.

ΛΑΘΟΣ εγγραφή διαπιστώνεται όταν ο αντιπρόσωπος συγκρίνει το όνομα σας στον εκλογικό κατάλογο με αυτό της ταυτότητας σας και δεν συμπίπτουν πλήρως τα στοιχεία. Αν συμβεί αυτό, πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τον δήμο.

ΜΠΟΡΕΙ. αν είστε γυναίκα, να βρεθείτε προ εκπλήξεως: το επώνυμο στον εκλογικό κατάλογο είναι του συζύγου, ενώ στην ταυτότητα το πατρικό σας-ή το αντίστροφο. Πριν φτάσετε στο εκλογικό τμήμα, προμηθευτείτε – για παράδειγμα-ληξιαρχική πράξη γάμου ή διαζυγίου

 

ΝΕΟΙ εκλογείς θα είναι 232.569 άτομα που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους μετά τις τελευταίες εκλογές του 2004. Συνολικά το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων σε σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002 φτάνει στο 4,89% του εκλογικού σώματος.

ΞΕΧΑΣΑΝ να σας εγγράψουν στους εκλογικούς καταλόγους. Μην πτοείστε. Μπορείτε μέχρι και τη λήξη της ψηφοφορίας να απευθυνθείτε στον δήμο, προκειμένου να σας χορηγήσει πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια και να ψηφίσετε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα.

ΟΤΑΝ φτάσει η ώρα να ψηφίσετε, θα σας δώσουν πρώτα ένα λευκό φάκελο και τα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές. Στη συνέχεια και αφού ρίξετε τον φάκελο στην κάλπη, θα παραλάβετε και τον γαλάζιο φάκελο με τα ψηφοδέλτια για τις νομαρχιακές εκλογές.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ για να ψηφίσουν πρέπει να δώσετε σε εγκύους, υπερήλικες, αναπήρους, ασθενείς, άλλα και σε όσους την ημέρα εκείνη καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (αξιωματικοί Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί ή άλλοι υπάλληλοι που απασχολούνται με τη διενέργεια των εκλογών),

ΡΩΤΑΤΕ τι είναι αυτή η ένδειξη «Δ» δίπλα στο όνομα σας στον εκλογικό κατάλογο; Απλώς, είστε ένας από τους διπλοεγγεγραμμένους. Θα υπογράψετε ειδική υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψηφίσατε ούτε προτίθεστε να ψηφίσετε άλλου -με όποιες κυρώσεις συνεπάγεται, αν μπείτε στον πειρασμό να ξαναψηφίσετε.

ΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ! Το όριο στις τρεις υπερνομαρχίες είναι μέχρι και 4 σταυροί, στις νομαρχίες με 21 μελή και 25μελή συμβούλια μέχρι και 2 σταυροί, στις νομαρχίες με 31 μελή συμβούλια μέχρι και 3 σταυροί και στις νομαρχίες με 3 7μελή συμβούλια και άνω 4 σταυροί. Για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, οι εκλογείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά μπορούν να βάλουν μέχρι και 3 σταυρούς, ενώ σε όλους τους άλλους δήμους μέχρι και 2 σταυρούς.

ΤΟΠΙΚΑ συμβούλια θα εκλεγούν σε όλους τους καποδιστριαχούς δήμους, Γι’ αυτό, έχετε το δικαίωμα να βάλετε ένα σταυρό σε όποιον υποψήφιο τοπικό σύμβουλο θέλετε από τον συνδυασμό που επιλέξατε.

ΦΑΚΕΛΩΣΑΤΕ τον… συνδυασμό χωρίς να βάλετε σταυρό ή βάζοντας περισσότερους από όσους προβλέπεται; Μην ανησυχείτε, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

ΧΩΡΙΣ σταυρό εκλέγονται οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι. Ακόμη όμως και αν βάλετε σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.

ΨΑΧΝΕΤΕ την έξοδο και τότε μπορεί κάποιοι να σας ρωτήσουν τι ψηφίσατε. Μην απορήσετε και μην τους προσπεράσετε χωρίς σκέψη. Μπορείνα είναι άνθρωποι των εταιρειών δημοσκόπησης που θα δώσουν τα exit polls μετά τις 7 το βράδυ.

ΩΡΑ για τηλεόραση, ραδιόφωνο ή Ίντερνετ, αν  είστε φαν της τεχνολογίας: η ροή των αποτελεσμάτων θα αρχίσει μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αν έχεις φίλο …υφυπουργό διάβαινε…»!

Συνάντηση είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος της Βιστονίδας κ. Τσολακίδης, με τον υφυπουργό Απασχό…