Συνδικαλιστές …στα θρανία

0

Στα …θρανία βάζει η ΓΣΕΕ τους συνδικαλιστές της ιδρύοντας το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) που αποτελεί μια εσωτερική της δομή εκπαίδευσης και  που ξεκινά με προγράμματα μικρής και μεσαίας διάρκειας που θα  λειτουργήσουν σε περιφερειακό επίπεδο. Πρόκειται για προγράμματα εισαγωγικής επιμόρφωσης των συνδικαλιστικών στελεχών τα οποία θα συνδεθούν με μια βασική συνδικαλιστική εκπαίδευση και κατόπιν ακολουθεί φοίτηση το ανώτατο επίπεδο της Ακαδημίας της Εργασίας της ΓΣΕΕ. Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας που ήδη έχει ξεκινήσει είναι η επιμόρφωση των συνδικαλιστών ώστε να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους ικανότητα, να αποκτήσουν  γνώσεις και δεξιότητες ικανές ν’ αντιπαλέψουν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην εργασία στο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον καθώς και η ανάδειξη της νέας γενιάς συνδικαλιστών που θα δώσει νέο αίμα ορμή και αγωνιστικότητα που χρειάζεται το συνδικαλιστικό κίνημα.   «Αλλάζουν τα πάντα …αλλάζουμε κι’ εμείς κρατώντας βασικές σταθερές και κυρίως στο επίπεδο των αξιών και των αρχών του συνδικαλιστικού κινήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος που βρέθηκε στην Ξάνθη για να εγκαινιάσει το Μνημείο Καπνεργατών στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης αλλά και να παρουσιάσει το πιλοτικό αυτό  πρόγραμμα μέρος του οποίου ήταν ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Το συνδικαλιστικό κίνημα και η Δια βίου Εκπαίδευση».

Στόχος: Η ανάδειξη μιας νέας γενιάς  «μορφωμένων» συνδικαλιστών

Την ημερίδα παρακολούθησαν πρόεδροι σωματείου του δυναμικού του εργατικού κέντρου και εργαζόμενοι συνδικαλιστές. Ο κ. Παναγόπουλος συνοδευόταν από τον γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Κώστα Πουπάκη, τον κ. Μιχάλη Κουρουπό, Διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΑΝΕΠ και τους βασικούς στυλοβάτες του εγχειρήματος που ήταν εισηγητές στην ημερίδα: Γιώργο Κατρουμάνη, πρόεδρο Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Ιωάννη Κουκιάδη, Καθηγητή του ΑΠΘ, Νίκο Παϊζη, επιστημονικό συνεργάτη του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Παπαβασιλείου τόνισε την αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης στο συνδικαλιστικό κίνημα: «Σε μια εποχή που η γνώση εξελίσσεται ταχύτατα και η τεχνολογία ανανεώνεται με γρήγορους ρυθμούς η δια βίου εκπαίδευση των εργαζομένων που είναι οργανωμένη στα συνδικάτα πρέπει να  αποτελέσει τη νέα φιλοσοφία του συνδικαλιστικού κινήματος και παράλληλα να συνιστά τον καινοτόμο θεσμό της ευνομούμενης κοινωνίας μας».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος σημείωσε με έμφαση: « Είναι ένα εγχείρημα τολμηρό, δύσκολο, ρηξικέλευθο και οι στόχοι του είναι πολλαπλοί. Θέλουμε η νέα γενιά συνδικαλιστών που πρέπει να την αναδείξουμε, να την εφοδιάζουμε με εφόδια ώστε ν’ ανταποκριθούν στην δύσκολες συνθήκες με διαπραγμάτευση στην κοινωνική παρουσία στην πολιτική παρουσία του συνδικαλιστικού κινήματος».

Πουπάκης: ««Τα προβλήματα είναι πολλά  που δεν όμως αντιμετωπίστηκαν σήμερα όπως περιμέναμε…»

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Πουπάκης αφού πρώτα έκανε μια γενικότερη αναφορά στα προβλήματα του σήμερα που επιβάλλουν την επιμόρφωση που θα ζωντανέψει το συνδικαλιστικό κίνημα. Παράλληλα με τις δηλώσεις άφησε να υπερισχύσει ο συνδικαλιστικός του ρόλος έναντι του πολιτικού καθώς είναι πρόεδρος της ΔΑΚΕ και άφησε αιχμές για την κυβερνητική εργασιακή πολιτική:   «Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι αποτέλεσμα μιας 10ετίας που δεν όμως αντιμετωπίστηκαν σήμερα όπως περιμέναμε. Προβλήματα στα οποία προστέθηκαν και καινούργια για τα οποία είμαστε αντίθετοι και αγωνιζόμαστε. Επιθυμούμε ταχεία επίλυση αυτών, ώστε η χώρα μας να περάσει σε μια δημιουργική περίοδο κοινωνικής πολιτικής. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και με την κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους που σήμερα δεν υπήρξε».

Επίσης ο κ. Πουπάκης απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με τα προβλήματα των καπνεργατών τόνισε: « Όλα τα επαγγέλματα περνούν δυσκολίες και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ. Όλοι μαζί ενωμένοι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις θέσεις δουλειάς στο επάγγελμά τους»

Παράλληλα αποδέχτηκε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα … περνάει δύσκολες στιγμές. «Όταν υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια της κατάργησης δικαιωμάτων των εργαζομένων το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναδιοργανώνεται κάθε στιγμή να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής.  Γι’ αυτό γίνεται και η ημερίδα προκειμένου να υπάρχει συνδικαλιστική επιμόρφωση γιατί χρειάζεται τεκμηρίωση μελέτες έρευνες χρειάζεται υπεύθυνος λόγος για όλα τα θέματα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Συνδημότισσες  και συνδημότες, Νιώθω την ανάγκη  30 ημέρες πριν  από τις εκ…