Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Σύσκεψη για στήριξη της χοιροτροφίας

Σύσκεψη για στήριξη της χοιροτροφίας

0

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός προήδρευσε προχθές σε σύσκεψη με θέμα τη στήριξη της ελληνικής χοιροτροφίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Μπενόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), κ. Ιωάννης Βλέμμας, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Κτηνοτροφία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Κυριάκης, εκπρόσωπος του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π, (Οργανισμός Πιστοποίησης Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων), εκπρόσωποι των χοιροτροφικών μονάδων, καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξης του ελληνικού χοιρινού κρέατος, η προστασία των χοιροτροφικών προϊόντων από τις εισαγωγές και τις παράνομες «ελληνοποιήσεις», καθώς και η αποτροπή της παραπλάνησης και παραπληροφόρησης των καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά χοιρινού κρέατος, σε συνεργασία με τα κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και του ΕΦΕΤ.

2. Να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση ισοζύγια στα συσκευαστήρια και τυποποιητήρια χοιρινού κρέατος, έτσι ώστε να καταγράφεται η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν σε σχέση με το έτοιμο προϊόν που παράγεται και διακινείται στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτραπούν περιπτώσεις «ελληνοποίησης» εισαγόμενου χοιρινού κρέατος και διάθεσής του στην αγορά ως εγχώριο. Έτσι, θα επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο η αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή και συγχρόνως η ουσιαστική προστασία και στήριξη της ελληνικής χοιροτροφίας. Σε αντίθεση  περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις..

3. Να πραγματοποιηθεί καμπάνια προβολής και διαφήμισης του ελληνικού χοιρινού κρέατος, προκειμένου να γνωρίσουν οι καταναλωτές τα ποιοτικά πλεονεκτήματα αυτού του προϊόντος έναντι των εισαγόμενου.

4. Να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές εκείνες τις επιχειρήσεις, οι οποίες, παραβιάζοντας την νομοθεσία, επιχειρούν να τους παραπλανήσουν.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός, κ. Κοντός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση  για τη στήριξη της ελληνικής χοιροτροφίας. Με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου  του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Μπενόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, κ. Βλέμμα συμφωνήσαμε  να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησής των Ελλήνων καταναλωτών στην αγορά χοιρινού κρέατος. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των χοιροτρόφων ξεκινούμε καμπάνια προβολής και ανάληψης των ποιοτικών  πλεονεκτημάτων του δικού μας προϊόντος».

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Μπενόπουλος δήλωσε ότι: «Γίνεται μία σημαντική προσπάθεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΦΕΤ, για εντατικοποίηση των ελέγχων, με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στο άμεσο μέλλον».

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Βλέμμας επεσήμανε ότι : «Έγινε μία σημαντική συνάντηση με τους χοιροτρόφους, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε «φρένο» στις παράνομες ελληνοποιήσεις χοιρινού κρέατος. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, επιβάλλουμε αυστηρές ποινές όπου εντοπίζονται παραβάσεις, με σκοπό να προφυλαχθούν οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς και οι Έλληνες χοιροτρόφοι».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών του 2002

Δήμος Ξάνθης Πληθυσμός:52.270 Εγγεγραμμένοι:40.089 Έδρες:27 Τμήματα:75 Ψήφισαν:27.240 Έγκυ…