Συμπεράσματα της Συνάντησης Life

0

Η λήξη της Συνάντησης Εργασίας με θέμα «Η Συμβολή του LIFE-Φύση ΙΙΙ στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Περιοχών Φύση 2000: η Περίπτωση της Ελλάδας», το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί για την Υπερνομαρχία και τους Εταίρους της στο Έργο «Διαχείριση Ενδιαιτημάτων και Προστασία Αρπακτικών Πουλιών στο Δέλτα και στα Στενά του Νέστου» την έναρξη της τελικής φάσης ενός συνόλου δράσεων που αντιπροσωπεύουν η κάθε μία ένα εφαλτήριο για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.

Βασικό συμπέρασμα της Συνάντησης ήταν ότι η σημασία του Έργου, τόσο για τον επικεφαλής του, δηλ. την Υπερνομαρχία, όσο και για τους υπόλοιπους Εταίρους (Δασαρχείο Καβάλας και Σταυρούπολης, ΕΠΟ, ΕΕΠΦ, Master Hellas και ΕΘΙΑΓΕ – ΙΝΑΛΕ), αποτέλεσε το έναυσμα για την εμπλοκή τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων, η πραγματοποίηση των οποίων θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια τον ρόλο του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας.

Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα Χρηματοδοτικά Μέσα (ΠΕΠ ΑΜΘ, Κ.Π. INTERREG, ΕΠΠΕΡ, κ.ο.κ. ) η Υπερνομαρχία σχεδιάζει και υλοποιεί, πάντα σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μια σειρά έργων τα οποία πέρα από την διαχείριση του περιβάλλοντος αποσκοπούν στην δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων που στηρίζονται στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου, όπως και στην παροχή υπηρεσιών γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές.

«Το περιβάλλον», δήλωσε κατά την έναρξη της Συνάντησης ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής  Αυτοδιοίκησης  Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κος Κων/νος Τάτσης, «δεν είναι σημαντικό μόνο για την οικολογική ισορροπία, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου».

Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά μηνύματα  για τους εκατό και πλέον συνολικά ανθρώπους που συμμετείχαν στη Συνάντηση Με άλλα λόγια ότι οι προσπάθειες προστασίας και ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών κρίνονται εντέλει από τον βαθμό αποδοχής από τους πολίτες. Πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από προϋπόθεση ζωής, ένα υγιές περιβάλλον είναι και βασικό εργαλείο για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εμπλεκόμενων κοινωνιών.

Το Έργο LIFE του Νέστου περιλαμβάνει ιδιαίτερα σύνθετες και πρωτοποριακές δράσεις, όπως π.χ. οι επανασυνδέσεις των παλαιών κοιτών του ποταμού Νέστου, η υλοποίηση των οποίων επιτεύχθηκε χάρη στο συνδυασμό των δεξιοτήτων που προσφέρει το εταιρικό σχήμα.

Η σύμπραξη των ενδιαφερόμενων φορέων και ατόμων, κατά προτίμηση προερχόμενων από την τοπική κοινωνία, αναγνωρίσθηκε ως μια ακόμη βασική παράμετρος για την επιτυχή υλοποίηση έργων που αφορούν στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Η συνεννόηση και η συνεργασία με τους ζωντανούς φορείς της τοπικής κοινωνίας είναι για την Υπερνομαρχία ο μοναδικός τρόπος για την επιτυχή εκτέλεση των έργων αλλά και για την αποδοχή και αναγνώριση των επιπτώσεων τους από τους πολίτες.

Στην Συνάντηση συζητήθηκαν εκτενέστατα οι εξελίξεις στον τομέα της ασκούμενης πολιτικής για το περιβάλλον και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα – Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, στον οποίο έχει τεθεί επικεφαλής από το καλοκαίρι του 2005 ο Υπερνομάρχης κ. Κων/νος Τάτσης, αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και η ανάληψη της διαχείρισης του προγράμματος LIFE κατά την επερχόμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013)  από το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., γεγονός που διασφαλίζει για την διαχείριση του περιβάλλοντος ένα αξιόλογο ετήσιο προϋπολογισμό, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στα περίπου 13 εκ. €.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …