Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Με παρέμβαση Τσαλίδη η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πόρτο Λάγος

Με παρέμβαση Τσαλίδη η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πόρτο Λάγος

0

Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πόρτο Λάγος με το δίκτυο του ΟΣΕ ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ και εκπροσώπων φορέων του λιμανιού, παρουσία του βουλευτή Ξάνθης Φίλιππου Τσαλίδη.

Θετικά εξελίσσεται το ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού του Πόρτο Λάγος με το δίκτυο του ΟΣΕ μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2006 στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Χιόνη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από τον ΟΣΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χιόνης Δ., ο Αρχιμηχανικός Β. Ελλάδος κ. Φόλλας Ε. ο βουλευτής Ξάνθης κ. Τσαλίδης Φ., ο Λιμενάρχης Λάγος  κ. Συμεωνίδης Δ., ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λάγος κ. Τσιρχόγλου Θ., ο Πρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών κ. Καρπούζης Σ., ο Ναυτικός πράκτορας κ. Καραβέτης και ο εκπρόσωπος του αλιευτικού συνεταιρισμού Λάγος κ. Μπαλάσσης.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, το καλοκαίρι ετέθη στον κ. Τσαλίδη το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με το δίκτυο του ΟΣΕ και δεδομένου του ότι ο Οργανισμός έχει ως στρατηγικό στόχο την εμπορευματική κίνηση και το λιμάνι πληροί τις προϋποθέσεις,ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε και πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση από την οποία βγήκαν πολύ θετικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε χρηματοδότηση μελέτης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη σύνδεση του Λάγος με τον κόμβο Πολυσίτου, μήκους 11 χιλιομέτρων. Το έργο υπολογίζεται να ανέλθει στο κόστος των 100 εκατομμυρίων ευρώ και όπως ανέφερε ο κ. Τσαλίδης, είναι ένα μάλλον μικρό έργο για τον ΟΣΕ αλλά με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την περιοχή ενώ ο κ. Τσιρχόγλου τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του Λάγος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εμπορευματικής κίνησης αν λάβει κανείς υπόψη και τα σχέδια του ΟΣΕ που περιλαμβάνουν τη σιδηροδρομική ένωση των βιομηχανικών περιοχών Ξάνθης και Κομοτηνής με το δίκτυο με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση μεγάλων πελατών του λιμανιού.

Πιστοποιημένο λιμάνι

Το λιμάνι του Λάγος είναι ο μοναδικός κρατικός λιμένας της χώρας που έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001/2000 που αφορά στα χύμα εμπορεύματα ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τσιρχόγλου μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επέκταση και εκβάθυνση του λιμανιού. Η πραγματοποίηση του έργου αυτού θα δώσει τη δυνατότητα να δέχεται περισσότερα και μεγαλύτερα καράβια με φυσική συνέπεια να χαρακτηριστεί ως εμπορευματικός σταθμός λόγω μεγάλης κίνησης εμπορευμάτων. Όσο για την άντληση των πόρων για την υλοποίηση του έργου, θα γίνουν προσπάθειες να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Η αναβάθμιση με κάθε τρόπο του λιμανιού του Λάγος θα εξυπηρετήσει με πολλά κοινά οφέλη και γειτονικές χώρες που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον όπως η Βουλγαρία που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επακόλουθα της βιοαιθανόλης για την ΕΒΖ

«Διέβη τον Ρουβίκωνα» η ΕΒΖ με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ της εταιρείας για μετατροπή τω…